RogerThat Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Witajcie dziś wpisując produkty, podczas wgrywania zdjęcia nagle wysypał mi się sklep. Admin jest ok, jednak nie moge wejść na www bo mi się pojawia error 500. Zniknęła cała kategoria ze sklepu, natomiast produkty są. Nie wiem za bardzo co mogę zrobić, na szczęście sklep jeszcze nie działa ale kilka godzin wpisywania poszło na marne. Proszę o szybką pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 http://www.prestashop.com/forums/topic/263589-bledy-biala-strona-instrukcja-dotyczaca-trybu-debugowania/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
RogerThat Posted September 3, 2013 Author Share Posted September 3, 2013 ok. Zadziało się to w momencie gdy dodałem zdjęcie do podkategorii. Proszę o napisanie co muszę zrobić [PrestaShopException]a category cannot be it's own parentat line 188 in file classes/Category.php 182. * @return void183. */184. public function update($null_values = false)185. {186. if ($this->id_parent == $this->id)187. throw new PrestaShopException('a category cannot be it\'s own parent');188. // Update group selection189. $this->updateGroup($this->groupBox);190. $this->level_depth = $this->calcLevelDepth();191. // If the parent category was changed, we don't want to have 2 categories with the same position192. if ($this->getDuplicatePosition()) CategoryCore->update - [line 754 - classes/controller/AdminController.php] - [0 Argument] AdminControllerCore->processUpdate - [line 661 - classes/controller/AdminController.php] - [0 Argument] AdminControllerCore->processSave - [line 539 - classes/controller/AdminController.php] - [0 Argument] AdminControllerCore->postProcess - [line 531 - controllers/admin/AdminCategoriesController.php] - [0 Argument] AdminCategoriesControllerCore->postProcess - [line 158 - classes/controller/Controller.php] - [0 Argument] ControllerCore->run - [line 349 - classes/Dispatcher.php] - [0 Argument] DispatcherCore->dispatch - [line 50 - macben/index.php] - [0 Argument] Link to comment Share on other sites More sharing options...
RogerThat Posted September 4, 2013 Author Share Posted September 4, 2013 Prośba o pomoc. Nie wiem co mam z tym robić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 pamiętasz do jakiej kategorii wgrywałeś to zdjęcie? chyba konieczne będzie zmodyfikowanie wartości "id_parent" w tabeli ps_category (tylko dla tej kategorii) Link to comment Share on other sites More sharing options...
RogerThat Posted September 4, 2013 Author Share Posted September 4, 2013 hej chyba wiem jaka to kategoria. Tylko jak mam to zmodyfikowac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 masz dostęp do bazy danych? raczej powinieneś mieć, zwykle usługodawcy udostępniają takie narzędzia jak phpmyadmin to właśnie tam możesz zarządzać bazą danych. Jeżeli masz dostęp moge przygotować krótkie know how Link to comment Share on other sites More sharing options...
RogerThat Posted September 4, 2013 Author Share Posted September 4, 2013 mam dostęp do phpmyadmin. Byłbym wdzięczny. proszę Cię tylko o prosty język Dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
wieslawg Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 Moja sugestia, aby zrobić krótką odpowiedź na temat Error 500 i dać jako PINNED - często się to powtarza. Co sądzisz VEKIA na ten temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 podobny temat jest podpięty w jednym z działów, ale moim zdaniem masz rację, wydaje mi się, że na kazdym subforum trzeba go podpiąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 mam dostęp do phpmyadmin. Byłbym wdzięczny. proszę Cię tylko o prosty język Dzieki no to otwieramy phpmyadmin jak trzeba to logujemy się. Z lewej strony widzimy zdefiniowane bazy danych. Otwieramy bazę danych sklepu prestashop na liście tabel w bazie danych odnajdujemy ps_category no i klikamy w tę tabelę na liście wpisów w tej tabeli odnajdujemy kategorię, która wysypała sklep (niestety tylko po ID, ale nazwy możemy podglądnąć w ps_category_lang) interesują nas pola id_category | id_parent - z błędu wynika, że Twoja kategoria ma takie samo id_cateogry i id_parent, odnajdź taką kategorię - i kliknij w ikonę "edycji" zmieniamy wartość id_parent na cokolwiek innego (później w back office sobie zmienisz w ustawieniach kategorii) Link to comment Share on other sites More sharing options...
RogerThat Posted September 5, 2013 Author Share Posted September 5, 2013 (edited) Dzięki za odpowiedź tylko ja mam tak w php i nie wiem co mam tam wpisać Gdy np napiszę 10 i zapiszę to wyskakują błędy a w adminie nic się nie zmienia - dalej nie mam kategorii oraz error500 i jeszcze pytanie: Jaki będzie wynik tego że to się naprawi? Wróci mi kategoria i wszystkie produkty które do niej wpisałem? Edited September 5, 2013 by RogerThat (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 intryguje mnie fakt, że pole id_category masz puste. Dodajesz nowy wpis (drugi screenshot to potwierdza) ? czy edytujesz wpis kategorii o której mówiłeś? chodzi o to aby wyedytować kategorię, a nie dodać nową. jaki będize efekt? efekt będzie najprawdopodobniej taki, że kategoria "wróci" i wtedy będize można ją wyedytować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RogerThat Posted September 6, 2013 Author Share Posted September 6, 2013 (edited) czy edytujesz wpis kategorii o której mówiłeś? chodzi o to aby wyedytować kategorię, a nie dodać nową. niewiem za bardzo o czym piszesz w tym zdaniu. W php nie mam tam w ogóle żadnych wartości zarówno w id_parent jak i id_category.Jest tam czyste pole tak jak na screenie. Zdjęcie z phpmyadmin przedstawia obraz zaraz po wejściu w pfpmyadmin - nie ma tam żadnych wartości a wpisując czy liczby czy w id_parent czy w id_category wywalają się błędy. robie różne kombinacje i nic to nie daje. Edited September 6, 2013 by RogerThat (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 możesz zrobić screena jak wygląda ta kategoria na liście (w tabeli: press_category) Link to comment Share on other sites More sharing options...
RogerThat Posted September 6, 2013 Author Share Posted September 6, 2013 nie wiem czy to o to chodzi. Nie znam sie na takich sprawach więc przesyłam 2 screeny. i Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 to co mnie interesuje w tym momencie, to która to kategoria z tej listy: jesteś w stanie to powiedzieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RogerThat Posted September 6, 2013 Author Share Posted September 6, 2013 (edited) chyba ta która zaznaczona - ta kategoria na pewno zniknęła (podgląd na category_lang) podczas wgrywania zdjęcia. Czyli 6. Edited September 6, 2013 by RogerThat (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 tak też myślałem, problem jest tutaj: kategoria o id 7 ma rodzica 6 a kategoria 7 ma rodzica 6 pole level_depth ma wartość 255 jeżeli możesz, kliknij w ikonę edycji (zaznaczona na czerwono) - następnie zmień pole id_parent na 2 a level_depth na 2 zrób to dla tych dwóch kategorii. reasumując: dla tych dwóch kategorii zmieniasz id_parent oraz level_depth na 2. nic więcej nie zmieniaj, tylko dwa wspomniane pola 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RogerThat Posted September 6, 2013 Author Share Posted September 6, 2013 ok. wszystko wróciło. Dziękuje Ci serdecznie za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts