Jump to content
  • 0

Serwery mediów (używaj tylko z CCC) - jak to ustawić ?

swiatsmoka

Question

Cześć

mam pytanko odnośnie Serwery mediów (używaj tylko z CCC)

jak to ustawić ?

w chwili obecnej zrobiłem tak (teoretycznie taki jest zapis w instrukcji)

na osobnym serwerze wgrałem 3 katalogi (img, themes, i modules)

a następnie podałem adres do tego serwera

niestety po zatwierdzeniu strona się wysypuje (nie rozpoznaje styli )

konfigurował to ktoś ?? - najlepiej tak że to potem działało ;)

będę wdzięczny za pomoc

14 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Nie robiłem tego to chyba nie pomogę, ale według mnie to na nową domenę trzeba przenieść skompresowane CSSy pliki Java i zdjęcia i dopiero wpisać adres tej nowej. Folderów nowych chyba się nie tworzy. 

Jeśli dasz radę to zrobić to daj tu znać na forum  <_< , bo ciekaw jestem jak bardzo poprawia się wydajność.

• 0

Witam,

chętnie się podłączę do tematu, też próbowałem wdrożyć ten mechanizm, ale jak do tej pory bez skutku :(. Wszystko robione zgodnie z instrukcją a jednak nie działa. Komuś się udało?

Pozdrawiam

• 0

Tak, ale dysponując drugim szybszym serwerem to według mnie lepiej na niego przenieść cały sklep niż tylko robić z niego serwer mediów. W przypadku, gdy będziesz miał sklep na mało wydajnym serwerze to ten dodatkowy serwer mediów w niczym nie pomoże :D  

• 0

czasami nawet skorzystanie z wolniejszego serwera może odciążyć aktualny, chodzi o to, że apache odpowiada na mniej zapytań, tj. załadowanie np. obrazka to jakby "osobne" ustanowienie połączenia z serwerem, każdy osobny plik który jest ładowany jest traktowany tak samo. 

Jak apache jest źle postawiony, bądź brakuje zasobów, odpowiedź na kilkaset połączeń może być problemem (np. serwer popularnie mówiąc "muli") - wówczas nawet wolniejszy server mediów może dość konkretnie poprawić wydajność i odmulić główny serwer

gdyby było inaczej, serwisy takie jak twitter, facebook nie korzystały by z tzw. farm ;)

rozłożenie ruchu na kilka serwerów może wyjść tylko na dobre, pod warunkiem, że robi się to z głową :)

• Like 1

• 0

gdyby było inaczej, serwisy takie jak twitter, facebook nie korzystały by z tzw. farm ;)

rozłożenie ruchu na kilka serwerów może wyjść tylko na dobre, pod warunkiem, że robi się to z głową :)

Chodzi o to jak to w procentach wygląda? (ile procentowo przyśpieszy sklep?). Twitter i facebook to pewnie trochę inna bajka (miliony użytkowników :)  miliardy zdjęć :D itd...), a sklep z kilkuset czy kilku tysiącami produktów - 5? 10%? Pytam, bo nie mam pojęcia jaki jest zysk na wydajności ;)

• 0

no to już zależy od tego w którym miejscu nasz serwer kuleje. Jeżeli np. 100 zapytań do apache o pliki to dla niego flood nie do udźwignięcia, wówczas przeniesienie tego "ruchu" na zewnętrzny serwer może odciążyć serwer i to znacznie.

zagadnienie jest na tyle skomplikowane, że trudno cokolwiek mówić o procentach, performance to wypadkowa wielu czynników, na jednym serwerze kuleje mysql, na innym konfiguracja apache, a jeszcze na innych zapomnieli o load balancerach ;)

jak dla mnie to nawet dla 5-10% warto ;)

aż z ciekawości to przetestuję na lokalu przy defaultowym sklepie, "farmą" na drugim komputerze

• 0

Trochę stary temat na forum, ale się podłącze. Czy komuś po latach udało się poprawnie ustawić serwer mediów? A jak tak, to czy w gtmetrix pojawia się dalej (nawet po ustawieniu serwera mediów) Use cookie-free domain? :)

Pozdrawiam,

Łukasz