kineki Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Witam Sklep wcześniej działał na serwerze współdzielonym w ovh, został napisany nowy szablon i cały sklep został postawiony na serwerze vps. Problem jest z indexowaniem sron i kategorii w google po znaku "-" powinien pojawić się nazwa sklepu a pojawia się nie wiadomo z kąd "Buty wojskowe" przykład znajdziecie tu :https://www.google.pl/#psj=1&q=site:www.m-65.pl Nazwa sklepu jest: Sklep Militarny M-65.PL W przegladarce jest ok nazwa produktu - Sklep Militarny M-65.pl Co jest nie tak ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 rzeczywiście to wygląda nieciekawie w google. na początek proponowałbym sprawdził plik header.tpl czy w tagach <title></title> nie jest ten wpis "Buty wojskowe" dodany ręcznie + ewentualnie jeszcze sprawdzić nazwę sklepu w back office Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 Sprawdzałem wygląda dobrze dobrze plik header.tpl <title>{$meta_title|escape:'htmlall':'UTF-8'}</title> z bazy 234 NULL NULL PS_SHOP_NAME Sklep Militarny M-65.PL 0000-00-00 00:00:00 2013-06-04 22:18:21 mogą być przyczyną dns'y poprzednia strona się tak nazywała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 (edited) Raczej nie DNS-y tylko Gogle ma w indeksie stare strony z poprzednią nazwą i będziesz musiał poczekać na przeindeksowanie. Na próbę dodaj ręcznie do indeksu w narzędziach Googla błędnie wyświetlaną stronę i za kilka minut wpisz jej adres w przeglądarkę. Kiedy zmieniłeś tę nazwę? Edited September 13, 2013 by PMaster (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 Dodałem do "Pobierz jak google" stronę 'kontakt' (www.m-65.pl/kontakt) na co ma zwrócić uwagę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 Hmm dziwne po wpisaniu https://www.google.pl/#psj=1&q=site:www.m-65.pl w indexie pojawia się Skontaktuj się z nami - Sklep Militarny M-65.PL - Buty wojskowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 nie dnsy, tylko google ma w indexie starą stronę, musi być przeindeksowana tj. troche czasu minie, znaim poprawne wartości się pojawią w indexie. po prostu google pamięta jeszcze starą stronę ( sam wspomniałeś, że twój sklep tak się nazywał jakiś czas temu ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Być może to jeszcze stara strona i może nie podmienić Ci z nową i będziesz musiał czekać, na resztę stron też. Z boku zielonego adresu w wyniku jest znaczek - rozwiń go i kliknij "kopia" zobaczysz kiedy była indeksowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 index google: dostawcy - buty wojskowe a na stronie masz już nową wartość: Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Ps. Jak chcesz szybciej to musisz zoptymalizować trochę ten sklep. W PageSpeed od Googla strona główna ma wynik 67/100 masz tam sporo podpowiedzi co zrobić. I coś dziwnego, piszesz, że wrzuciłeś sklep na VPS, Wynik wskazuje czas odpowiedzi serwera w pierwszym teście 1,8 w drugim 2,7 sekundy. Coś musi być nie tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 Jakoś mi się to wszystko nie podoba. Nigdy się z takim czymś nie spotkałem. Poczekam chwile. Nie wiem własnie z panelu OVH nie zmieniałem dnsów na server VPS tylko ustawiłem w strefie A adres IP na server VPS Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 Bylem na tej stronie jednak już wiecej nie potrafie jej zoptymalizować. Najbardziej skupiłem się na SEO. Tak jak pisałem może coś z tymi DNSami przeklętymi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Jakoś mi się to wszystko nie podoba. Nigdy się z takim czymś nie spotkałem. Poczekam chwile. Nie wiem własnie z panelu OVH nie zmieniałem dnsów na server VPS tylko ustawiłem w strefie A adres IP na server VPS ta "chwila" w niektórych przypadkach (szczególnie dla nowych stron z małą ilością backlinków) trwa nawet do 2 tygodniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 OK OK każdy radzi poczekać i to nawet długo, wiec tylko to mi zostaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 możesz przyspieszyć ponowną indeksację np. pingując google, cała technika sprowadza się do wykorzystania narzędzia takiego jak: http://googleping.com/ rozwiązanie sprawdzone, korzystam i polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Bylem na tej stronie jednak już wiecej nie potrafie jej zoptymalizować. Najbardziej skupiłem się na SEO. Tak jak pisałem może coś z tymi DNSami przeklętymi. ta "chwila" w niektórych przypadkach (szczególnie dla nowych stron z małą ilością backlinków) trwa nawet do 2 tygodniu Niestety Vekia dobrze mówi. Co do seo, to bez optymalizacji strony dużo Ci to nie pomoże. Chociaż podstawowe rzeczy zrób... Co do serwera to nie wiem. Może ktoś podpowie czy czas odpowiedzi 2,7s na VPS to normalne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 Próbuje popingować jak w przykładzie. Jaki powinien być czas odpowiedzi serwera ? i jaka wartość na ?/100 jest do przyjęcia ? I podstawowe pytanie czy tak bardzo to wpływa na pozycje w google ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 na pozycję nie wpływa, ale robot googla szybciej powróci na stronę i wyłapie zmiany, w tym zmiany w <title> Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Co do SEO to wolę się nie wypowiadać, bo prawie każdy ma swoje zdanie i do tego jeszcze każdy inne Ale jak poczytasz w pomocy Googla, zresztą to narzędzie właśnie po to udostępniają, to według nich strony mają być zoptymalizowane. Oczywiście ich zdaniem, to dbałość o odbiorcę "internautę". Dodatkowo, gdy roboty będą "grzęzły" na Twoich stronach to raczej chętnie nie będą tam zaglądać (to proste streszczenie z ich dobrych praktyk). Co do pozycji - post wyżej Według mnie sklep 80/100 w górę to już jest nieźle. Wynik 92-95 osiągniesz jak zostawisz na głównej tylko logo, menu i stopkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 Właśnie PMaster chyba po prostu powiedziałeś szczerą prawdę. Spędzę miesiąc na optymalizacji i poprawie wynik o 10 % to trzeba się głęboko zastanowić nad sensem. Wrzucam kilka lepszych mi znanych stron do tego testu i wychodzą gorzej. Macie jakieś przykłady sklepów w których ta optymalizacja pod względem speed i SEO jest poprawna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Nie załamuj się Podstawowa optymalizacja zajmie Ci kilka minut. W funkcjonalności CCC włącz wszystkie kompresje i optymalizację apatche i wynik podskoczy o 10-15% Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolwild Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Myślę że twój tytuł strony jest krótki dlatego Google dorzuca twój topowy link anachor tekst „buty wojskowe” Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 Nio tu trochę problem włączone wszystko co się tylko dało Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 Rozwiń temat Karolwild ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolwild Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 www.opensiteexplorer.org/ sprawdź stronę zobacz jaki masz anachor tekst. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Nio tu trochę problem włączone wszystko co się tylko dało W zaawansowane>wydajność>funkcjonalność ccc zaznacz wszystkie górne opcje, optymalizacja apatche na tak i zapisz. Chyba tak nie zrobiłeś bo nie widać żadnych zmian Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolwild Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Na stronie głównej twoje title wygląda<title>Militaria & Sklep Wojskowy - Sklep Militarny M-65.PL</title>A google zamiena to naSklep M-65.PL: Militaria, Sklep Militarny & Wojskowy Myśle że jest za to odpowiedzialny algorytm google.Zauważyłem że przy krótkim title google dopisuje dodatkowe treści.Jest to anachor tekst , treść zawarta w h1, treść z loga ta w dymkuPewno dostosowuje to do zawartości strony. Jak to zmienić nie bardzo wiem. Jest to wkurzające.Mnie wkurza najwięcej jak nazwa domeny którą umieścimy na końcu titlepokazuje się na początku i po dwukropku dopiero reszta tytułu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 google nie dodał by po myślniku tak jak prestashop z automatu dodaje przy nazwie sklepu + dodatkowo należy wziąć pod uwagę fakt, że sklep został już zaindeksowany wcześniej, kiedy sklep nazywał się "Buty wojskowe" jak dla mnie wszystko jest jasne, z czasem nazwa wróci do normy, tylko google musi wychwycić zmiany w treści. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 google nie dodał by po myślniku tak jak prestashop z automatu dodaje przy nazwie sklepu + dodatkowo należy wziąć pod uwagę fakt, że sklep został już zaindeksowany wcześniej, kiedy sklep nazywał się "Buty wojskowe" jak dla mnie wszystko jest jasne, z czasem nazwa wróci do normy, tylko google musi wychwycić zmiany w treści. Na 110% Vekia ma rację... Google ewentualnie wrzuci meta opis (z treści strony) jeśli go nie wpiszesz w sklepie ale nazwę sklepu? - nie ma limitów na długość nazwy strony Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 14, 2013 Author Share Posted September 14, 2013 Trochę przyjrzałem się tematowi i co się okazało... ? Otóż algorytm google dopisze ten magiczny tytuł "Buty wojskowe" gdy <title></title> jest krótsze od 55 znaków ... ale zależy to ogólnie od długości zajmowanego heigh tytułu. Wchodzi tu w grę pisownia dużymi literami. zdanie: Sklep Militarny M-65.pl jest krótszy od SKLEP MILITARNY M-65.PL Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 14, 2013 Share Posted September 14, 2013 To z innej beczki: dlaczego dopisuje Ci "Buty wojskowe" a nie "góralskie trzewiki"? , skoro piszesz, że ten zwrot już został zmieniony. Skąd Google go bierz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 14, 2013 Share Posted September 14, 2013 weźmy przykładowo stronę: https://www.m-65.pl/kontakt w google w pasku tytułu masz "Skontaktuj się z nami - Sklep Militarny M-65.PL - Buty wojskowe" tymczasem w treści strony nie ma absolutnie żadnego wystąpienia frazy "Buty wojskowe" w związku z czym nie jest możliwe aby google tak o sobie dopisało coś, co nie istnieje w treści. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 14, 2013 Author Share Posted September 14, 2013 Tu ktoś się wypowiada w podobnych tematach http://www.forum.optymalizacja.com/topic/176310-google-zmienia-tytuly-na-slowa-kluczowe/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineki Posted September 14, 2013 Author Share Posted September 14, 2013 Tak dokładnie Vekia też analizowałem całą bazę mysql i przeszukiwałem cały katalog z instalacja presty czy nie występuje w plikach jakiś wpis "Buty wojskowe" i nie ma nic. Sprawa należy do tych z archiwum x Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 14, 2013 Share Posted September 14, 2013 ma to sens, ale w tym przypadku fraza "Buty wojskowe" wogóle nie występuje w treści a jest w tytule. Mało tego, nie masz zmienianego całego tytułu, tylko doczepiany jest fragment po myślniku tj "- Buty wojskowe" - tego google sam na pewno nie zrobi Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 14, 2013 Share Posted September 14, 2013 Tak dokładnie Vekia też analizowałem całą bazę mysql i przeszukiwałem cały katalog z instalacja presty czy nie występuje w plikach jakiś wpis "Buty wojskowe" i nie ma nic. Sprawa należy do tych z archiwum x Szczerze mówiąc dla mnie jest wszystko jasne, google zaindeksował stary sklep o nazwie Buty wojskowe, teraz troche czasu musi minąć zanim crawler wychwyci zmiany. To nie jest tak, że jak coś zmienisz - to wszystko z automatu będzie widoczne w serpsach, na to potrzeba czasu, szczególnie w przypadku stron które nie są dobrze podlinkowane - trwa to po prostu dłużej Link to comment Share on other sites More sharing options...
wzr1one Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 W moim przypadku wyświetlało "iFORM Kuchnie Online" Dopisując po nazwie sklepu w "adresy sklepu", dopiero przy edycji w Preferencje SEO i URL -> index problem zniknął. sprawdź tam może będzie działać. Sorry za offtop, ale czy sklep działa? Bo widzę fajne artykuły i chyba w przyszłym miesiącu będe składał zamówienie Jakies rabaty dla prestashopowych kolegów przewidujesz ;D? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts