PawelJacekZ Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 Przy wpisywaniu Polskich nazw województw nie mam kraju Polska przy wyborze pomimo wybrania Europy. Jak dodać Polskę do listy krajów przy wpisywaniu nazw województw .... Pozdrawiam Paweł Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PMaster Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 (edited) Ta opcja nie dotyczy Polski. To jest podział administracyjny krajów np USA - stany itp. tylko na potrzeby np. różnego podatku, dostaw itp. W Polsce nie ma to zastosowania. Przetłumaczyli to ogólnie "województwa" - a dotyczy: stanów, regionów, prowincji itp,, ale nie naszych województw Tak mi się wydaje... Edited September 12, 2013 by PMaster (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted September 14, 2013 Share Posted September 14, 2013 Można aktywować "województwa" dla Polski. Lokalizacja > Kraje > Edycja > Polska Zawiera województwa: ustawiamy Tak Żeby widział to klient we FrontOffice, do formatu adresu dodajemy: State:name Tylko pytanie "po co to?" Tak jak pisze PMaster jest to zbędna przeszkadzajka niczemu nie służąca, a tylko denerwująca klienta przy rejestracji konta jak ma do wypełnienia tysiąc zbędnych poletek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted September 14, 2013 Share Posted September 14, 2013 Po co? już spieszę z odpowiedzią, sklep ma własny transport (sklep meblowy, duże gabaryty), cena oraz termin dostawy uzależniony jest od województwa, im dalej od siedziby tym drożej. Ta dodatkowa zmienna w tym przypadku jest przydatna. Przykład wyjęty z życia Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 witekem Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Presta 1.6, zrobiłem wg instrukcji Yabbera niestety nic się nie zmieniło. Formularz zamówienia jaki był taki jest. Mam więc problem, bo jak wspomniał vekia mój sklep meblowy ma własny transport, więc cena dostawy jest uzależniony od województwa. Im dalej tym cena wzrasta. Gorąca prośba o pomoc. Jak zrobić, aby ustawić koszt dostawy w zależności od województwa i żeby kupujący w naszym sklepie to widział podczas zakupu mebli, np. w koszyku, czy w realizacji zamówienia . Pozdrawiam witekem Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 (edited) To co opisałem to tylko dodaje województwo do formularza rejestracji klienta. A do naliczania kosztów dostawy po województwie lub nawet po kodzie pocztowym potrzeba już dodatkowego modułu, bo presta nie ma takiej funkcjonalności w standardzie. Np. taki: http://addons.prestashop.com/pl/logistics/18379-shipping-cost-by-zip-postal-code-country-state-city.html Jest ich więcej, trzeba poszukać. Albo taki: https://www.prestashop.com/forums/topic/148747-module-localized-shipping-set-shipping-rates-by-country-state-or-zipcode-range-or-wildcard/ Edited February 3, 2015 by Yabber (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 presciak Posted November 3, 2015 Share Posted November 3, 2015 Ja dla województw widzę zastosowanie typowo statystyczne. Np chciał bym wiedzieć ile mam klientów z danego województwa, Potem robię celową akcję marketingową na dane województwo i porównuje wyniki. Dane dla marketerów jak znalazł Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 pawelindustry Posted October 10 Share Posted October 10 Temat odkopię po latach. Presta 8.1 -czy można zrobić tak, by automatycznie wprowadzenie kodu pocztowego uzupełniał pole województwo? Efekt jaki chcę uzyskać- klient wpisuje kod pocztowy i z automatu wskazane jest województwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
PawelJacekZ
Przy wpisywaniu Polskich nazw województw nie mam kraju Polska przy wyborze pomimo wybrania Europy.
Jak dodać Polskę do listy krajów przy wpisywaniu nazw województw ....
Pozdrawiam
Paweł
7 answers to this question
Recommended Posts