wzr1one Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 Siemacie, szukam opcji, gdize mogę znaleźć "id_tag" a dokładniej to co odpowiada temu ID ? Załącznik mówi mi, ze dla produktu o ID x jest tag o numerze y - gdize znaleźć ten tag, o numerze y? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 to co CIę interesuje to tabele: ps_tag id_tag z tabeli o której mówiłeś odpowiada polu id_tag w ps_tag Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wzr1one Posted September 30, 2013 Author Share Posted September 30, 2013 (edited) dzięki, zauważyłem już zauważyłem również, ze w phpmyadminie w wyszukiwarce po lewej stronie, nie ważne ile jest wyświetlanych po wyszukaniu, trzeba też zwrócić uwagę czy na "drugiej stronie" tego nie ma - np po wpisaniu "tag" w wyszukiwarce, na 1 stronie nie było, a na drugiej stronie było dzięki za pomoc! EDIT - drugie pytanie - da rade to jakoś z automatu wygenerować? Bo blok tagów mi wyświetla dziwne rzeczy... Da rade aby blok tagów wyświetlał te rzeczy, które sa w meta_keywords? Edited September 30, 2013 by wzr1one (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 Jeżeli wszystkie funkcjonalności mają być zachowane (tj wyszukiwanie po tagu) to w tym przypadku trzeba by było meta tagi zaimportować do produktów jako zwykłe tagi. można również objeść to, nie bawić się w importowanie i w bloku z tagami po prostu wyświetlić {$meta_keywords} Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wzr1one Posted September 30, 2013 Author Share Posted September 30, 2013 (edited) No właśnie też o tym myślałem - blocktags.tpl ? W którym miejscu to zmienić? zrobiłem na dziko Chyba powinno się coś wyswietlać co ? <!-- Block tags module --> <div id="tags_block_left" class="block tags_block"> <h4 class="title_block">{l s='Tags' mod='blocktags'}</h4> <p class="block_content"> {if $tags} {foreach from=$tags item=tag name=myLoop} <a href="{$link->getPageLink('search', true, NULL, "tag={$meta_keywords|escape:html:'UTF-8'}" title="{l s='More about' mod='blocktags'} {$meta_keywords|escape:html:'UTF-8'}" class="{$meta_keywords|escape:html:'UTF-8'}">{$meta_keywords|escape:html:'UTF-8'}</a> {/foreach} {else} {l s='No tags have been specified yet.' mod='blocktags'} {/if} </p> </div> <!-- /Block tags module --> oryginał <!-- Block tags module --> <div id="tags_block_left" class="block tags_block"> <h4 class="title_block">{l s='Tags' mod='blocktags'}</h4> <p class="block_content"> {if $tags} {foreach from=$tags item=tag name=myLoop} <a href="{$link->getPageLink('search', true, NULL, "tag={$tag.name|urlencode}")}" title="{l s='More about' mod='blocktags'} {$tag.name|escape:html:'UTF-8'}" class="{$tag.class} {if $smarty.foreach.myLoop.last}last_item{elseif $smarty.foreach.myLoop.first}first_item{else}item{/if}">{$tag.name|escape:html:'UTF-8'}</a> {/foreach} {else} {l s='No tags have been specified yet.' mod='blocktags'} {/if} </p> </div> <!-- /Block tags module --> Edited September 30, 2013 by wzr1one (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 pytanie, którą metodę wybierasz jeżeli pierwszą, to do tego trzeba stworzyć osobny skrypt który przerobi meta keywords (funkcją explode) i doda do konkretnych produktów za pomocą mysql'a. jeżeli drugi - wystarczy explode na meta tagach w blocktags.php i przekazanie tablicy do smarty. w pliku .tpl nastepnie dodajemy foreach na tablicy i wyświetlenie poszczególnych jej elementów Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wzr1one Posted September 30, 2013 Author Share Posted September 30, 2013 (edited) Jakaś mała podpowiedź ? Bo niekoniecznie wiem ocb. Myślałem, że to jak zrobione wyżej powinno zadziałac oczywiście, sposób numer dwa Edited September 30, 2013 by wzr1one (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 link do tagów które nie są w bazie nie będzie działał. Jeżeli wszystkie funkcjonalności mają być zachowane (tj wyszukiwanie po tagu) to w tym przypadku trzeba by było meta tagi zaimportować do produktów jako zwykłe tagi. kod: {assign var=zmienna value=","|explode:$meta_keywords} {if $zmienna} {foreach from=$zmienna item=tag name=myLoop} <a href="{$link->getPageLink('search', true, NULL, "tag={$tag|urlencode}")}" title="{l s='More about' mod='blocktags'} {$tag|escape:html:'UTF-8'}" class="{$tag.class} {if $smarty.foreach.myLoop.last}last_item{elseif $smarty.foreach.myLoop.first}first_item{else}item{/if}">{$tag|escape:html:'UTF-8'}</a> {/foreach} {/if} Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wzr1one Posted September 30, 2013 Author Share Posted September 30, 2013 (edited) Skopiowałem na żywca (chyba, że powinienem zrobić coś innego?) do blocktags -> wygląda to teraz tak Czy to tak powinno wyglądać? czy inaczej powinienem zrobić? Bo teraz nie działa niestety... ;( <!-- Block tags module --> <div id="tags_block_left" class="block tags_block"> <h4 class="title_block">{l s='Tags' mod='blocktags'}</h4> <p class="block_content"> {assign var=zmienna value=","|explode:$meta_keywords} {if $zmienna} {foreach from=$zmienna item=tag name=myLoop} <a href="{$link->getPageLink('search', true, NULL, "tag={$tag|urlencode}")}" title="{l s='More about' mod='blocktags'} {$tag|escape:html:'UTF-8'}" class="{$tag.class} {if $smarty.foreach.myLoop.last}last_item{elseif $smarty.foreach.myLoop.first}first_item{else}item{/if}">{$tag|escape:html:'UTF-8'}</a> {/foreach} {/if} </p> </div> <!-- /Block tags module --> Edited September 30, 2013 by wzr1one (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 nie widać screena? dołączałeś coś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wzr1one Posted October 1, 2013 Author Share Posted October 1, 2013 Nie, screena nie dołączałem, nie ma z czego, bo nawet tego modułu nie wczytuje we frontoffice ;<, jedynie dodałem kod tak zrobiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 a $meta_keywords są zdefiniowane? ten kod u mnie działa, o to efekt: Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wzr1one Posted October 1, 2013 Author Share Posted October 1, 2013 W jaki sposób zdefiniowane ? Pewnie tego nie zrobiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 to co chciałeś osiągnać, to blok tagów który pochodził będzie z meta keywords dla danej strony, to teraz trzeba te słowa kluczowe ustawić w back office, np. tworząc kategorię - jest opcja na zdefiniowanie słów kluczowych to samo dla innych stron, np. strony głównej - tylko że tym razem w zakładce preferences > seo & urls Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wzr1one Posted October 1, 2013 Author Share Posted October 1, 2013 A, to jest wszystko zrobione - "zbadaj element" -> head -> meta_keywords http://iform.com.pl/szafki-kuchenne-stojace/wysokosc-72cm/160-model-D7200D2 na tej stronie chociazby, a tagi powinny wyświetlić się po prawej pod "informacje" Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 no to zaczyna się problem możesz w pliku blocktags.tpl umieścić zwykłe {$meta_keywords} zobaczymy czy ta zmienna wogóle jest zdefiniowana dla tego bloku. dodatkowo, zastanawiające jest to, że masz pustą przestrzeń wszak elementy takie jak <div id="tags_block_left" class="block tags_block"> <h4 class="title_block">{l s='Tags' mod='blocktags'}</h4> <p class="block_content"> są poza pętlą foreach i to powinno zostać wyświetlone tak jeszcze dla pewności, blocktags.tpl - masz go w katalogu z szablonem? (themes/SZABLON/modules/blocktags/) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wzr1one Posted October 1, 2013 Author Share Posted October 1, 2013 (edited) tak jeszcze dla pewności, blocktags.tpl - masz go w katalogu z szablonem? (themes/SZABLON/modules/blocktags/) ? Tak - już tak, mimo wszystko nie chcę wyjść - wcześniej w themes/leo_bike/modules/blocktags miałem sam folder translations/pl.php -> nie zmieniałem nic, bo byłem pewien że to tak powinno być. Skopiowalem zawartość tego z public_html/modules do tego co wyżej (myśle że nie powinno byc problemu) Nie wyświetla po napisaniu za znacznikami quote ;D Nie mogę tego nawet u siebie znaleźć Dodam jeszcze co wykonałem -> wcześniej w każdej kategorii wyswietlało mi się to samo na każdej stronie, usunąłem z kategorii, dalej w kategoriach się wyświetlały, usunąłem z produktów - w końcu się usunęło, ale tez nie do końca ;o - mimo że w bazie danych miałem NULL wyświetlało się dalej. Dziwna sprawa się podziała, bo po czasie samo zniknęło ( chyba po zastąpieniu nowymi w produktach ) zapytaniem, kopiowanym z excela ( milion rzeczy do wpisania to i w excelu się nauczylem posługiwać ) -> ctrl+c ctrl+v w "sql" i wykonało skrypt, i wyglada to na stronie takjak wygląda ( meta_keywords) dodatkowo, zastanawiające jest to, że masz pustą przestrzeń wszak elementy takie jak <div id="tags_block_left" class="block tags_block"><h4 class="title_block">{l s='Tags' mod='blocktags'}</h4> <p class="block_content"> są poza pętlą foreach i to powinno zostać wyświetlone Edited October 1, 2013 by wzr1one (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
wzr1one
Siemacie,
szukam opcji, gdize mogę znaleźć "id_tag" a dokładniej to co odpowiada temu ID ?
Załącznik mówi mi, ze dla produktu o ID x jest tag o numerze y - gdize znaleźć ten tag, o numerze y?
16 answers to this question
Recommended Posts