kmalcherczyk Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Link: http://outletowe.com/index.php?id_product=24&controller=product Mam problem z wyświetlaniem produktów tzn. : - Jak ze zdjęcia usunąć ramkę "Biała" która jest chyba jako tło dla zdjęcia produktu - Chciałbym aby miniatury zaraz poniżej zdjęcia produktu były wyświetlane ale 9 sztuk a nie tylko 3 - Zdjęcie wyświetlane jest dobrej jakości a gdy tylko wybiore inne zdjęcie tego samego produktu to w podglądzie ma gorszą jakość? Dlaczego? product.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 rozmiar zdjęć ustalany jest na podstawie proporcji, jeżeli zdjęcia które wgrywasz masz nieproporcjonalne do ustalonej wielkości miniatur - wówczas dodawane jest białe tło. Aby temu zapobiedz musisz wgrywać zdjęcia proporcjonalne, nie ma innego sposobu na usunięcie ramki. chyba, że będziesz wgrywał zdjęcia w formacie .png (i ustawisz format zdjęć w preście na png) wtedy być może białe tło zostanie usunięty, niestety nie jestem tego pewny na 100%. thickboxa musiałbyś ustawić, aby wskazywał na zdjęcie thickbox, a nie large. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kmalcherczyk Posted June 30, 2013 Author Share Posted June 30, 2013 (edited) thickboxa musiałbyś ustawić, aby wskazywał na zdjęcie thickbox, a nie large. Gdzie mogę to zmienić?? I jak zwiększyć ilość wyświetlanych miniatur?? Edited June 30, 2013 by kmalcherczyk (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 polkompsa Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 Witam wszystkich. Ja chcial bym zapytac czy ktos ma jakis patent na usuniecie bialego tla w powiekszanym zdjeciu. Zdjecia mam duzych rozmiarow a presta zmniejsza mi je do wielkosci mniejszej niz przed podgladem a za to dodaje cala mase bialej ramy do tego obrazka. Szukalem w css, java script thicboxa i albo cos przegapiam albo poprostu nie wiem gdzie szukac. Z gory dziekuje za podpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 Jeśli prawidłowo skonfigurujesz zdjęcia i zachowasz pewne reguły to nie będziesz miał nawet pół piksela zbędnego. 1. Decydujesz się na format zdjęć produktów, czy kwadrat 1:1, czy prostokąt 4:3, czy np. panorama 16:9, czy pionowe, czy poziome. 2. W konfiguracji zdjęć ustawiasz dla wszystkich formatów produktu te same proporcje, na przykład dla kwadratu: cart_default 80 px 80 pxsmall_default 98 px 98 pxmedium_default 125 px 125 pxhome_default 250 px 250 pxlarge_default 600 px 600 pxthickbox_default 800 px 800 px Jeśli zdecydowałeś się np. na 4:3 to wszystkie typy muszą mieć proporcje 4:3. 3. Wgrywane foto też MUSI być w wybranej proporcji i w rozdzielczości nie mniejszej od thickbox, żeby nie było pikselozy przy skalowaniu w górę. Użytkownicy wgrywają do produktów zdjęcia każde z innej parafii, jedne pionowe, drugie poziome i potem się dziwią, że sklep wygląda jak ruski stragan z gaciami Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hakeryk2 Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 (edited) Ten moduł powinien Ci pomóc - ogólnie znacznie zwiększa jakość zdjęć + ma jak dobrze pamiętam kilka ciekawych funkcji pokroju wyłączenia dodawania białej ramki itp. Ja korzystałem z wersji rozwojej i ręcznie robiłem override i ten moduł powstał jako ewolucja pewnego tutoriala. https://www.prestashop.com/forums/topic/530451-free-module-imagemagick-support-for-prestashop/ Najważniejsza rzecz - omija beznadziejną bibliotekę GD na rzecz Imagick Edited June 24, 2016 by hakeryk2 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 e_com Posted June 26, 2016 Share Posted June 26, 2016 Jeśli mamy możliwość odpalić na naszym hostingu ImageMagic to też polecam ten moduł. Różnica jakości grafiki jest widoczna gołym okiem, te generowane przez GD wyglądają jak oglądane przez brudną szybę W ImageMagiku możemy zrobić full performance grafiki. Na przykład w hostingu linuxpl ImageMagic jest standardowo wyłączony w php, ale po napisaniu do supportu włączają usługę gratis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
kmalcherczyk
Link: http://outletowe.com/index.php?id_product=24&controller=product
Mam problem z wyświetlaniem produktów tzn. :
- Jak ze zdjęcia usunąć ramkę "Biała" która jest chyba jako tło dla zdjęcia produktu
- Chciałbym aby miniatury zaraz poniżej zdjęcia produktu były wyświetlane ale 9 sztuk a nie tylko 3
- Zdjęcie wyświetlane jest dobrej jakości a gdy tylko wybiore inne zdjęcie tego samego produktu to w podglądzie ma gorszą jakość? Dlaczego?
product.zip
6 answers to this question
Recommended Posts