Jump to content
  • 0

Aktualizacja 1.4.4.1 do 1.5.6 jak najbezpieczniej?

PrestaShark

Question

Witajcie,

Sklep na Prestashop 1.4.4.1 jest w opłakanym stanie i muszę go szybko reanimować do 1.5.6 ze względów funkcjonalnych jak i dla bezpieczeństwa.

Jak to można zrobić w bezpieczny sposób?

Wiem że backup i najlepiej na kopii, ale czy narzędzie migracji da radę i przeniesie opisy, zamówienia i klientów?

15 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Dodam że mam coś takiego w adminie 1.4.4.1

Panel administracyjny - >Narzedzia - > Upgrade
This function is experimental. It's highly recommended to make a backup of your files and database before starting the upgrade process.

Update

You currently don't need to use this feature.

???

• 0

Bezboleśnie się nie da,

Zgraj skórkę i bazę danych najlepiej bezpośrednio z panelu phpmyAdmin.

Zainstaluj sobie prestę na localhoście lub na serwerze pod subdomeną i tam przećwicz. Na 100% się coś posypie, ale przynajmniej będziesz na sklepie testowym i będziesz mógł moduły oraz skórkę dopasować do nowej wersji.

przygotuj się, że prawdopodobnie padną wszystkie hasła do kont. Klienci bedą musieli je przywrócić.

• 0

przygotuj się, że prawdopodobnie padną wszystkie hasła do kont. Klienci bedą musieli je przywrócić.

Nie przywrócić o ile z pliku config przekopiuje coockie key do nowej instalacji.

Nie strasz ludzi :P

A co  do migracji to walczyłem tak samo z 1.4.4.1 do 1.5.5.1 więc:

Padnie na 95% skórka i niektóre moduły.

Reszta się zrobi tym one click update.

Ja zrobiłem tak:

Przeniosłem sklep na localhost i upgrade zrobiłem do 1.5

Potem zrobiłem czystą instalkę 1.5 i do niej przegrałem tylko te tabele z tego upgradowego sklepu które są potrzebne czyli klienci, zamówienia, produkty.

Potem tylko skórka i ustawienie wszystkiego jak z nowym sklepem i chyba działa jak powinno :)

• 0

Nie wiem z jakiego powodu localhost odpada ale jeśli zależy Ci na czasie to przemyśl localhost :)
Też mi się nie chciało instalować tego na kompie i uruchamiać serwer ale okazało się że to jest genialne wyjście.

Polecam program WebServ do localhost.

• 0

Tworzysz bazę w localhost/phpmyadmin/  tam dajesz root jako Login i puste hasło. Potem ustawiasz w ustawieniach webserv katalog gdzie masz sklep/stronę i tyle.

Oczywista oczywistość aby nadać prawa dostępu do bazy odpowiednie - czyli jak na localhost to może być tzw 777.

• 0

Ja skorzystałem z softu http://netvianet.com/prestashop-module/39-export-xml-products-free.html

Oraz płatnego importera tego samego dewelopera. Wszystko przebiegło bardzo sprawnie w przeciwieństwie do przenoszenia wszystkiego ręcznie przez MySql. Przenosi same produkty, kategorie z opisami w HTML. Bez żadnego problemu. Polecam.

Resztę czyli klientów można przenieść między bazami SQL prościej niż produkty z kategoriami.

• 0

Witam serdecznie,

Posiadam podobny problem. Chcę przejść z wersji 1.4.4.1 na wersje 1.5.6.0. Czy ktoś podejmie się tego za odpowiednie pieniądze?

Dodam tylko, że po przejściu na nową wersję wgrany zostanie nowy szablon w 100% z nią kompatybilny. To prawdopodobnie o wiele upraszcza sprawę.

Pozdrawiam.

• 0

Rozumiem. W takim razie założę nowy temat :). Powiedz proszę, czy laik w kwestii posługiwania się tym CMS'em jest w stanie sobie z tym poradzić? Nie chcę tracić zbyt dużo czasu i nerwów. Jeżeli to bardzo kłopotliwa migracja, to prawdopodobnie wolę za to zapłacić.

• 0

Nie przywrócić o ile z pliku config przekopiuje coockie key do nowej instalacji.

Nie strasz ludzi :P

A co  do migracji to walczyłem tak samo z 1.4.4.1 do 1.5.5.1 więc:

Padnie na 95% skórka i niektóre moduły.

Reszta się zrobi tym one click update.

Ja zrobiłem tak:

Przeniosłem sklep na localhost i upgrade zrobiłem do 1.5

Potem zrobiłem czystą instalkę 1.5 i do niej przegrałem tylko te tabele z tego upgradowego sklepu które są potrzebne czyli klienci, zamówienia, produkty.

Potem tylko skórka i ustawienie wszystkiego jak z nowym sklepem i chyba działa jak powinno :)

Właśnie się zabieram za upgrade do z 1.4.7 do 1.5.6 i mam podobny plan. Mógłbyś napisać, które tabele przeniosłeś. Boje się, że o czymś zapomne i sklep się będzie sypał :).

• 0

Szczerze to nie pamiętam :(
Nie robiłem też notatek przez co nie mogę pomóc.

Tabele do przeniesienia wyszukiwałem przeglądając je jedna po drugiej i jak było z nich coś ciekawego to dopisywałem do exportu.
Tabele z produktami się kwalifikowały ale tabele z kurierem zostawiałem bo łatwiej mi było stworzyć nowych dostawców niż dochodzić dlaczego importowani nie działają.

• 0

Witam,

Ja próbowałem zrobić update wersji 1.4.4.1 przez oneClickUpdate, ale niestety nie byłem w stanie go u siebie odpalić. Po całym dniu się poddałem i zrobiłem aktualizację ręcznie, wykorzystując do tego dokumentację PS http://doc.prestashop.com/display/PS15/Manual+update

Nie jestem informatykiem, ale aktualizacja przebiegła bez większych problemów (trwałą około 2 h - wszystko czytałem 2x). Jedyne co musiałem poprawić to zmiana nazw zdjęć - PS w wersji 1.5.6.2 dodaje do nazw wszystkich fotek słowo "_default". Wersja 1.4.4.1 była bez tego. Można było z tego wybrnąć na 2 sposoby:

a) zmieniać kod w plika TPL szablonu 

B) wygenerować ponownie miniaturki

Ja wybrałem opcję 2 - niestety serwer nie udźwignął takiej ilości zdjęć, więc część roboty polegała na ręcznym szukaniu plików zdjęć na serwerze i dodawaniu do nazwy wspomnianego wyżej słowa.

W razie pytań może będę mógł pomóc

ps. niech was nie przerazi rozmiar instrukcji do której wkleiłem link. Wg mnie lepiej nie da się już tego wyjaśnić :).

Pozdrawiam

M

Edited by minibi (see edit history)