funky12 Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 (edited) witajcie, czysto teoretycznie: posiadam w sklepie 100.000 produktów i 100 dostawców. Po jakimś czasie 20 producentów zwiększa ceny na WYBRANE produkty o 5%, 20 producentów zmniejsza cenę o 5,64% reszta bez zmian. Zmiany cen dotyczą 3.546 produktów w różnych zakresach cenowych, z różnych kategorii itd a ja w czepku rodzony mam tylko jeden dzień na aktualizację cen w sklepie na podstawie cenników od partnerów.. Na samą myśl ręcznej zmiany strzelam sobie w łeb.. Interesuje mnie masowa zmiana cen - wybieram dostawcę X -> widzę jakie produkty są od niego i z tych produktów wybieram te, których cena została zmieniona - wówczas zmieniam cenę o tyle i tyle procent lub o tyle i tyle złotych.. Jaki polecacie moduł do masowej zmiany cen, który poradziłby sobie z powyższym problemem? Edited September 25, 2013 by funky12 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 sporo osób korzysta z: http://catalogo-onlinersi.net/en/back-office-prestashop-modules/271-mass-price-update-prestashop.html ale nie jestem do końca pewien czy moduł spełni Twoje oczekiwania Link to comment Share on other sites More sharing options...
swiatsmoka Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 czesc to co na pewno spełni twoje oczekiwania to store manager - tutaj masz linka http://emagicone.com/products/solutions-for-prestashop/ wiem bo sam używam i są dokładnie takie opcje jak opisujesz - mi aktualizacje cenników zajmują ok 10-15 minut Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 a ta niegdysiejsza promocja, że można go było mieć za darmo, jest wciąż aktualna? link do topicu: store manager for free Link to comment Share on other sites More sharing options...
swiatsmoka Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 trudno mi powiedzieć - ale myślę że w dalszym ciągu obowiązuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
RSI-SHOP Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 (edited) Jeżeli chcesz zmienić masowo ceny dla wszystkich produktów najlepszym sposobem jest phpmyadmin. Wszystkie ceny netto które są w sklepie przechowywane są w tabeli ps_product_shop wyeksportuj sobie tą tabelę do formatu CSV ( najlepiej do zip ) zaktualizauj ceny netto za pomocą formuły np. Open office w excelu =(cena*procnent(np.0.05))=cena i enter. Zrób potem miejsca po przecinku 6 , zamień przecinki na kropki i wklej to do pliku CSV. Zapisz i wgraj to z powrotem do tej samej tabeli. Możemy także wykonać zapytanie do SQL w postaci które zwiększy nam wszystkie ceny (bazowe) o 10% UPDATE ps_product_shop SET price = price * 1.1 Ale najpierw zalecam wykonanie kopi zapasowej. Podsumowując trochę pomysłu i obejdzie się bez konieczności modułów Edited April 9, 2014 by mroczus87 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 nie do końca, bo jak produkt ma zdefiniowane "specific price" - to wówczas można sobie małego bajzlu narobić, w tym przypadku cena produktu jest ustalana dynamicznie w oparciu o tabelę ze specyfikacją "specyficznej" ceny Link to comment Share on other sites More sharing options...
RSI-SHOP Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 Zgodzę się z tym co napisałeś. Ja akurat "specyfic price" nie mam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts