Jump to content
  • 0

Niedziałający backup (po próbie upgrade do 1.5.4.1)

Wegarnia

Question

Sytuacja wygląda tak: zrobiłam upgrade (1-clickiem) do wersji 1.5.4.1 - wszystko działało, nawet za bardzo nie wykrzaczyło szablonu. Chciałam wyłączyć blok walut i parę innych, które po upgradzie się włączyły i wtedy wszystko padło. Próbowałam włączyć po prostu te moduły, które chwilę wcześniej wyłączyłam, ale nie działało nadal.

Mało sprytnie postanowiłam zastąpić na ftp aktualne dane backupem sprzed pół godziny (czyli jeszcze z wersji 1.4.4.1. No i nic nie działało - pojawia l się komunikat "Błąd zapytania SQL dla Subdomeny". Dodałam brakujące to coś ps_subdomain (ze swoim prefiksem), wstawiłam wartość [to mam na myśli: INSERT INTO ps_subdomain VALUES (1,'www') ]. Udało się wejść do panelu admina, nie wyskakuje już błąd subdomeny SQL, ale niewiele mogę zdziałać - panel wygląda tak, jakby mi się nałożyły dwie wersje (1.4.4.1 z 1.5.4.1) i zwyczajnie nie działa część zakładek (np. działa katalog bez problemu [tzn. mam taką nadzieję, tfu tfu odpukać :P]), jeśli się dobrze zorientowałam to te, które są po ang (i nowe, np. 1-click up mi się pojawił w narzędziach). Część się powtarza, poza tym "nachodzą" na siebie (i wtedy tab pod spodem nie działa).

Na samej stronie działają linki, niby sklep działa, "tylko" zniknął footer, header, menu i cała reszta. bezpośrednie linki do produktu czy kategorii działają, tylko wyświetla się czysta karta produktu, właśnie bez koszyka, menu i reszty. I linki stare działają, ale po otwarciu nie są przyjazne... Np. tak to wygląda: http://wegarnia.pl/product.php?id_product=109

Czyli w tej chwili jestem w sytuacji, w której mam dostęp do całego katalogu i bazy klientów, nawet historii zamówień - to wszystko śmiga.

Kopia jest zrobiona przed upgradem. Wrzucalam ja na wyczyszczony serwer, ale caly czas ta hybryda sie pojawia. A co z tym plikiem konfiguracyjnym powinnam zrobic, bo moze to tego wina?

Jeszcze w bazie zauwazylam, ze mam 3 wersje kazdego pliku (bez niczego, ps_ i z moim prefiksem, czyli np. customer, ps_customer i weg_customer. Czy usuniecie ktorejs z nich pomoze? Probowalam na innej domenie przetestowac import, ale zaimportowanie calosci skutecznie rozwalilo wszystko (odrzucalo oba loginy i oba hasla).

Podsumowując: czy stary backup (sprzed upgrade, wersja 1.4.4.1, ręcznie wrzucona na ftp) + sprawdzenie konfiguracji (+ oczyszczenie bazy z ps_ i wersji czystej, bo config łączy się z prefiksem weg_) coś da? Czy lepiej wyeksportować produkty, klientów i resztę i postawić sklep od zera i importować potem te dane?

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Nie ma :( Hm, to musiałabym się skontaktować z home.pl, żeby się dowiedzieć? Czy to jakoś w PMA jest do sprawdzenia/w panelu home.pl?

Teraz mam wyeksportowaną swoją skórkę i swoje tłumaczenie z panelu, z phpmyadmin mam wyeksportowaną (w wersji sql i csv)

-całość

-tylko tabele z moim prefiksem

Eksportować na wszelki wypadek jeszcze oddzielnie kategorie, produkty, klientów itd?

• 0

Dziękuję za podpowiedź! W ciągu kilku godzin powinna zostać przywrócona kopia z nocy czw/pt (bałagan narobiłam w nocy z pt/sob). Czy po przywróceniu powinnam coś jeszcze zmieniać, czy powinno to samo "zaskoczyć"?

• 0

powinno samo zaskoczyć, i widać, że chyba zaskoczyło ;)

dziękuje za informacje.

tak swoją drogą, to takie rzeczy jak aktualizacje warto robić np. na localhoście. Zrzucamy bazę danych oraz zgrywamy pliki na lokalny komputer, uruchamiamy na nim serwer (np. z pakietu xampp na windowsie). Wówczas będziemy w stanie utworzyć kopię strony na własnym komputerze którą możemy modyfikować itp.

całkowicie wyklucza to problemy ze sklepem, bo wszystko będzie na tzw. localu