PrestaShark Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Witajcie, Walczę z polami rejestracji Czy ręczne usunięcie pól typu REGON, Strona WWW, Podstawowa działalność, oraz NIP w "Twój adres" z pliku autenthication.tpl coś popsuje? Czy coś trzeba jeszcze zmieniać. Jakieś pliki js. albo smarty? Poza tym po co w ramce "Twój adres" jest pole NIP? ;/ ? PS. 1.5.4.1 Dzięki za info! Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 a usuwałeś te Pola z kontrolera albo z edycji krajów w zakładce "lokalizacja" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PrestaShark Posted July 16, 2013 Author Share Posted July 16, 2013 (edited) Jeszcze nic nie ruszałem Przeniosłem tylko box NIP wyżej tuż pod Informacja o Twojej firmie bo pozycja na samym dole była niedorzeczna... Ha! Mam... Lokalizacja -> Kraje - > Polska >Format adresu i wszystko jasne. Piękne dzięki! Edited July 16, 2013 by kisweb (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 dopiero przyuważyłem wiadomość od CIebie na PM, ale możemy kontynuować tutaj na poczatek ustalmy: masz włączony tryb b2b z rejestracji chcesz te pola USUNĄĆ? wyłączenie trybu b2b wchodzi w grę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PrestaShark Posted July 16, 2013 Author Share Posted July 16, 2013 (edited) Co chciałbym osiągnąć: Pole NIP jest bardzo ważne. Coś na zasadzie podaj NIP jeśli chcesz otrzymać FV. Sklep ma dopuszczać zamówienia detaliczne (bez FV) jak i hurtowe. Jeśli wyłączę B2B to pole NIP w karcie klienta będzie puste... A NIP (ten z adresu jeśli go ustawię) pojawi się tylko w zamówieniu. Nie są mi potrzebne pola takie jak Strona WWW i Podstawowa działalność a nawet REGON Pole NIP z adresu wyrzuciłem zgodnie ze wskazówką Lokalizacja -> Kraje -> Polska ->Format adresu Edited July 16, 2013 by kisweb (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 To kolejny problem z polskim tłumaczeniem, by poprawnie obsługiwać NIP zainstaluj po prostu moduł "Europejski VAT". Po pierwsze - to pole jest rzeczywistym odpowiednikiem pola NIP (bo w PL wersji DNI zostało przetłumaczone na NIP co jest błędne) Po drugie - pole pojawi się tylko wtedy gdy klient wypełni pole firma. Po trzecie - jeśli korzystałbyś z zewnętrznych integracji to właśnie to pole jest brane jako to z NIP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krzysztof pl Posted January 10, 2014 Share Posted January 10, 2014 Witam wszystkich A ja mam trochę inne pytanie Czy da się tak zrobić aby mogli się rejestrować tylko użytkownicy prowadzący działalność - Obowiązkowe wypełnienie pola NIP i Regon i wtedy ceny ukazywały się tylko zarejestrowanym użytkownikom Jeżeli tak to jak tego dokonać ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 semini0 Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 (edited) Witam Edited April 14, 2014 by semini0 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 aro Posted May 30, 2014 Share Posted May 30, 2014 (edited) To kolejny problem z polskim tłumaczeniem, by poprawnie obsługiwać NIP zainstaluj po prostu moduł "Europejski VAT". Po pierwsze - to pole jest rzeczywistym odpowiednikiem pola NIP (bo w PL wersji DNI zostało przetłumaczone na NIP co jest błędne) Po drugie - pole pojawi się tylko wtedy gdy klient wypełni pole firma. Po trzecie - jeśli korzystałbyś z zewnętrznych integracji to właśnie to pole jest brane jako to z NIP. Niestety, ale moduł "Europejski numer VAT" powoduje pewne problemy przy sprzedaży zagranicznej. Dla polskiej strefy jest ok - moduł EU VAT przypisany do kraju Polska - daje on możliwość zakupu na osobę fizyczną, jak i na podmiot gospodarczy. Pola firma,nip są nieobowiązkowe, a każdy z tych klientów widzi ceny brutto. Ale wystarczy, że klient wybierze adres dostawy zagraniczny i wypełni pole Firma - i tu jest zonk - pojawiają się w koszyku ceny netto i całe zamówienie w takich cenach zostanie złożone. Robią tak klienci, którzy wypełniają pole Firma dowolnymi znakami, bo nie wiedzą co tam wpisać (np kropki, spacje) i ceny się "psują" - przestawiają z brutto na netto. Nie da się ustawić cen brutto dla wszystkich stref (więcej, niż jednego kraju) z modułem EU VAT. Drugi problem jest taki, że bez modułu EU VAT klient jest zmuszony do obowiązkowego wypełniania pól Firma i NIP, jeżeli chcemy umożliwić zamówienia z fakturą VAT. Częściowym rozwiązaniem jest wyrzucenie z Wysyłka->Kraje-Jakiś_Kraj_Zagraniczny pól "company" i "vat_number", aby klient nie mógł ich wypełnić, a tym samym nie podstawią mu się ceny netto. Nie jest to jednak poprawne, gdyż klient mimo wszystko powinien mieć te pola dostępne jako nieobowiązkowe - np chce wysyłkę do pracy, czyli do firmy. Czy macie lepsze rozwiązanie, aby pogodzić wyświetlanie cen brutto dla wysyłki krajowej i zagranicznej? Edited May 30, 2014 by aro (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Marek.stank Posted June 12, 2014 Share Posted June 12, 2014 Szukając rozwiązania dla siebie zrobiłem coś takiego: Nip wyłączony backoffisie. Pole vat_number przetłumaczyłem jako NIP, w pliku /tools/vatManagement,js uzupełniłem kod by dodawał odpowiednie klasy "required" do vat_number jeśli klient wypełni pole z nazwą firmy. W pliku AddressController.php do metody processSubmitAddress() dodałem kod sprawdzający i wymuszający na kliencie podanie NIP-u jak podał nazwę firmy: if (Tools::getValue('company') !='') if (!Tools::getValue('vat_number')) $this->errors[] = Tools::displayError('NIP jest wymagany!'); Teraz klient podając adres może podać nazwę firmy i będzie musiał podać NIP lub nie podaje nazwy firmy i nie musi podawać nr NIP. Pole NIP jest ukryte do momentu wprowadzenia nazwy firmy. Powodzenia 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mrova Posted July 15, 2014 Share Posted July 15, 2014 Mógłbyś opisać dokładnie (krok po kroku) jak wprowadzić w życie to co napisałeś w poście? Niestety dopiero zaczynam grzebać w prestashop i niestety nie "ogarniam" jeszcze zbyt dobrze co, gdzie i jak Natknąłem się na ten sam problem z nipem i nie potrafię tego przeskoczyć. Z góry dziękuję. Szukając rozwiązania dla siebie zrobiłem coś takiego: Nip wyłączony backoffisie. Pole vat_number przetłumaczyłem jako NIP, w pliku /tools/vatManagement,js uzupełniłem kod by dodawał odpowiednie klasy "required" do vat_number jeśli klient wypełni pole z nazwą firmy. W pliku AddressController.php do metody processSubmitAddress() dodałem kod sprawdzający i wymuszający na kliencie podanie NIP-u jak podał nazwę firmy: if (Tools::getValue('company') !='') if (!Tools::getValue('vat_number')) $this->errors[] = Tools::displayError('NIP jest wymagany!'); Teraz klient podając adres może podać nazwę firmy i będzie musiał podać NIP lub nie podaje nazwy firmy i nie musi podawać nr NIP. Pole NIP jest ukryte do momentu wprowadzenia nazwy firmy. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tomski Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 (edited) Witam, potrzebuję zmodyfikować arkusz rejestracji klienta, tak żeby zawierał tylko pola: imię i nazwisko, adres email i koniecznie numer telefonu komórkowego. Jeśli wybiorę w preferencjach typ "tylko tworzenie konta" mimo, że dodaję pole z numerem telefonu komórkowego, nie potrafię ustawić by było ono wymagane, a przede wszystkim nigdzie nie zapisuje się wprowadzony numer telefonu. Jeśli wybiorę w preferencjach typ "tworzenia kona i adresu" mimo, że usuwam lub markuję zbędne pola, podczas zapisywania wyskakują mi błędy brakujących danych. Presta 1.6.1.1 Modyfikuję pliki authentication.tpl i identity.tpl Baaaaaaaaaaaaaardzo proszę o pomoc. Edited September 15, 2015 by tomski (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 adbi Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 (edited) PO wybraniu LOKALIZACJA > KRAJE i poniższej konfiguracji wciąż prosi o podanie imienia zaraz po podaniu nazwy miasta ... co zrobić ? company vat_number address1 address2 postcode city phone phone_mobile Edited November 9, 2015 by adbi (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 r4di04ctiv3 Posted March 4, 2018 Share Posted March 4, 2018 (edited) WItam. Presta 1.4.4.1 Pod czas rejestracji sa 2 bloki adresowe do wypelnienie przez klienta, 1 to Adres do wysylki, drugi to Adres do Faktury. W tym pierwszym wszystkie pola sa wymagane , w drugim zadne. Problem polega na tym ze nie zaleznie od tego czy sa wprowadzane dany do faktur pod czas rejestracji czy nie po zakonczeniu zawsze u klienta zjawia sie na stronir moje adresy dwa adresy, jeden ten co byl wymagany, a drugi zawsze zawiera tylko adres e-mail i kraj nic wiecej. Probowalem zrobic tak zeby te pola tez byli wymagane pod czas rejestracji, sa , ale po wprowadzeniu wszystkich danych i dokonaniu rejestracji nadal jest tylko 1 adres do wysylki i ten drugi pusty skladajacyj sie z e-maila i kraju. Czy ktos wie jak to poprawic? Dziekuje Edited March 4, 2018 by r4di04ctiv3 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hubi10 Posted August 2, 2018 Share Posted August 2, 2018 Witam, też mam problem z edycją pól. Na chwilę wyłączyłem pole "Address2" w Lokalizacja->Kraje i faktycznie skasował się z listy przy rejestracji dla klienta. Ale jednak chcę go uruchomić ponownie i niestety już się nie da...:/ Dopisałem go do "format adresu" czyli mam: firstname lastname company vat_number address1 address2 postcode city Country:name phone phone_mobile A mimo to nie widać go przy rejestracji. Co zrobić żeby go przywrócić? Presta 1.6.1.4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
PrestaShark
Witajcie,
Walczę z polami rejestracji
Czy ręczne usunięcie pól typu REGON, Strona WWW, Podstawowa działalność, oraz NIP w "Twój adres" z pliku autenthication.tpl coś popsuje?
Czy coś trzeba jeszcze zmieniać. Jakieś pliki js. albo smarty?
Poza tym po co w ramce "Twój adres" jest pole NIP? ;/ ?
PS. 1.5.4.1
Dzięki za info!
14 answers to this question
Recommended Posts