swiatsmoka Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 Cześć mam pytanko odnośnie Serwery mediów (używaj tylko z CCC) jak to ustawić ? w chwili obecnej zrobiłem tak (teoretycznie taki jest zapis w instrukcji) na osobnym serwerze wgrałem 3 katalogi (img, themes, i modules) a następnie podałem adres do tego serwera niestety po zatwierdzeniu strona się wysypuje (nie rozpoznaje styli ) konfigurował to ktoś ?? - najlepiej tak że to potem działało będę wdzięczny za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PMaster Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 Nie robiłem tego to chyba nie pomogę, ale według mnie to na nową domenę trzeba przenieść skompresowane CSSy pliki Java i zdjęcia i dopiero wpisać adres tej nowej. Folderów nowych chyba się nie tworzy. Jeśli dasz radę to zrobić to daj tu znać na forum , bo ciekaw jestem jak bardzo poprawia się wydajność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 swiatsmoka Posted September 6, 2013 Author Share Posted September 6, 2013 znalazłem wprawdzie coś takiego http://blog.dh42.com/prestashop-and-media-servers/ ale niestety idąc krok po kroku z instrukcją sklepik mi się wywala czy ktoś to ustawiał ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tomkap Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 Witam, chętnie się podłączę do tematu, też próbowałem wdrożyć ten mechanizm, ale jak do tej pory bez skutku . Wszystko robione zgodnie z instrukcją a jednak nie działa. Komuś się udało? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PMaster Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 W sumie to ciekawe czy w ogóle warto się w to bawić? Jaki jest wzrost wydajności sklepu? Wydaje mi się, że w wersjach 1.5 sklep całkiem dobrze radzi sobie bez włączania tej opcji. Miał ktoś może z tym jakieś doświadczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tomkap Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 myślę, że sens jest tylko wtedy gdy mamy dostęp do zewnętrznych serwerów (zasobów), które mają lepszy transfer, a tak jest w moim przypadku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PMaster Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 Tak, ale dysponując drugim szybszym serwerem to według mnie lepiej na niego przenieść cały sklep niż tylko robić z niego serwer mediów. W przypadku, gdy będziesz miał sklep na mało wydajnym serwerze to ten dodatkowy serwer mediów w niczym nie pomoże Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 czasami nawet skorzystanie z wolniejszego serwera może odciążyć aktualny, chodzi o to, że apache odpowiada na mniej zapytań, tj. załadowanie np. obrazka to jakby "osobne" ustanowienie połączenia z serwerem, każdy osobny plik który jest ładowany jest traktowany tak samo. Jak apache jest źle postawiony, bądź brakuje zasobów, odpowiedź na kilkaset połączeń może być problemem (np. serwer popularnie mówiąc "muli") - wówczas nawet wolniejszy server mediów może dość konkretnie poprawić wydajność i odmulić główny serwer gdyby było inaczej, serwisy takie jak twitter, facebook nie korzystały by z tzw. farm rozłożenie ruchu na kilka serwerów może wyjść tylko na dobre, pod warunkiem, że robi się to z głową 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tomkap Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 100% racji o przeniesieniu, ale niestety nie mogę tego zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 swiatsmoka Posted October 9, 2013 Author Share Posted October 9, 2013 a ja dalej nie wiem jak to ustawić mógłby ktoś podać jak to zrobić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PMaster Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 gdyby było inaczej, serwisy takie jak twitter, facebook nie korzystały by z tzw. farm rozłożenie ruchu na kilka serwerów może wyjść tylko na dobre, pod warunkiem, że robi się to z głową Chodzi o to jak to w procentach wygląda? (ile procentowo przyśpieszy sklep?). Twitter i facebook to pewnie trochę inna bajka (miliony użytkowników miliardy zdjęć itd...), a sklep z kilkuset czy kilku tysiącami produktów - 5? 10%? Pytam, bo nie mam pojęcia jaki jest zysk na wydajności Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 no to już zależy od tego w którym miejscu nasz serwer kuleje. Jeżeli np. 100 zapytań do apache o pliki to dla niego flood nie do udźwignięcia, wówczas przeniesienie tego "ruchu" na zewnętrzny serwer może odciążyć serwer i to znacznie. zagadnienie jest na tyle skomplikowane, że trudno cokolwiek mówić o procentach, performance to wypadkowa wielu czynników, na jednym serwerze kuleje mysql, na innym konfiguracja apache, a jeszcze na innych zapomnieli o load balancerach jak dla mnie to nawet dla 5-10% warto aż z ciekawości to przetestuję na lokalu przy defaultowym sklepie, "farmą" na drugim komputerze Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PMaster Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 Ok - aż z ciekawości to przetestuję na lokalu przy defaultowym sklepie, "farmą" na drugim komputerze Ok... ciekaw jestem wyniku i nie tylko ja pewnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 gante Posted November 1, 2016 Share Posted November 1, 2016 Trochę stary temat na forum, ale się podłącze. Czy komuś po latach udało się poprawnie ustawić serwer mediów? A jak tak, to czy w gtmetrix pojawia się dalej (nawet po ustawieniu serwera mediów) Use cookie-free domain? Pozdrawiam, Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr K. Posted November 2, 2016 Share Posted November 2, 2016 W zależności jakie masz moduły i jakie treści dodane ten komunikat znika całkiem lub dla większości elementów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
swiatsmoka
Cześć
mam pytanko odnośnie Serwery mediów (używaj tylko z CCC)
jak to ustawić ?
w chwili obecnej zrobiłem tak (teoretycznie taki jest zapis w instrukcji)
na osobnym serwerze wgrałem 3 katalogi (img, themes, i modules)
a następnie podałem adres do tego serwera
niestety po zatwierdzeniu strona się wysypuje (nie rozpoznaje styli )
konfigurował to ktoś ?? - najlepiej tak że to potem działało
będę wdzięczny za pomoc
14 answers to this question
Recommended Posts