Jump to content
  • 0

eksport produktów

karolbin1

Question

Witam,

mam następujący problem: coś mi się popsuło w bazie danych i postawiałem na nowo sklep lecz importując całą bazę do nowego sklepu nic nie pomaga bo błąd dalej występuje. Więc zainstalowałem nowe oprogramowanie, nowa baza danych i teraz chcę przenieść wszystkie produkty lecz nie wiem które tabele mam zamienić aby się wyświetlały produkty ze zdjęciami. Zaimposrtowałe kilka tabel ale nadal brakuje i produkty są ale bez nazw i opisów i zdjęć. Pomocy

7 answers to this question

Recommended Posts

• 0

a co zrobiłeś z katalogiem ze zdjęciami?

musisz skopiować wszystkie tabele ps_product_*

oraz takie jak np. ps_category_product oraz inne, w zależności od tego jakich funkcji używałeś w sklepie.

do podstawowych należą te o których wspomniałem powyżej.

• 0

można powiedzieć, że wszystkie, i że żadna. Szablon służy do wyświetlania tego co jest w bazie. Jak nie ma nic, szablon nie będzie wyświetlał zawartości.

skopiowałeś tabele produktów z tłumaczeniami? Odpowiadają one zdefiniowanym językom w sklepie? (ID się pokrywają?). Kategorie zaimportowałeś? Też ważny element.

prestashop jest jak organizm, niemal wszystkie elementy są w jakiś sposób ze sobą powiązane.

• 0

Podpinam się pod topic.

Tworzę sklep, a raczej chciał bym stworzyć powiedzmy, że idealną kopię polskiej wersji mojego sklepu na rynek niemiecki.

pomijając już tłumaczenia bo dodam je sobie. Ale całą trudnością będzie dla mnie praca z bazą danych.

W jaki sposób mogę "skopiować" całą bazę danych ? (bo w phpadmin mam export, a to usuwa mi tabele, a nie kopiuje mi ich)

Poza tym tworząc taką kopie sklepu, czy muszę kopiować wszystko, czy mogę, bądź muszę tylko niektóre elementy mojej bazy danych ?

BARDZO proszę o pomoc.

• 0

pytanie, czy chcesz postawić całkowicie niezależny sklep? Pytam, bo wszystko możesz zrobić za pośrednictwem multistore - wówczas nie będzie potrzeby w zabawę z exportem i importem itp.

niemniej jednak, jeżeli chcesz zrobić KOPIĘ sklepu na innym serwerze, musiałbyś skopiować całą bazę (w phpmyadmin możesz zrobić eksport) - następnie na nowym serwerze zaimportować tę bazę oraz zmienić niezbędne parametry w tabeli ps_shop_url

database-backup-prestashop-export1.gif

database-backup-prestashop-export2.gif

• 0

Tak, raczej całkowicie niezależny sklep, żeby nie obciązać tamtego tłumaczeniami, poza tym jeśli mają kupować klienci z niemiec pasuje mieć domenę niemiecką, bądź com ;p Serwer jest ten sam, nie wiem czy dobrze zrobiłem stawiając na tym samym, ale chyba to w niczym nie przeszkadza.

Tworząc kopie, jak to pokazałeś wyżej nie usunie mi tamtych tabeli ? Bo starsznie się boje, że coś się usunie przy eksporcie ( we wczesniejszym wątku o długim wczytywaniu sklepu doszliśmy do tego, że moge pare tabel z bazy usunąc, ale żebym zrobił kopie zapasową. Dałem export bo myślałem, że to utworzy kopie, a to mi utworzyło kopie, ale do pliku, przy opazji usuwając mi tabele z bazy danych.

Czy zawsze tak wygląda proces exportu, że usuwa tabele?

Co do ps_shop_url, nie bylo by problemu ze zmianą, bądź mogę pominąć ten wynik, ale dobrze, że mi przypomniałeś

• 0

Ok, baza danych jest bezpieczna. Zaryzykowałem i zrobiłem kopie", która podobno się usuwa, ale tak nie było ;P

Tylko jakie kroki powinienem poczynić, aby jak najprościej stworzyć taką kopie sklepu? Po wrzuceniu bazy danych produkty, atrybuty i reszta tak jak by się uaktualni?