Cycu Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Hej, Posiadam sklep www.jaramsiebutami.pl Zrobił mi go koleś, który olał sprawę wział jakiś hajs i nie się nie odzywa i teraz sam muszę wszystko dokańczać tak jak chce... Mam pytanie, mogę rzucić jakieś zdjęcie w tle tego sklepu?Domyślam się, że jest taka opcja..Jeżeli był taki temat przepraszam, ale nie znalazłem..Jeżeli ktoś może mi pomóc będę wdzięczny...Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 tło ustalasz parametrem background, dla całej strony w: body { font: normal 11px/14px Arial, Verdana, sans-serif; color: #222; background: #fff; } http://jaramsiebutami.pl/themes/default/css/global.css linia 53 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Cycu Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 Dziękuję, ale jak mam się dostać do kodu źródłowego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 w tym celu musisz edytować plik global.css zlokalizowany na Twoim serwerze. np. za pomocą klienta FTP albo za pomocą menadżera plików na Twoim hostingu (o ile jakiś menadżer jest dostępny) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Cycu Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 (edited) Doszedłem do tego, ale zmieniam kolor a na sklepie nie dzieje się nic.. hmmA mogę dodać jakiś odnośnik do zdjęcia? które chciałbym aby pojawiło się w tle? Edited October 14, 2013 by Cycu (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 sprawdziłem kod Twojej strony, niestety żadnych zmian do pliku global.css nie wprowadzono. aby dodać obrazek musisz go najpierw gdzieś "załadować" i w parametrze podać do niego adres: background: url('pełny_adres_do_obrazka') #FFF; Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Cycu Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 Dziękuję za wyjaśnienie, problem leży w innej kwestii, bo podmieniam ten plik, jest napisane w programie, że ok podminił się ale po pierwsze rozmiar nie zmienił się danego pliku global ( na dysku jest większy niż na serwerze ) i faktycznie oświeżam kod źródłowy strony i tak jakby nic się nie zmienilo.. Mogę usunąć global.css z serwera i jeszcze raz wrzucić poprawiony z dysku? nic się nie stanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 możesz usunąć i wgrać go ponownie. jakiego programu używasz do wgrywania / ściągania plików z FTP ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Cycu Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 FileZilla, wcześniej był total comander, lecz zacinał mi strasznie - tutaj śmiga bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Cycu Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 (edited) Przepraszam, że tak "truję" ale troche jest to dziwne dla mnie ponieważ w pliku na dysku jest zmieniony kod + dodany odnośnik do zdjecia, natomiast po podmienieniu pliku nadal jest tak jak było...// ok mam ! dzięki za pomoc Edited October 14, 2013 by Cycu (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Cycu Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 @Vekia : mam jeszcze pytanie odnośnie obrazka, mam go załadowanego wpisuję tak jak napisałeś, ale nie pojawia się w ogóle..Mam jeszcze dodać jakiś kod w notatniku przed adresem URL ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 zoabcz: Twój kod: background: url"http://serwer1337037.home.pl/pub/Adidas%20TeamWear/nowy-wiatla-jork.jpeg" #FFF mój: background: url('pełny_adres_do_obrazka') #FFF; widzisz różnicę? Twój kod powinien wygladać tak: background: url('http://serwer1337037.home.pl/pub/Adidas%20TeamWear/nowy-wiatla-jork.jpeg') #FFF; Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Cycu Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 Dużo pracy przede mną.Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Jak już poprawisz kod, daj znać, czy działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Cycu Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 Działa działa bo sprawdziałem, teraz muszę zrobić odpowiednią grafikę jak wrzucę to się odezwę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 jeszcze możesz manipulować pozycją tła, więcej informacji na ten temat odnajdziesz tutaj: http://www.w3schools.com/cssref/css3_pr_background.asp Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Cycu Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 @ Vekia : dzięki jeszcze raz za pomoc.Wyszło to tak :http://jaramsiebutami.pl/index.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Cycu Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 (edited) @Vekia : mam inne pytanie bo np u mnie jak mam rozdzielczość 1600 x 900 widać dwa buty idealnie.Jeden wisi po lewej drugi po prawej stronie sklepu.Natomiast u innych na mnniejszej rodzielczości widać trochę inaczej.W sensie nie widać w ogóle buta po prawej stronie - jest tylko po lewej.Jak ustawić to wprost propocjonalnie tak aby widzieli to wszyscy dobrze? Edited October 14, 2013 by Cycu (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 dodaj dodatkowy zupełnie niezależny paramter do body: tj. body { font: normal 11px/14px Arial, Verdana, sans-serif; color: #555; background: url("http://serwer1337037.home.pl/pub/zdjecia/t%B3o/tlo6.png")#FFF; background-size: 100%; } niestety, wielkość będzie się zmieniać nie ma innej rady aby w taki sposób umieścić tam to tło Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 SuChY619 Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Witam, w której linijce w global.css znajdę ten kod do zdjęcia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Cycu
Hej,
Posiadam sklep www.jaramsiebutami.pl
Zrobił mi go koleś, który olał sprawę wział jakiś hajs i nie się nie odzywa i teraz sam muszę wszystko dokańczać tak jak chce...
Mam pytanie, mogę rzucić jakieś zdjęcie w tle tego sklepu?
Domyślam się, że jest taka opcja..
Jeżeli był taki temat przepraszam, ale nie znalazłem..
Jeżeli ktoś może mi pomóc będę wdzięczny...
Pozdrawiam
19 answers to this question
Recommended Posts