MammothtankPL Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Mam taki problem dziś podczas uploadu zdjęcia do kategorii skrzaczył mi się komp. Po ponownym uruchomieniu. Kategoria zniknęła i sklep przestał działać. Presta zaktualizowana do wersji 1.5.5 co prawda w stopce panelu administracyjnego nadal pokazuje się wersja 1.5.4.1. Jak to naprawić Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 czyli nie masz dostępu do front office, ale do back office dostęp jest? sądzę, że problem możesz rozwiązać w podobny sposób: http://www.prestashop.com/forums/topic/272202-pomocy-error-500 zanim cokolwiek zaczniesz, możęsz jeszcze włączyć raportowanie błedów? http://www.prestashop.com/forums/topic/272660-500-error-b%C5%82%C4%99dy-bia%C5%82a-strona-instrukcja-dotycz%C4%85ca-trybu-debugowania/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MammothtankPL Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 (edited) raportowanie błędów muszę włączyć z poziomu serwera? Tak dokładnie jest dostęp do back office a przy próbie uruchomienia sklepu pojawia się komunikat 500 error. Nie wiem czy dodatkowo nie nabroiłem usuwając te kategorię z poziomu back office pojawiło się coś takiego Fatal error: Out of memory (allocated 81788928) (tried to allocate 42 bytes) in /homepages/14/d455557619/htdocs/sklep/sklep/modules/blocktopmenu/blocktopmenu.php on line 627 proszę o pomoc Edited September 13, 2013 by MammothtankPL (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 trzeba zalogować się na FTP (lub skorzystać z jakiegoś managera plików w panelu zarzązania hostingiem - o ile jest) po zmianie tego parametru, zamiast strony internal server error 500 - zobaczysz dokładnie co i gdzie nie działa tak jak powinno Link to comment Share on other sites More sharing options...
MammothtankPL Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 Fatal error: Out of memory (allocated 81788928) (tried to allocate 48 bytes) in /homepages/14/d455557619/htdocs/sklep/sklep/classes/ObjectModel.php on line 1525 Fatal error: Out of memory (allocated 81788928) (tried to allocate 42 bytes) in /homepages/14/d455557619/htdocs/sklep/sklep/modules/blocktopmenu/blocktopmenu.php on line 627 takie cusie mi się pojawiają Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 oznacza to tyle, że na serwerze brakuje ramu (42 bajty) i związane jest to z modułem blocktopmenu. problemu jednak szukałbym nie w menu a w kategoriach. skoro kategoria zniknęła - tzn. że coś z nią jest nie tak. polecam link do posta który wkleiłem w odpowiedzi. konieczne jest przeanalizowanie struktury tabeli z kategoriami, a zwłaszcza kategori - którą zniknęła Link to comment Share on other sites More sharing options...
MammothtankPL Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 jak pewnie zauważyłeś jestem zielony na co powinienem zwrócić uwagę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 najlepiej będize jak po prostu pokażesz jak wygląda wpis w bazie kategorii która zniknęła Link to comment Share on other sites More sharing options...
MammothtankPL Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 jak tylko uzyskam dostęp do bazy danych na pewno wrzucę info Link to comment Share on other sites More sharing options...
MammothtankPL Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 Jest dobrze udało się posługując poprzednim poradnikiem dojść do istoty problemu przez analogię. Dzięki za pomoc i poświęcony czas. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 czyli moje przypuszczenia okazały się faktem. Muszę przyznać, że nie jest to pierwszy raz kiedy wysypuje się cały sklep, przez drobny błąd tego typu (np. zawieszenie komputera, przerwa w dostępnie do internetu w trakcie prac w BO itp.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts