Jump to content
  • 0

Województwa

PawelJacekZ

Question

7 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Ta opcja nie dotyczy Polski. To jest podział administracyjny krajów np USA - stany itp. tylko na potrzeby np. różnego podatku, dostaw itp. W Polsce nie ma to zastosowania. Przetłumaczyli to ogólnie "województwa" - a dotyczy: stanów, regionów, prowincji itp,, ale nie naszych województw ;) Tak mi się wydaje...

Edited by PMaster (see edit history)

• 0

Można aktywować "województwa" dla Polski.

Lokalizacja > Kraje > Edycja > Polska

Zawiera województwa: ustawiamy Tak

Żeby widział to klient we FrontOffice, do formatu adresu dodajemy: State:name

Tylko pytanie "po co to?"

Tak jak pisze PMaster jest to zbędna przeszkadzajka niczemu nie służąca, a tylko denerwująca klienta przy rejestracji konta jak ma do wypełnienia tysiąc :D  zbędnych poletek.

• 0

Po co? już spieszę z odpowiedzią, 

sklep ma własny transport (sklep meblowy, duże gabaryty), cena oraz termin dostawy uzależniony jest od województwa, im dalej od siedziby tym drożej.

Ta dodatkowa zmienna w tym przypadku jest przydatna. Przykład wyjęty z życia ;)

• 0

Presta 1.6, zrobiłem wg instrukcji Yabbera niestety nic się nie zmieniło. Formularz zamówienia jaki był taki jest. Mam więc problem, bo jak wspomniał vekia mój sklep meblowy ma własny transport, więc cena dostawy jest uzależniony od województwa. Im dalej tym cena wzrasta. Gorąca prośba o pomoc. Jak zrobić, aby ustawić koszt dostawy w zależności od województwa i żeby kupujący w naszym sklepie to widział podczas zakupu mebli, np. w koszyku, czy w realizacji zamówienia . Pozdrawiam witekem

• 0

To co opisałem to tylko dodaje województwo do formularza rejestracji klienta.

A do naliczania kosztów dostawy po województwie lub nawet po kodzie pocztowym potrzeba już dodatkowego modułu, bo presta nie ma takiej funkcjonalności w standardzie.

Np. taki:

http://addons.prestashop.com/pl/logistics/18379-shipping-cost-by-zip-postal-code-country-state-city.html

Jest ich więcej, trzeba poszukać.

Albo taki:

https://www.prestashop.com/forums/topic/148747-module-localized-shipping-set-shipping-rates-by-country-state-or-zipcode-range-or-wildcard/

Edited by Yabber (see edit history)

• 0

Temat odkopię po latach. 

Presta 8.1 -czy można zrobić tak, by automatycznie wprowadzenie kodu pocztowego uzupełniał pole województwo? Efekt jaki chcę uzyskać- klient wpisuje kod pocztowy i z automatu wskazane jest województwo.