Jump to content
  • 0

Ramka / Miniatury / Jakość Zdjęć

kmalcherczyk

Question

Link: http://outletowe.com/index.php?id_product=24&controller=product

Mam problem z wyświetlaniem produktów tzn. :

- Jak ze zdjęcia usunąć ramkę "Biała" która jest chyba jako tło dla zdjęcia produktu

- Chciałbym aby miniatury zaraz poniżej zdjęcia produktu były wyświetlane ale 9 sztuk a nie tylko 3

- Zdjęcie wyświetlane jest dobrej jakości a gdy tylko wybiore inne zdjęcie tego samego produktu to w podglądzie ma gorszą jakość? Dlaczego?

product.zip

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

rozmiar zdjęć ustalany jest na podstawie proporcji, jeżeli zdjęcia które wgrywasz masz nieproporcjonalne do ustalonej wielkości miniatur - wówczas dodawane jest białe tło. Aby temu zapobiedz musisz wgrywać zdjęcia proporcjonalne, nie ma innego sposobu na usunięcie ramki.

chyba, że będziesz wgrywał zdjęcia w formacie .png (i ustawisz format zdjęć w preście na png) wtedy być może białe tło zostanie usunięty, niestety nie jestem tego pewny na 100%.

thickboxa musiałbyś ustawić, aby wskazywał na zdjęcie thickbox, a nie large.

• 0

Witam wszystkich. Ja chcial bym zapytac czy ktos ma jakis patent na usuniecie bialego tla w powiekszanym zdjeciu. Zdjecia mam duzych rozmiarow a presta zmniejsza mi je do wielkosci mniejszej niz przed podgladem a za to dodaje cala mase bialej ramy do tego obrazka. Szukalem w css, java script thicboxa i albo cos przegapiam albo poprostu nie wiem gdzie szukac. Z gory dziekuje za podpowiedz

• 0

Jeśli prawidłowo skonfigurujesz zdjęcia i zachowasz pewne reguły to nie będziesz miał nawet pół piksela zbędnego.

1. Decydujesz się na format zdjęć produktów, czy kwadrat 1:1, czy prostokąt 4:3, czy np. panorama 16:9, czy pionowe, czy poziome.

2. W konfiguracji zdjęć ustawiasz dla wszystkich formatów produktu te same proporcje, na przykład dla kwadratu:

cart_default       80 px  80 px
small_default       98 px  98 px
medium_default      125 px 125 px
home_default      250 px 250 px
large_default      600 px 600 px
thickbox_default 800 px 800 px

Jeśli zdecydowałeś się np. na 4:3 to wszystkie typy muszą mieć proporcje 4:3.

3. Wgrywane foto też MUSI być w wybranej proporcji i w rozdzielczości nie mniejszej od thickbox, żeby nie było pikselozy przy skalowaniu w górę.

Użytkownicy wgrywają do produktów zdjęcia każde z innej parafii, jedne pionowe, drugie poziome i potem się dziwią, że sklep wygląda jak ruski stragan z gaciami :)

• 0

Ten moduł powinien Ci pomóc - ogólnie znacznie zwiększa jakość zdjęć + ma jak dobrze pamiętam kilka ciekawych funkcji pokroju wyłączenia dodawania białej ramki itp. Ja korzystałem z wersji rozwojej i ręcznie robiłem override i ten moduł powstał jako ewolucja pewnego tutoriala.

https://www.prestashop.com/forums/topic/530451-free-module-imagemagick-support-for-prestashop/

Najważniejsza rzecz - omija beznadziejną bibliotekę GD na rzecz Imagick

Edited by hakeryk2 (see edit history)

• 0

Jeśli mamy możliwość odpalić na naszym hostingu ImageMagic to też polecam ten moduł.

Różnica jakości grafiki jest widoczna gołym okiem, te generowane przez GD wyglądają jak oglądane przez brudną szybę :)

W ImageMagiku możemy zrobić full performance grafiki.

Na przykład w hostingu linuxpl ImageMagic jest standardowo wyłączony w php, ale po napisaniu do supportu włączają usługę gratis.