PrestaShark Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 Witajcie, Sklep na Prestashop 1.4.4.1 jest w opłakanym stanie i muszę go szybko reanimować do 1.5.6 ze względów funkcjonalnych jak i dla bezpieczeństwa. Jak to można zrobić w bezpieczny sposób? Wiem że backup i najlepiej na kopii, ale czy narzędzie migracji da radę i przeniesie opisy, zamówienia i klientów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PrestaShark Posted October 15, 2013 Author Share Posted October 15, 2013 Dodam że mam coś takiego w adminie 1.4.4.1 Panel administracyjny - >Narzedzia - > UpgradeThis function is experimental. It's highly recommended to make a backup of your files and database before starting the upgrade process. UpdateYou currently don't need to use this feature. ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 korni Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 Bezboleśnie się nie da, Zgraj skórkę i bazę danych najlepiej bezpośrednio z panelu phpmyAdmin. Zainstaluj sobie prestę na localhoście lub na serwerze pod subdomeną i tam przećwicz. Na 100% się coś posypie, ale przynajmniej będziesz na sklepie testowym i będziesz mógł moduły oraz skórkę dopasować do nowej wersji. przygotuj się, że prawdopodobnie padną wszystkie hasła do kont. Klienci bedą musieli je przywrócić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tyszek Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 przygotuj się, że prawdopodobnie padną wszystkie hasła do kont. Klienci bedą musieli je przywrócić. Nie przywrócić o ile z pliku config przekopiuje coockie key do nowej instalacji. Nie strasz ludzi A co do migracji to walczyłem tak samo z 1.4.4.1 do 1.5.5.1 więc: Padnie na 95% skórka i niektóre moduły. Reszta się zrobi tym one click update. Ja zrobiłem tak: Przeniosłem sklep na localhost i upgrade zrobiłem do 1.5 Potem zrobiłem czystą instalkę 1.5 i do niej przegrałem tylko te tabele z tego upgradowego sklepu które są potrzebne czyli klienci, zamówienia, produkty. Potem tylko skórka i ustawienie wszystkiego jak z nowym sklepem i chyba działa jak powinno Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PrestaShark Posted October 17, 2013 Author Share Posted October 17, 2013 Witajcie, Zatem muszę się uzbroić w wiele cierpliwości i działać metodą prób i błędów Spróbuję Twoim sposobem tyszek. Ale localhost odpada. Zrobię to na serwerze docelowym na odrębnych instalkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tyszek Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Nie wiem z jakiego powodu localhost odpada ale jeśli zależy Ci na czasie to przemyśl localhost Też mi się nie chciało instalować tego na kompie i uruchamiać serwer ale okazało się że to jest genialne wyjście. Polecam program WebServ do localhost. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 sako1 Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Ktoś chciałby sie podjąć takiego zabiegu za rozsądne pieniądze?aktualna wersja 1.4.4.1 -> upg do najnowszej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 lukp Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Tyszek - czy mógłbyś napisać jak ustawić webserv by wyświetlał stronę zaciągniętą z serwera, wrzucam pliki do katalogu w webserv i co dalej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tyszek Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Tworzysz bazę w localhost/phpmyadmin/ tam dajesz root jako Login i puste hasło. Potem ustawiasz w ustawieniach webserv katalog gdzie masz sklep/stronę i tyle. Oczywista oczywistość aby nadać prawa dostępu do bazy odpowiednie - czyli jak na localhost to może być tzw 777. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PrestaShark Posted October 23, 2013 Author Share Posted October 23, 2013 Ja skorzystałem z softu http://netvianet.com/prestashop-module/39-export-xml-products-free.html Oraz płatnego importera tego samego dewelopera. Wszystko przebiegło bardzo sprawnie w przeciwieństwie do przenoszenia wszystkiego ręcznie przez MySql. Przenosi same produkty, kategorie z opisami w HTML. Bez żadnego problemu. Polecam. Resztę czyli klientów można przenieść między bazami SQL prościej niż produkty z kategoriami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kostasza Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Witam serdecznie, Posiadam podobny problem. Chcę przejść z wersji 1.4.4.1 na wersje 1.5.6.0. Czy ktoś podejmie się tego za odpowiednie pieniądze? Dodam tylko, że po przejściu na nową wersję wgrany zostanie nowy szablon w 100% z nią kompatybilny. To prawdopodobnie o wiele upraszcza sprawę. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 szablon to akurat najmniejszy problem w tym wszystkim niemniej podbijam temat do góry, a najlepiej by było, gdyby utworzyć nowy wątek, wtedy ktoś by się znalazł w mgnieniu oka Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kostasza Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Rozumiem. W takim razie założę nowy temat . Powiedz proszę, czy laik w kwestii posługiwania się tym CMS'em jest w stanie sobie z tym poradzić? Nie chcę tracić zbyt dużo czasu i nerwów. Jeżeli to bardzo kłopotliwa migracja, to prawdopodobnie wolę za to zapłacić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Inarus Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 Nie przywrócić o ile z pliku config przekopiuje coockie key do nowej instalacji. Nie strasz ludzi A co do migracji to walczyłem tak samo z 1.4.4.1 do 1.5.5.1 więc: Padnie na 95% skórka i niektóre moduły. Reszta się zrobi tym one click update. Ja zrobiłem tak: Przeniosłem sklep na localhost i upgrade zrobiłem do 1.5 Potem zrobiłem czystą instalkę 1.5 i do niej przegrałem tylko te tabele z tego upgradowego sklepu które są potrzebne czyli klienci, zamówienia, produkty. Potem tylko skórka i ustawienie wszystkiego jak z nowym sklepem i chyba działa jak powinno Właśnie się zabieram za upgrade do z 1.4.7 do 1.5.6 i mam podobny plan. Mógłbyś napisać, które tabele przeniosłeś. Boje się, że o czymś zapomne i sklep się będzie sypał . Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tyszek Posted February 3, 2014 Share Posted February 3, 2014 Szczerze to nie pamiętam Nie robiłem też notatek przez co nie mogę pomóc.Tabele do przeniesienia wyszukiwałem przeglądając je jedna po drugiej i jak było z nich coś ciekawego to dopisywałem do exportu.Tabele z produktami się kwalifikowały ale tabele z kurierem zostawiałem bo łatwiej mi było stworzyć nowych dostawców niż dochodzić dlaczego importowani nie działają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 minibi Posted February 3, 2014 Share Posted February 3, 2014 (edited) Witam, Ja próbowałem zrobić update wersji 1.4.4.1 przez oneClickUpdate, ale niestety nie byłem w stanie go u siebie odpalić. Po całym dniu się poddałem i zrobiłem aktualizację ręcznie, wykorzystując do tego dokumentację PS http://doc.prestashop.com/display/PS15/Manual+update Nie jestem informatykiem, ale aktualizacja przebiegła bez większych problemów (trwałą około 2 h - wszystko czytałem 2x). Jedyne co musiałem poprawić to zmiana nazw zdjęć - PS w wersji 1.5.6.2 dodaje do nazw wszystkich fotek słowo "_default". Wersja 1.4.4.1 była bez tego. Można było z tego wybrnąć na 2 sposoby: a) zmieniać kod w plika TPL szablonu wygenerować ponownie miniaturki Ja wybrałem opcję 2 - niestety serwer nie udźwignął takiej ilości zdjęć, więc część roboty polegała na ręcznym szukaniu plików zdjęć na serwerze i dodawaniu do nazwy wspomnianego wyżej słowa. W razie pytań może będę mógł pomóc ps. niech was nie przerazi rozmiar instrukcji do której wkleiłem link. Wg mnie lepiej nie da się już tego wyjaśnić . Pozdrawiam M Edited February 3, 2014 by minibi (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
PrestaShark
Witajcie,
Sklep na Prestashop 1.4.4.1 jest w opłakanym stanie i muszę go szybko reanimować do 1.5.6 ze względów funkcjonalnych jak i dla bezpieczeństwa.
Jak to można zrobić w bezpieczny sposób?
Wiem że backup i najlepiej na kopii, ale czy narzędzie migracji da radę i przeniesie opisy, zamówienia i klientów?
15 answers to this question
Recommended Posts