wojtopole Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 hej od mojej presty dostaję maile z nawami: od: [email protected] w imieniu iiyama-sklep.pl - [email protected] gdzie mogę zmienić dane admina/właściciela sklepu aby "w imieniu iiyama-sklep.pl było dalej coś innego ??? ps. gdzie się ustawia główną nazwę sklepu bo już się pogubiłem ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr Kaczor Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 Cześć Chyba najbardziej optymalnie jest ustawić e-maile według takiego schematu: Preferencje -> Adresy sklepów -> Adres e-mail na coś w stylu [email protected] (czy co tam wybierzesz) Tu też jest ustawiana główna nazwa sklepu Parametry zaawansowane -> E-mail -> Użyj SMTP. Tylko dla zaawansowanych i ustaw dane dostępowe SMTP do skrzynki [email protected] Przy takich ustawieniach e-maile są wysyłane i podpisywane jednym adresem. Jeżeli podane w obu miejscach adresy są różne to nadawca jest inny, a podpis (odpowiedz do) inny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wojtopole Posted July 5, 2013 Author Share Posted July 5, 2013 Hej, dzieki Piotrze za przypomnienie... dawno tam nie szukałem Jest tam rowniez poszukiwana przeze mnie nazwa sklepu Czy kojarzysz moze, jakby tu zrobic, zeby w mailach wysylala sie jako temat maila jakas krotka nazwa sklepu a dluga ze wzgledow SEO byla jako nazwa wlasciwa witryny ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr Kaczor Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 (edited) Aby zmienić tytułów wiadomości e-mail, nazwę sklepu w nawiasach kwadratowych (Prestashop 1.5.4.1) trzeba zrobić override pliku /classes/Mail.php Kod około linii 231 /* Create mail and attach differents parts */ $message = new Swift_Message('['.Configuration::get('PS_SHOP_NAME', null, null, $id_shop).'] '.$subject); Zmienić go na: /* Create mail and attach differents parts */ $message = new Swift_Message('[KRÓTKA_NAZWA]'.$subject); Edited July 5, 2013 by Piotr Kaczor (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wojtopole Posted July 6, 2013 Author Share Posted July 6, 2013 dzięki,zmiana topiku maila działa idealnie !! mam jeszcze jeden, dziwny problem, w panelu admina Parametry zaawansowane -> E-mail -> Użyj SMTP. Tylko dla zaawansowanych i ustaw dane dostępowe SMTP do skrzynki[email protected] controller=AdminEmails ustawiam smtp, testuje, wysyłam maila, zapisuje, jest OK... następnie wysyłam maila z innego miejsca w sklepie (np. zmieniam status zamówienia) iiii dupa ... wchodzę w konfi spowrotem a tam dane sprzed zmian (użyj php....) no masakra jakaś zmieniałem ze 100 razy w różnej kolejności i sposobach i nic... kojarzysz dla czego tak może się dziać ? może jakiś moduł jest uszkodzony... coś przeinstalować ? a może z pala coś do bazy bym wpisał... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr Kaczor Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 (edited) Te ustawienia są w bazie w tabeli configuration w wierszach gdzie pole name ma wartości: PS_MAIL_METHOD - 2 PS_MAIL_PASSWD - (hasło otwartym tekstem) PS_MAIL_USER - [email protected] PS_MAIL_SERVER - smtp.server.com PS_MAIL_SMTP_ENCRYPTION - tls/ssl/off (jedno z trzech) PS_MAIL_SMTP_PORT - (cyfra) PS_MAIL_TYPE - 3 PS_MAIL_EMAIL_MESSAGE - 2 Edited July 6, 2013 by Piotr Kaczor (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wojtopole Posted July 7, 2013 Author Share Posted July 7, 2013 dzięki, takie wpisy własnie miałem, okazuje się jednak że jakimś cudem było" PS_MAIL_METHOD - 2 PS_MAIL_METHOD - 1 czyli podwójne wpisy w tabeli configuration dotyczące jednego parametru... zmieniłem obydwie i teraz furga, dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grander Posted November 2, 2015 Share Posted November 2, 2015 Witam Podobne pytanie lecz trochę coś innego. Posiadam Preste Shop 1.6, gdzie znajduje się plik źródłowy który generuje informacje" wspierany przez PrestaShop™ żeby tego nie było . W folderze melis /pl zmieniłem usunąłem dane , ale jedno mi zostało . Gdzie jest główny plik który to generuje . W ustawieniach preferencje SEO url zmienione . Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted November 2, 2015 Share Posted November 2, 2015 Jeśli chodzi o emaile to w szablonach maili, są w katalogu głównym mail, w katalogu szablonu mogą być, oraz w niektórych modułach takich jak mailalerts. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grander Posted November 2, 2015 Share Posted November 2, 2015 W folderze mails/pl zmieniłem wszystko mails/en (też muszę ?)W module/ mailalerts nic tam nie ma . Może jeszcze coś pobiera ten skrypt w tym folderze mails/pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted November 2, 2015 Share Posted November 2, 2015 To może napisz jaki to email ma ten dopisek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 adbi Posted November 8, 2015 Share Posted November 8, 2015 (edited) Sklep został tworzony dla mnie przez kogoś. Po otrzymaniu sklepu próbowałam zmienić meil. Tak jak pisano wyżej zmieniałam to w sposób: Preferencje -> Adresy sklepów -> Adres e-mail na coś w stylu [email protected] (czy co tam wybierzesz) Tu też jest ustawiana główna nazwa sklepu Parametry zaawansowane -> E-mail -> Użyj SMTP. Tylko dla zaawansowanych i ustaw dane dostępowe SMTP do skrzynki [email protected] Jednak po ponownym wejściu w te zakładki adres email wraca do poprzedniego . co robić? Edited November 8, 2015 by adbi (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
wojtopole
hej
od mojej presty dostaję maile z nawami:
od: [email protected] w imieniu iiyama-sklep.pl - [email protected]
gdzie mogę zmienić dane admina/właściciela sklepu aby "w imieniu iiyama-sklep.pl było dalej coś innego ???
ps. gdzie się ustawia główną nazwę sklepu bo już się pogubiłem ??
11 answers to this question
Recommended Posts