avatarusswtor Posted August 5, 2013 Share Posted August 5, 2013 Witam Chcę otworzyć sklep z odzieżą outdoorową, i rzecz jasna kolor i rozmiar jest ważnym aspektem. Od szefa co 2 dni dostaje plik CSV z aktualnymi stanami magazynowymi i tam każdy kolor i rozmiar danego modelu to tak jak by osobny produkt. Moje pytaniem czy da się w preście zrobić produkt który będzie zbiorem kilku produktów? Tak ze jak wybiorą model XXX na liście to będzie do wyboru dostępny kolor i rozmiar? Zależy mi na tym żeby stany aktualizować z automatu więc takie rozwiązanie mocno to ułatwi. W Magento można to było uzyskać przez produkty konfigurowalne i grupowe. Dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted August 5, 2013 Share Posted August 5, 2013 jest taka możliwość, prestashop umożliwia personalizację produktów z uwzględnieniem atrybutów takich jak kolory, rozmiary, wymiary itp. (masz pełną dowolność w konfiguracji - możesz zdefiniować dowolny atrybut) kombinacja atrybutów w produkcie to tak naprawdę osobny produkt, więc z łatwością będzie można aktualizować stany magazynowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
dambie Posted August 7, 2013 Share Posted August 7, 2013 No pewnie, że można to podstawowa funkcjonalność Link to comment Share on other sites More sharing options...
avatarusswtor Posted August 7, 2013 Author Share Posted August 7, 2013 Byłbym wdzięczny za krótką informację jak to zrobić albo link do informacji o tym bo coś nie mogę tego rozgryść Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted August 7, 2013 Share Posted August 7, 2013 ale w tym momencie o czym jest mowa? o konfiguracji atrybutów czy o importowaniu stanów magazynowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
avatarusswtor Posted August 7, 2013 Author Share Posted August 7, 2013 z importem sobie poradzę. Jest podobna zasada jak w innych aplikacjach. Problem mam z stworzeniem nadrzędnego produktu który będzie miał pod sobą produkty z kolorem i rozmiarem. Mam np teraz 4 produkty Test 1, kolor czarny rozmiar S Test 2, kolor czarny rozmiar L Test 3, kolor zielony rozmiar S Test 4, kolor zielony rozmiar L I teraz jak zrobić z tego 1 produkt TEST który będzie miał te 4 produktu w sobie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted August 7, 2013 Share Posted August 7, 2013 presta nie działa na takiej zasadzie. w tym przypadku generujesz atrybuty rozmiar [s,m,l,xl) kolor [czarny,zielony] następnie konfigurujesz kombinacje, gdzie możesz ustalić ceny poszczególnych "kombinacji" Link to comment Share on other sites More sharing options...
avatarusswtor Posted August 7, 2013 Author Share Posted August 7, 2013 czyli nie da się kontrolować stanów magazynowych poszczególnych rozmiarów/kolorów. Czy zasadniczo przez to presta nie nadaje się na żaden poważny sklep który musi kontrolować rozmiary/kolory i inne atrybuty. Dzięki za wyjaśnienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
snejku Posted August 7, 2013 Share Posted August 7, 2013 Da się, bo wszystkie powstałe kombinacje są jakby odrębnym produktem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted August 7, 2013 Share Posted August 7, 2013 dokładnie, każda kombinacja utworzona z dostępnych atrybutów jest osobnym produktem i dzięki temu, można aktualizować stany magazynowe dla poszczególnych kombinacji czyli w efekcie dla "osobnych produktów" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts