xgamecenter Posted July 22, 2013 Share Posted July 22, 2013 Cześć, śledzę forum od bardzo dawna - od niedawna postanowiłem wdrożyć sklep oparty o prestashop. Na początku byłem oniemiały samym systemem, potem standardowo przychodzi faza frustracji przy projektowaniu, teraz jestem na ostatniej prostej i zostało mi kilka rzeczy, z którymi nie mogę dać sobie rady. Sklep znajduje się pod adresem www.xgamecenter.pl/magic - sklep stoi na preście 1.5.4.1 Problem 1. Jako że najnowsza presta ustawia podkategorie pionowo zamiast w poziomie, zajmuje to dość sporo miejsca i klient musi scrolować stronę w nieskończoność. Postanowiłem, że zmienię ustawienie podkategorii na poziomo. Znalazłem a tymże forum podobny temat http://www.prestashop.com/forums/topic/246723-podkategorie/, jednak nie rozwiązuje on moich problemów. Po zmianie układu podkategorii, cała strona rozjeżdża się w niełądny sposób. Chciałbym, żeby przyciski do sortowania oraz do wyboru stron znalazły się bezpośrednio pod nazwami kategorii oraz żeby biała ramka "tła" pod podkategoriami rozszerzyła się i żeby podkategorie się w niej znalazły. Problem 2. Chciałem dodać liczbę aktywnych produktów do moich kategorii tak, żeby obok nazwy kategorii wyświetlała się liczba produktów tylko aktywnych. W tym celu znalazłem link: http://blog.better-web.pl/dodanie-liczby-aktywnych-produktow-w-kategorii-obok-nazwy-w-blockcategories-prestashop/ o ile w przypadku szablonu domyślnego wszystko działa, o tyle w przypadku mojego szablonu kategoria po zmianach wygląda tak: Utraciłem czarną ramkę na nazwie "Kategorie". Ponieważ w podanym przeze mnie linku radzono, aby po dodaniu kodu do pliku blockcategories.php zmienić jeszcze plik themes/nazwa_szablonu/modules/blockcategories/category-tree-branch.tpl - mój szablon nie zawietał tego pliku więc po prostu skopiowałem cały folder z szablonu default do mojego szablonu Problem 3. Pewnie będzie to łatwizna ale też nie mogę sobie poradzić. Rozjeżdża mi się koszyk Z góry dziękuję za pomoc przy rozwiązaniu moich problemów. Pozdrawiam serdecznie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 22, 2013 Share Posted July 22, 2013 3) zamień margin-left: 479px; na: margin-left: 740px; w pliku: /magic/themes/thgr00027/css/modules/blockcart/blockcart.css #header #cart_block { background: none repeat scroll 0 0 transparent; display: none; height: auto; margin-left: 740px; ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
xgamecenter Posted July 22, 2013 Author Share Posted July 22, 2013 (edited) Czyli problem 3 rozwiązany. Dzięki vekia. Pozostają tylko 2 poprzednie. Jeśli chodzi o problem 2 - powróciłem do poprawnego wyświetlania ramki jednak nie zlicza mi teraz produktów w kategoriach. Co można z tym zrobić ? Edited July 22, 2013 by xgamecenter (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 22, 2013 Share Posted July 22, 2013 co do problemu 2 do elementu <ul> wystarczy zdefiniować wysokość, wówczas będzie to wyglądać tak: Link to comment Share on other sites More sharing options...
xgamecenter Posted July 22, 2013 Author Share Posted July 22, 2013 no tak, tylko który plik modyfikować dokładnie ? Niestety jestem zielony jeśli chodzi o programowanie i dopiero zaczynam przygodę także vekia rozwiń swoją myśl Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 22, 2013 Share Posted July 22, 2013 chodzi o plik category.tpl zlokalizowany w katalogu z Twoim template. jest tam zapewne fragment mocno zbliżony do tego: <!-- Subcategories --> <div id="subcategories"> <h3>{l s='Subcategories'}</h3> <ul class="inline_list"> dodaj do tego <ul> style="" z parametrem definiującym wysokość height Link to comment Share on other sites More sharing options...
xgamecenter Posted July 22, 2013 Author Share Posted July 22, 2013 (edited) ok poradziłem sobie <ul class="inline_list" style="height:200px"> To teraz tylko liczba produktów w kategorii i jest gicior Edited July 22, 2013 by xgamecenter (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
xgamecenter Posted July 24, 2013 Author Share Posted July 24, 2013 Kolejna zagwozdka dla mnie : Mam szablon w którym u samej góry są przyciski nawigacyjne. Chciałbym je przetłumaczyć ale zarówno we wbudowanym translatorze presty jak i plikach nie mogę tego znaleźć. i teraz moje pytanie. W jaki sposób zlokalizować element na stronie - chodzi mi np. o sprawdzenie, w jakim pliku znajduje się dany element ze strony ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 24, 2013 Share Posted July 24, 2013 i teraz moje pytanie. W jaki sposób zlokalizować element na stronie - chodzi mi np. o sprawdzenie, w jakim pliku znajduje się dany element ze strony ? to już niestety kwestia doświadczenia, nie ma sprawdzonej metody która pozwoli na zlokalizowanie pliku .tpl odpowiedzialnego za wyświetlany fragment na stronie. Co można zrobić? podglądnij źródło, czasami są tam wskazówki jak nazwa modułu np. w <div id="costam_module"> itp. możesz również zerknąć w modules > positions i zlokalizować "mniej-wiecej" jaki moduł gdzie jest. elementy o których mówisz to częsci składowe modułów: permanent links lub block user info Link to comment Share on other sites More sharing options...
xgamecenter Posted July 25, 2013 Author Share Posted July 25, 2013 Znalazłem to w permanent links według Twoich wskazówek - prawym i zbadaj element Mam natomiast kolejną zagwozdkę - chciałbym dodać domyślny tekst w wyszukiwarkę presty tak, że jak kliknę myszką to tekst znika i klient może wpisać swoją frazę. Jak odkliknę to tekst pojawia się ponownie. Znalazłem coś takiego: <input value="slowo" onfocus="javascript:if(this.value=='slowo')this.value='';" onblur="javascript:if(this.value=='')this.value='slowo';" /> jednak efekt wygląda tak : plik na którym operuję to: .../themes/thgr00027/modules/blocksearch/blocksearch-top.tpl any ideas ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 użyj tego wewnątrz <input> który masz w pliku, oto przykład: <input class="search_query" type="text" id="search_query_top" name="search_query" value="{if isset($smarty.get.search_query)}{$smarty.get.search_query|htmlentities:$ENT_QUOTES:'utf-8'|stripslashes}{/if}" value="slowo" onfocus="javascript:if(this.value=='slowo')this.value='';" onblur="javascript:if(this.value=='')this.value='slowo';"/> Link to comment Share on other sites More sharing options...
xgamecenter Posted July 25, 2013 Author Share Posted July 25, 2013 (edited) Rzeczywiście tekst pojawił się w polu szukaj ale działa jakoś dziwnie. Jak ładuje się strona główna to pole szukaj jest puste. Dopiero jak kliknę w pole szukaj i odkliknę gdzieś na stronie to pojawia się tekst. www.xgamecenter.pl/magic Przy okazji żeby nie spamować postami - masz jakiś pomysł vekia na moją belkę z kategorią, która po dodaniu zliczania aktywnych produktów się troszkę rozjechała ? Edited July 25, 2013 by xgamecenter (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 mój błąd, z kodu który zaproponowałem usuń proszę to: value="{if isset($smarty.get.search_query)}{$smarty.get.search_query|htmlentities:$ENT_QUOTES:'utf-8'|stripslashes}{/if}" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts