Jump to content

Potwierdzenie hipotezy

Martin-WulkSoft

Recommended Posts

Bawiłem się modułem blockspecial, dokonywałem zmian w blockspecial.php i po odświerzeniu strony widziałem zmiany.

Gdy próbowałem zmienić blockspecial.tpl, który znajdował się w modules/blockspecial/ nie widziałem żadnych zmian, czyściłem plik do zera i tak widziałem blok bez zmian.

Walczyłem z cachem i kompilacją, brakowało mi już pomysłów co może być nie tak, ale pomyślałem że to aż niemożliwe i wyszukałem wszystko co ma nazwę blockspecial.  Okazało się że jest jeszcze inny plik blockspecial.tpl który leży w \themes\default\modules\blockspecials\

Zastanawiałem się dlaczego to zostało tu wrzucony i doszłem do wniosku że dzięki temu osoba odpowiedzialna za tworzenie wyglądu może każdego themes-a stworzyć innego tp. 

Czy móje wnioski są prawidłowe ?

jak najbardziej prawidłowe, cały proces nazywa się "override" 

więcej na ten temat możesz poczytać w dokumentacji: http://doc.prestashop.com/display/PS15/Overriding+default+behaviors

Czyli jeżli chce napisać moduł, który korzysta np:  z tablicy zawierającej produkty przecenione, a w klasie Product znajduje się tylko funkcja zwracająca jeden losowy produkt to mogę wziąść oryginalną klasę Product dodać swoją metodę i umieścić w lokalizacji mojego modułu  /modules/my_module/override/classes/  i koszystać tak jakby ona tam była oryginalną clasą presty. Czy dobrzez zrozumiałem?

Edited by chojnam (see edit history)

tak, wszystko się zgadza

Ostatnia wątpliwość

Czy jeśli dodam swoj plik z klasą Product do override to automatycznie oryginalny przestaje być widoczny ?

Czy istnieje możliwość, aby presta połączyła mój plik z klasą Product(który zwawierał by tylko jedną metodę ) z oryginalnym plikiem klasy Product  ?