PawelJacekZ Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 Jak dodać kolejne sklepy. Czy jest gdzieś instrukcja do obsługi multisklepów.... Pozdrawiam Paweł Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 presta4you.com Posted September 7, 2013 Share Posted September 7, 2013 Funkcję multishoping włączasz w Preferencje->ustawienia główne. Po włączeniu tej funkcji pojawi ci się nowa pozycja w zakładce 'zaawansowane'. Tam możesz zarządzać sklepami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PawelJacekZ Posted September 9, 2013 Author Share Posted September 9, 2013 (edited) Tak ta część jest bardzo prosta i oczywista .... Sprawa rozbija się o dalszą konfigurację drugiego dodanego sklepu ... Dodałem przekierowanie drugiej domeny na katalog sklepu ale zaraz po wejściu do sklepu jestem na domenie pierwszego ... Niezależne sklepy z różnymi szablonami to mój cel ... Tymczasem sklepy są osobno i nie widzę wersji produkcyjnej na multisklepy... Czy ma ktoś doświadczenie z taką konfiguracją, czy w wersji produkcyjnej da się to odpalić ... Pozdrawiam Paweł Edited September 9, 2013 by PawelJacekZ (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 waldwap Posted September 9, 2013 Share Posted September 9, 2013 Tak ta część jest bardzo prosta i oczywista .... Sprawa rozbija się o dalszą konfigurację drugiego dodanego sklepu ... Dodałem przekierowanie drugiej domeny na katalog sklepu ale zaraz po wejściu do sklepu jestem na domenie pierwszego ... Niezależne sklepy z różnymi szablonami to mój cel ... Tymczasem sklepy są osobno i nie widzę wersji produkcyjnej na multisklepy... Czy ma ktoś doświadczenie z taką konfiguracją, czy w wersji produkcyjnej da się to odpalić ... Pozdrawiam Paweł Rozumiem, że to presta 1541... A czy wpisałeś odpowiednio adresy sklepów w zakładce Zaawansowane>Multistore ? Ja uruchomiłem 3 sklepy w multistore i "chodzą" z 3 różnymi szablonami i na 3 różnych subdomenach (ale na 1 bazie i wspólnym koszyku). Dla mnie to dobre rozwiązanie.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PawelJacekZ Posted September 10, 2013 Author Share Posted September 10, 2013 Możesz przesłać konfiguracje dla sub domen na Twoim przykładzie,mnie nie udało się odpalić drugiego sklepu, link do sklepu chyba nie komprende ...może na priva ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 effectdesign Posted October 25, 2014 Share Posted October 25, 2014 Witam.Piszę odnośnie Multistores.Czy żeby mieć np. dwa lub trzy sklepy w Multistore? To muszę instalować kolejno dwa lub trzy razy Prestashop? Chodzi o wersję 1.6.0.8.Czy można wszystko z jednej reinstalacji zrobić?Jest to temat dla mnie dosyć nowy dlatego nie chcę popełnić żadnego błędu.Czy mógłby ktoś powiedzieć po krótce jak to przebiega wszystko?Proszę bardzo o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tolaola Posted October 27, 2014 Share Posted October 27, 2014 Nie, wystarczy jedna instalacja i włączenie opcji multistore w ustawieniach. Potem należy skonfigurować domeny i w zależności od tego co się chce używać określić jakie będą powiązania pomiędzy multisklepami; kategorie, produkty, zamowienia, strony cms itd. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 effectdesign Posted October 28, 2014 Share Posted October 28, 2014 Nie, wystarczy jedna instalacja i włączenie opcji multistore w ustawieniach. Potem należy skonfigurować domeny i w zależności od tego co się chce używać określić jakie będą powiązania pomiędzy multisklepami; kategorie, produkty, zamowienia, strony cms itd. Witam. Dziękuję za odpowiedź. Chodziło mi o to. Czy muszę wykonywać np. dla 4-ech krajów, 4-ery różne instalacje? Ale jeśli nie trzeba to ok. Czyli krok po kroku: 1. Włączamy Multistore: Preferencje > Ogólny 2. Wybieramy : Zaawansowane > Multisklep 3. Dodajemy Grupę Sklepów 4. Dodajemy Nowy Sklep 5. Dodajemy URL Sklepu 6. Wybieramy Sklep który chcemy skonfigurować Czyli cały czas posługujemy się jedną instalacją? I korzystamy z jednej bazy danych? Nie ma potrzeby zakładania dodatkowych FTP oraz MYSQL? Czy tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tolaola Posted October 28, 2014 Share Posted October 28, 2014 Tak jak tak mam ustawione i na razie działa ;-) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 effectdesign Posted October 28, 2014 Share Posted October 28, 2014 Tak jak tak mam ustawione i na razie działa ;-) Ok. Dzięki wielkie za pmoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PawelJacekZ Posted October 28, 2014 Author Share Posted October 28, 2014 Reasumując, domeny sklepów przekierowujemy na katalog sklepu który jest sklepem podstawowym ? To wszystko ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Matsu Posted October 29, 2014 Share Posted October 29, 2014 Masz wszystko ładnie opisane w dokumentacji Presty http://doc.prestashop.com/display/PS16/Managing+Multiple+Shops 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 effectdesign Posted October 29, 2014 Share Posted October 29, 2014 Reasumując, domeny sklepów przekierowujemy na katalog sklepu który jest sklepem podstawowym ? To wszystko ? Tak przekierowujemy na katalog sklepu. Maskujemy aliasami. Zależy jaki usługodawca hostingowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted October 29, 2014 Share Posted October 29, 2014 Tylko przy dodawaniu nowych domen należy pamiętać że domena z www i bez www to tak na prawdę dwie różne domeny, więc należy dodać obie, dodanie samej domeny bez www spowoduje przekierowanie domeny z www na domyślny sklep. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 effectdesign Posted October 31, 2014 Share Posted October 31, 2014 Witam ponownie.Pojawił się nowy problem. Podczas tworzenia nowego sklepu dostaję białe tło. W opcjach "Multistore" widać że sklep został utworzony, natomiast dostaję białe tło zamiasat komunikatu o utworzeniu nowego sklepu. Dziwne. Czy komuś się przytrafiła podobna sytuacja Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted November 2, 2014 Share Posted November 2, 2014 białe tło często jest symptomem błędów zacznijmy więc od tego: http://www.prestashop.com/forums/topic/272660-500-error-b%C5%82%C4%99dy-bia%C5%82a-strona-instrukcja-dotycz%C4%85ca-trybu-debugowania/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 effectdesign Posted November 3, 2014 Share Posted November 3, 2014 białe tło często jest symptomem błędów zacznijmy więc od tego: http://www.prestashop.com/forums/topic/272660-500-error-b%C5%82%C4%99dy-bia%C5%82a-strona-instrukcja-dotycz%C4%85ca-trybu-debugowania/ Dzięki wielkie. Faktycznie wywaliło błąd Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded in Zmieniłem Maksymalny czas oraz wersję PHP na 5.3 i działa elegancko. Podziękować za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 cy5 Posted April 21, 2015 Share Posted April 21, 2015 Proszę o pomoc. PS 1.6 Multistore Gdzie się wyłącza ustawienia szablonów dla wszystkich sklepów. klikam w różnych sklepach, ale świecą mi we wszystkich takie same ustawienia. Chodzi o kosmetyczne zmiany, takie jakie udostępnia szablon podstawowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Maciek Posted March 19, 2018 Share Posted March 19, 2018 (edited) Mam sklep "A", uruchomiłem Multisklep (presta 1.7.2.4) dodałem nową domenę sklepu "B" na serwerze przekierowałem domenę "B" na katalog sklepu "A" Wchodzę na backoffice sklepu "A" i chce przełączyć na sklep "B" W górnej części panelu i wybija mi błąd 404. Nie mam kompletnie pojęcia o co może chodzić... Mały update teraz jak klikam u góry sklep "B" strona się ładuje ale wciąż jest odpalony sklep "A" Edited March 19, 2018 by Maciek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
PawelJacekZ
Jak dodać kolejne sklepy.
Czy jest gdzieś instrukcja do obsługi multisklepów....
Pozdrawiam
Paweł
18 answers to this question
Recommended Posts