Jump to content
  • 0

kupony rabatowe jak

lisz55

Question

czy dobrze rozumeim, że w Reguły cenowe > Ustawienia koszyka

moge dodawać kupony rabatowe do swojego sklepu? Np że przez 2 tygodnie będzie mozna wykorzystać kod na zniżkę 5%?

Gdzie się wpisuje te kody, bo nie zauważyłem, żeby gdziś w koszyku była taka możliwość? Czy taki kod może wpisac tez klient bez rejestracji czy tylko zarejestrowani klienci?

37 answers to this question

Recommended Posts

• 0

tak, jest to dział który umożliwia Ci generowanie kodów które następnie można wykorzystać w sklepie.

Kody wpisuje się w polu pod koszykiem w pierwszym etapie składania zamówienia.

Pole nie jest widoczne w momencie kiedy w back office nie ma zdefiniowanych kodów rabatowych. Jak tylko dodasz kod - pole powinno się pojawić

• 0

Odkopuje temat ponieważ sam już nie wiem co jest nie tak :/

Niby w ACP dodany jest kod rabatowy, jednak na karcie uzytkowników nie pokazują się kody a jedynie informacja o ich braku. Gdy przypisze w ustawieniach dany kod rabatowy do jednego użytkownika to już w karcie tego klienta Voucher się pokazuje ale znowu na karcie zamówienia nie ma okienka do wykorzystania tego kodu.

Spotkał się ktoś z podobnym problemem ? Presta 1.6.x

• 0

tak jestem zalogowany (konto testowe)

w ustawieniach teoretycznie wydaje mi sie wszystko ok jest jesli chodzi o te reguly cenowe

najdziwniejsze jest to własnie ze kod rabatowy nie wyswietla sie wszystkim uzytkownikom tylko temu przypisanemu bezposrednio - mowa o karcie klienta :) bo na karcie zamówienia ani w jedyn ani w drugim przypadku po kodzie rabatowym ani widu ani słychy :/

dałby rade ktoś zerknąć? Może jednak coś źle ustawiłem

• 0

najdziwniejsze jest to własnie ze kod rabatowy nie wyswietla sie wszystkim uzytkownikom tylko temu przypisanemu bezposrednio

jeżeli kod jest przypisany do użytkownika A, to wyświetli się on tylko temu użytkownikowi, i tylko on zobaczy go w "moje kupony"

jak i w koszyku, gdy włączoną jest opcja highlight (to ważne, bez tej opcji kod nie będzie się w koszyku wyświetlał)

• 0

Witam,

Potrzebuje ustawić reguły cenowe np. reguła 1 rabat 5%  - pow.1000zł, reguła 2 rabat 7% - pow.1500zł  , reguła 3 rabat 10% pow. 2000zł jak mam to poustawiane na koncie testowym mam przyznawane 3 rabaty na raz przy kwocie 2000zł , jak je rozdzielić by po przekroczeniu ustalonej kwoty nie łączyły się tylko każdy działał z osobna. Proszę o pomoc.

• 0

Podłączę się pod temat bo mam problem do rozgryzienia. W bloku newsletter można dopisać bon powitalny, który rozumiem trzeba najpierw stworzyć w kodach rabatowych, kod został stworzony, do wykorzystania tylko raz. Po dokonaniu zakupów z tym kodem, gdy ponownie dodaje do koszyka produkty, pod koszykiem pojawia się ponownie ten kod, który oczywiście nie można użyć ponownie, jak zrobić aby wykorzystane kody nie pojawiały się w koszyku gdyż cholernie to wkurza Klientów, z resztą mnie też ;) Czy może coś nie tak konfiguruję? Załączam screeny co mam

post-782917-0-55437300-1448352319_thumb.jpg

post-782917-0-37669700-1448352320_thumb.jpg

post-782917-0-44829000-1448352321_thumb.jpg

post-782917-0-69797800-1448352322_thumb.jpg

• 0

WItam serdecznie

To ja mam kolejną wariację powyzszego tematu.

Mianowicie, czy istnieje możliwość (może poprzez jakiś dodatkowy moduł?) aby po kliknięciu w określony link, Klient automatycznie miał przypsany kod rabatowy / kwotowy do koszyka?

Chodzi o to, żeby Klient nie musiał wpisywać kodu rabatowego na etapie realizacji zamówienia ale żeby od razu  widział rabaty lub zeby kod automatycznie był dopisany w taki sposób, aby przy szczegółach koszyka / finalizacji zamówienia już nie musiał tego wklepywać.

Moja potrzeba kierowana jest przede wszystkim do użytkownikow urządzeń mobilnych gdzie tam przypisanie kodu może stanowić pewną dozę dyskomfortu.

• 0

Podłączę się pod temat bo mam problem do rozgryzienia. W bloku newsletter można dopisać bon powitalny, który rozumiem trzeba najpierw stworzyć w kodach rabatowych, kod został stworzony, do wykorzystania tylko raz. Po dokonaniu zakupów z tym kodem, gdy ponownie dodaje do koszyka produkty, pod koszykiem pojawia się ponownie ten kod, który oczywiście nie można użyć ponownie, jak zrobić aby wykorzystane kody nie pojawiały się w koszyku gdyż cholernie to wkurza Klientów, z resztą mnie też ;) Czy może coś nie tak konfiguruję? Załączam screeny co mam

To może wystarczy wyłączyć "wyświetl w koszyku" ?

• 0

To teraz jeszcze coś ode mnie

Mam produkt "kaseta" do którego przypisany jest rabat 35 zł i tak to działa. Ale chciałbym żeby w przypadku dodania 2 lub więcej produktów "kaseta" do koszyka rabat naliczał się wielokrotnie, w zależności od ilości dodanych przedmiotów objętych rabatem.

Ktoś? Coś?

• 0

może rabat procentowy?

przykładowo masz rabat kwotowy 10zł, koszt kasety to 100zł, klient dostaje 10% rabatu.

tworzysz zatem kupon, który będzie działał z wybranym produktem, w tym wypadku "kaseta", 

kod przyzna 10% rabatu. Więc jak ktoś doda 1 produkt to dostanie 10zł, jak 2 produkty, to dostanie 20zł itd.

• 0

Już tłumaczę. Posiadam np. 22 sztuki produktu i chciałbym tylko te 22 sztuki sprzedać po niższej cenie, nie ma znaczenia czy jednemu klientowi wszystkie na raz, czy też kilkoro skorzysta z tego rabatu i kupi po kilka sztuk. Chciałbym żeby był dostępny dla wszystkich, ale uprawniający do zakupu ogółem w sklepie 22 sztuk. 

• 0

Witam,

Potrzebuje ustawić reguły cenowe np. reguła 1 rabat 5%  - pow.1000zł, reguła 2 rabat 7% - pow.1500zł  , reguła 3 rabat 10% pow. 2000zł jak mam to poustawiane na koncie testowym mam przyznawane 3 rabaty na raz przy kwocie 2000zł , jak je rozdzielić by po przekroczeniu ustalonej kwoty nie łączyły się tylko każdy działał z osobna. Proszę o pomoc.

Witam,

Może temat odgrzewany i może ktoś rozwiązał zagadkę, to napiszę poniżej jak można w prosty sposób ustawić rabaty bez kodów, ale zależne od kwoty zamówienia w prestashop 1.6. Mianowicie po dodaniu reguł, należy ustawić priorytet ich wykonania. Po dodaniu reguł, każda domyślnie ma ustawiony priorytet 1. Czyli w wielkim skrócie powyższy zapis użytkownika Powerage wygląda następująco:

reguła 1 rabat 5%  - pow.1000zł, priorytet 1

reguła 2 rabat 7% - pow.1500zł. priorytet 1

reguła 3 rabat 10% pow. 2000zł, priorytet 1

Miałem ten sam problem i rozwiązaniem okazała się zmiana priotytetu na:

reguła 1 rabat 5%  - pow.1000zł, priorytet 3

reguła 2 rabat 7% - pow.1500zł. priorytet 2

reguła 3 rabat 10% pow. 2000zł, priorytet 1

Teraz za każdym razem zmienia się wartość rabatu i są naliczane każdy z osobna po przekroczeniu wyznaczonej kwoty. Dodatkowo należy również ustawić "Zgodność z innymi zasadami koszyka".

Można sprawdzić działanie na sklepie www.anabolik.com.pl

Edited by promil27 (see edit history)

• 0

Trochę odkopię temat bo pilna sprawa wyszła. Tworzę kupon, który daje rabat 5% na zamowienie prócz wysyłki, w momencie dokonania zakupy w bazie danych jest informacja w tabeli ps_orders odnośnie nadanego rabatu, jednak w momencie wysyłania takiej informacji do firmy fakturowej księgowa krzyczy, że musi być dokładna informacja przy produkcie o ile został obniżony a nie o ile całe zamówienie. Jest też opcja w "zastosuj rabat do" wybrany produkt, ale dodawać kilka tysięcy produktów nie uśmiecha mi się.

Czy jest jakiś inny moduł, który w zamówieniu wyszczególnia kwotę rabatu (lub kwota końcowa produktu po rabacie)?

Ewentualnie czy obecnie gdzieś te kwoty są zapisywane w bazie?

• 0

Pojawia mi się pole z kodem rabatowym w koszyku i zaraz znika - ktoś wie co to moze by ć ?

jakiś moduł ukrywa to pole, trzeba zbadać kod strony i odnaleźć fragment związany z usuwaniem pola kodu rabatowego. Zwykle jest to javascript. Pamiętam wątki związane z modułem paypal - jeżeli jest zainstalowany - warto sprawdzić co się dzieje gdy jest wyłączony.

• 0

Witam, mam Prestę 1.6 i problem z kodami rabatowymi.
Posiadam w sprzedaży produkty kilku producentów i chciałbym stworzyć kod rabatowy dla jednego z nich: druga, tańsza rzecz tego samego producenta za połowę ceny. To działa, ale jak włożę do koszyka jeszcze tańszy produkt innego producenta, to odejmuje 50% ceny od  tego produktu. Pytanie: czy można w jakiś sposób wykluczyć innych producentów?

• 0

Ja mam z kolei troszkę inny problem. 

Ustawiam kod rabatowy do wpisania w koszyku i daję ten kod np potencjalnym klientom. Czyli taka osoba nie musi być jeszcze zarejestrowana u mnie w sklepie. 

Jak mam zrobić by takie osoby mogły skorzystać z kodu?

Teraz te kody widzą wszyscy zarejestrowani w zakładce "moje bony", a chciałabym by nie były widoczne, ale można było z nich korzystać...

• 0

Witam, mam Prestę 1.6 i problem z kodami rabatowymi.

Posiadam w sprzedaży produkty kilku producentów i chciałbym stworzyć kod rabatowy dla jednego z nich: druga, tańsza rzecz tego samego producenta za połowę ceny. To działa, ale jak włożę do koszyka jeszcze tańszy produkt innego producenta, to odejmuje 50% ceny od  tego produktu. Pytanie: czy można w jakiś sposób wykluczyć innych producentów?

Wydaje mi się, że wystarczyłoby tylko zaznaczyć w ograniczeniach -> wybór produktu->kryterium dotyczące producenci

• 0

trzeba wyłączyć opcję "podśwetlenia" czyli highlight. wtedy te kody nie będą widoczne. Chyba, że korzystasz z nieaktualnej wersji sklepu prestashop. Starsza wersja (na tę chwile nie pamiętam która) miała problem z wyświetlaniem kodów w dziale "moje kody' (sekcja klienta)

• 0

Odkopię temat i wrzucę jeszcze 1 wariację ode mnie.

Rabat w kwocie xxx zł tylko na produkty spełniające kryteria.  

Koszyk musi zawierać przynajmniej 1 produkt od wybranych 2 producentów a pozostałe produkty muszą pochodzić z 1 nadrzędnej kategorii (i tutaj od razu pytanie, czy aby kod zadziałał na całą nadrzędną kategorie to produkty z podrzędnych muszą być tak czy tak przypisane do nadrzędnej? Czy produktxyz mimo że jest przypisany do 1.A.a musi być jeszcze przypisany do 1 żeby kod działał na ten produkt?)

W moim przypadku wygląda to tak

1. Kot

A. Karma i przysmaki dla kota

a. Karma sucha dla kota 

produktxyz

Co do 2 linijki to w trakcie tworzenia kodu rabatowego występuje taka opcja "koszyk musi zawierać co najmniej xxx spełniający poniższe kryteria" - a czy da sie zrobić tak aby działało to tak "koszyk musi zawierać wyłącznie produkty należące do kategorii/producenta"

Edited by marcinkukla (see edit history)

• 0
On 25.08.2017 at 6:11 PM, vekia said:

trzeba wyłączyć opcję "podśwetlenia" czyli highlight. wtedy te kody nie będą widoczne. Chyba, że korzystasz z nieaktualnej wersji sklepu prestashop. Starsza wersja (na tę chwile nie pamiętam która) miała problem z wyświetlaniem kodów w dziale "moje kody' (sekcja klienta)

Jak rozumiem w preście 1.6 to podświetlenie to "wyświetl w koszyku". I okej w koszyku nie wyświetla, ale wyświetla w panelu klienta w zakładce moje bony. Czy jest zatem możliwość, aby stworzyć bon rabatowy, który będzie działał po wpisaniu kodu, ale jednocześnie którego nie będzie można nigdzie podejrzeć? 

• 0

Witajcie :)

Mam problem z kuponami rabatowymi.

Chciałbym wypuścić pulę w sieci 100-1000 kuponów rabatowych na konkretne kwoty (różne).

Zrobiłem test i niestety można wykorzystać dowolną ilość kuponów w jednych zakupach przez co już widzę nadużywanie tego i zakupy za kilka/naście kuponów w jednym zamówieniu :( 

Czy ktoś ma sposób jak można to ograniczyć?

Jest jakieś rozwiązanie?

Pozdrawiam

• 0

Opcje masz 2

Albo ustawiasz, że z danego kuponu można skorzystać tylko 1 raz ale wtedy potrzebujesz mieć 100 - 1000 różnych kuponów

Albo zaznaczasz że każdorazowo dany użytkownik z danego kuponu może skorzystać tylko raz, ale to nie uchroni Cię przed nadużyciem gdyż klient może zarejestrować nowe konto, co w pierwszym przypadku też jest możliwe

• 0
On 16.11.2017 at 4:19 PM, kuberra said:

Witam, a czy jest możliwość aby klient po zalogowaniu widział cenę z rabatem?
Najlepiej aby widoczna byłą cena przed rabatem i po rabacie 

Presta 1.7

Tak jest to możliwe Preferencje -> Produkty - > Wyświetl cenę po rabacie dajesz TAK

• 0

Albo ustawiasz, że z danego kuponu można skorzystać tylko 1 raz ale wtedy potrzebujesz mieć 100 - 1000 różnych kuponów

Albo zaznaczasz że każdorazowo dany użytkownik z danego kuponu może skorzystać tylko raz, ale to nie uchroni Cię przed nadużyciem gdyż klient może zarejestrować nowe konto, co w pierwszym przypadku też jest możliwe

Jak dla mnie 1000 kuponów to nie problem bo mam moduł do tego.

Każdy kupon jest jednorazowy (może być zastosowany jeden raz - jest taka opcja w panelu).

A jak rozwiązać to że każdy klient będzie miał dostęp do różnych kodów i będzie mógł wpisać np 4 do jednych zakupów? To chciałbym wyeliminować gdyż to że użyje tych kuponów po jednym na każde zakupy to nei problem :)

Pozdrawiam

• 0

Witam, Użytkuję preste 1,7 . Stworzyłam kod na darmowy produkt, dodałam go w ostatniej zakładce. Po wprowadzeniu go w koszyku wpada do koszyka produkt darmowy i dubluje się. W pierwszej pozycji widać produkt w normalnej cenie a drugi jest za 0 zł. Mona zwiększać ilość obu produktów. Rabat nalicza się na jedną pozycję ale w koszyku produkty widnieją jako dwa, klientów to denerwuje. Pomocy :) czy mogę coś z tym zrobić, czy komuś też tak się dzieje?

Pozdrawiam

• 0

Witam

ponawiam temat bo nie było odpowiedzi a mam dokłądnie taki sam problem jak poniżej opisany  :

Ja mam z kolei troszkę inny problem. 

Ustawiam kod rabatowy do wpisania w koszyku i daję ten kod np potencjalnym klientom. Czyli taka osoba nie musi być jeszcze zarejestrowana u mnie w sklepie. 

Jak mam zrobić by takie osoby mogły skorzystać z kodu?

Teraz te kody widzą wszyscy zarejestrowani w zakładce "moje bony", a chciałabym by nie były widoczne, ale można było z nich korzystać...

• 0

Cześć. Chciałbym odświeżyć temat i poprosić o poradę :)

Utworzyłem kod rabatowy w Prestashop 1.7

W Katalog>Rabaty otwieram wybrany kod. W zakładce Informacja muszę ustawić na TAK dwa pola żeby kod w koszyku dało się wpisać z ręki kod rabatowy: Wyświetl w koszyku i Wyświetlany.

Niestety, wtedy w koszyku pojawia się utworzony kod z możliwością użycia go przez wszystkich. 

Czy mogę usunąć sekcję, w której jest widoczny kod z tytułem SKORZYSTAJ Z NASZEJ OFERTY?

Zrzut ekranu 2019-02-28 o 09.05.23.png

• 0

Hej, muszę ustawić kod rabatowy na określoną kwotę, który można użyć kilkukrotnie do wyczerpania podanej kwoty. W prestashop 1.7 funkcja "Częściowe użycie" powoduje nadpisanie użytego kodu (np. QWER) z dodaniem kolejnej zmiennej (QWER-2). Czy ktoś zna rozwiązanie żeby użyty raz kod pozostawał niezmienny (do wielokrotnego użytku), a tylko jego wartość ulegała obniżeniu o wykorzystaną wartość? Prośba o poradę