kmalcherczyk Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 W jakim pliku czy jakim miejscu mogę zmienić wymagane pola np. w podawaniu adresu? rejestracji itp? W załącznikach dodam pliki rejestracji + nowego adresu. address.zip authentication.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 nie zmieniasz pliku tylko ustawienia w back office, idziesz do localization > countries klikasz na ikonę edytuj przy kraju - w tym przypadku przy fladze Polskiej. masz tam pole do definiowania formatu adresu: http://i.imgur.com/SdHd00E.png dodatkowo możę się okazać, że niezbędne będzie edytowanie kontrolera adresów (klasa Adress w classes/Address.php) masz tam definicję obiektu public static $definition = array( 'table' => 'address', 'primary' => 'id_address', 'fields' => array( 'id_customer' => array('type' => self::TYPE_INT, 'validate' => 'isNullOrUnsignedId', 'copy_post' => false), 'id_manufacturer' => array('type' => self::TYPE_INT, 'validate' => 'isNullOrUnsignedId', 'copy_post' => false), 'id_supplier' => array('type' => self::TYPE_INT, 'validate' => 'isNullOrUnsignedId', 'copy_post' => false), 'id_warehouse' => array('type' => self::TYPE_INT, 'validate' => 'isNullOrUnsignedId', 'copy_post' => false), 'id_country' => array('type' => self::TYPE_INT, 'validate' => 'isUnsignedId', 'required' => false), 'id_state' => array('type' => self::TYPE_INT, 'validate' => 'isNullOrUnsignedId'), 'alias' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isGenericName', 'required' => false, 'size' => 32), 'company' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isGenericName', 'size' => 64), 'lastname' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isName', 'required' => false, 'size' => 32), 'firstname' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isName', 'required' => false, 'size' => 32), 'vat_number' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isGenericName'), 'address1' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isAddress', 'required' => false, 'size' => 128), 'address2' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isAddress', 'size' => 128), 'postcode' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isPostCode', 'size' => 12), 'city' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isCityName', 'required' => false, 'size' => 64), 'other' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isMessage', 'size' => 300), 'phone' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isPhoneNumber', 'size' => 32), 'phone_mobile' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isPhoneNumber', 'size' => 32), 'dni' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isDniLite', 'size' => 16), 'deleted' => array('type' => self::TYPE_BOOL, 'validate' => 'isBool', 'copy_post' => false), 'date_add' => array('type' => self::TYPE_DATE, 'validate' => 'isDateFormat', 'copy_post' => false), 'date_upd' => array('type' => self::TYPE_DATE, 'validate' => 'isDateFormat', 'copy_post' => false), ), ); określasz które z pól są required (true = wmagane, false= niewymagane) 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kmalcherczyk Posted June 29, 2013 Author Share Posted June 29, 2013 Wszystko działa tylko wyskakuje taki błąd: Dlaczego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 możesz spróbować z wyłaczeniem opcji w preferencje> ustawienia ogólne : i sprawdzić czy działa bez tego? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kmalcherczyk Posted June 29, 2013 Author Share Posted June 29, 2013 Okey, działa dzięki xd Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 niby działa, ale to obejście problemu a nie jego rozwiązanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kmalcherczyk Posted June 29, 2013 Author Share Posted June 29, 2013 Trudno, tokena nie będę raczej używał bo masowe rejestracje na moim sklepie raczej nie będą miały miejsca Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 lukp Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 Czy w tym pliku w classes/Address.php też ustawia się by dane pole nie było wyświetlane w adresie przy skladaniu zamowienia , jeśli tak to jak to powinno wyglądac. Z Lokalizacja>kraje nie działa usuwanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 tam ustala się które obiekty są 'required' czyli wymagane, lub dodaje nowe niestandardowe pola (muszę zaznaczyć, że sprawa nie kończy się wyłącznie na zmianie klas) najlepiej jest edytować formatkę adresu w: lokalizacja > kraje dla każdego kraju można zdefiniować jakie pola mają się wyświetlać. bardzo ważne jest, że należy czynność powtórzyć dla wszystkich aktywowanych krajów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 lukp Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 (edited) Wyłączyłem inne kraje zostawiłem tylko Polska. To co mogę tam zmienić to usunąć adress2, company. Te które są wymagane z gwiazdką + phone i phone_mobile są nie do ruszenia, nie działa też dodawanie innych pól. Czy może byc tak, że zmiana pól tam będzie widoczna na sklepie po jakiejś dłuższej chwili? Jak jest z numerem NIP - czy powinno się używać "vat_number" (przetłumaczyłem na nip) czy "dni"? U mnie żaden z tych się nie wyświetla ( wcześniej działał Vat_number po wpisaniu nazwy firmy, teraz już nie ). Jedynie nip pojawi się jeśli kliknę ptaszek na "potrzebny nip" tyle że pojawia się w dziwnym miejscu - pod krajem, przy standardowych ustawienia formatu adresu w lokalizacja>kraje>edycja . Nie pojawia się niestety już pole nip jeśli klient chce inny adres i dane na fakturze (tłumaczenie: adres rozliczeniowy) - jak tam uzyskac pole nip? Strona 4video.pl. Edited December 4, 2013 by lukp (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 lukp Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Jednak muszę uruchomić zagubiony vat_number - gdzie szukać by się wyświetlał najlepiej na stałe przy składaniu zamówienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 lukp Posted December 14, 2013 Share Posted December 14, 2013 Sprawdziłem kilka sklepów postawionych na prestashop 1.5 i tam też po uzupełnieniu pola company nie pojawia się vat_number. W oficjalnym demo prestashop też nie - czy coś robię źle? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted December 14, 2013 Share Posted December 14, 2013 zainstaluj moduł: Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 lukp Posted December 14, 2013 Share Posted December 14, 2013 (edited) Moduł zainstalowany - reinstalowany itp, w kraje>edycja vat_number jest. Działa u Ciebie? Edited December 14, 2013 by lukp (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 maciejonek Posted April 29, 2014 Share Posted April 29, 2014 Czy jest opcja wywalenia " * " gwiazdki przy NIPie? Mam zainstalowane wszystko tak jak opisane. Wszystko jest pięknie, nie potrzeba tego nipu podawać, ale troche to denerwujące. Jest jakas opcja żeby to naprawić? Oczywiście chodzi mi o szybkie zakupy, "bez rejestracji" http://sklep.meblezrattanu.com.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted April 29, 2014 Share Posted April 29, 2014 to jest prestashop 1.6 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 maciejonek Posted April 30, 2014 Share Posted April 30, 2014 Nie, to jest presta 1,5,6,2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted April 30, 2014 Share Posted April 30, 2014 z order-opc-new-account.tpl,z kodu wklejonego poniżej usuń "required" <p class="required text dni"> <label for="dni">{l s='Identification number'} <sup>*</sup></label> <input type="text" class="text" name="dni" id="dni" value="{if isset($guestInformations) && $guestInformations.dni}{$guestInformations.dni}{/if}" /> <span class="form_info">{l s='DNI / NIF / NIE'}</span> </p> Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 maciejonek Posted April 30, 2014 Share Posted April 30, 2014 Niestety nie działa, 1. nie mam takiego kodu, 2. wywalenie "required" z podobnego kodu nie działa 3. zastąpienie mojego kodu Twoim oraz wywalenie "required" też nie działa... buu Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Zibi Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Mam problem z formularzem rejestracji , w firefox wszystko działa dobrze , a w internet explorer podczas rejestracji wyświetla błąd "nieprawidłowo wypełnione pole dodatkowe informacje" - ( other ). W classes/Address.php dodałem wpis "required' => false" , ale to nic nie zmieniło. Wyślwietla ten sam błąd przy pustym polu i przy wypełnionym. Czy ktoś miał podobny problem ? Jeśli nie to podpowiedzcie proszę jak usunąć to pole w formularza rejestracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Zibi Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Wyłączenie trybu B2B usuneło problem z rejestracją, ale i tak chciał bym usunąć to pole z formularza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 jurecky Posted March 10, 2016 Share Posted March 10, 2016 Mam podobny problem. Chodzi o to, że w zakupach bez rejestracji wyskakuje mi błąd: Jest 1 błąd/błędy: telefon jest wymagane.Mimo, że pole jest na zielono, poprawnie wpisany telefon i zafajczone. Dopisanie false do pliku adress.php w polu phone i mobile phone nic nie daje. Zmiana w Lokalizacja-kraje również nic nie daje. Miał ktoś tak? Na innym sklepie nie mam takiego problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grander Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 Witam jak wyłączyć pole wymagane imie i nazwisko albo obejść problem z adresem rozliczeniowym . Kiedy wybieram Nip większość firm nie posada imienia i nazwiska . Chce te dwa pola wyłączyć na nie wymagające, ale muszą być . Czy to jest dobry pomysł ? Nie chodzi mi o wykasowanie w Lokalizacjach -kraje - edit Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 RastaMan Posted April 26, 2016 Share Posted April 26, 2016 Podpinam się do problemu edycji pól, może pomożecie - Presta 1.6.1.4 niestety nie udało mi się znaleźć rozwiązania na formu (może coś przeoczyłem). Potrzebuję w formularzu rejestracyjnym dla nowych klientów: - data urodzenia (obowiązkowa) - wyświetla mi się jako nieobowiązkowa, - dla obecnych klientów przy zalogowaniu na konto informację o konieczności podania daty urodzin lub wyłączenie określonych kategorii (obecnie część kategroii ustawiona tylko dla klientów za rejestrowanych, ale są widoczne dla osób, które nie podały daty urodzin - która jest konieczna do oglądania danej kategorii), - możliwość ustawienia widoczności kategorii dla osób powyżej 18 roku życia (?) - usunięcie pól SIRET, APE, - w którym pliku/katalogu - nie mam pola NIP przy firmie, (jak ustawić aby pole nip było wymagane tylko przy podaniu nazwy firmy), - pole NIP Wymagany - wyłączone, - B2B włączone, - nr_vat w edycji kraju włączone... Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc Pozdrawiam EDIT: do pojawienia się pola NIP - tylko w przypadku firmy - lepiej wybrać opcję (Lokalizacja - kraje - "potrzebny nip " na TAK, czy z zakładki wybrać opcję nip_number?) Jak jest różnica, bo nie widzę zmian... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MajHun Posted October 30, 2017 Share Posted October 30, 2017 Panowie namieszałem ja i jeszcze znajomy w plikach z rejestracją potrzebuję pomocy. Jak wrócić do stanu pierwotnego rejestracji które pliki i moduły za nią odpowiadają ? czy możecie mi podać bo mam zamiar wgrać " surowiznę w miejsce tych modyfikowanych " Nie wrócę do stanu poprzedniego sam bo nie tylko ja grzebałem. Z góry dziękuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 robi1976 Posted August 29, 2018 Share Posted August 29, 2018 Dzień dobry. Chciałbym ustawić jako wymagane pole address2 Zmieniłem w pliku Address.php kod na poniższy, jednak przy rejestracji pole nadal nie jest wymagane. Co jeszcze powinienem zrobić? PS 1.6.1.7 'vat_number' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isGenericName'), 'address1' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isAddress', 'required' => true, 'size' => 128), 'address2' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isAddress', 'required' => true, 'size' => 128), 'postcode' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isPostCode', 'size' => 12), Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 atomek Posted August 29, 2018 Share Posted August 29, 2018 W Klienci -> Adresy jest przycisk "Ustaw pola wymagane w tej sekcji", tam można ustawić czy pole będzie wymagane Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 robi1976 Posted August 29, 2018 Share Posted August 29, 2018 (edited) 5 hours ago, atomek said: W Klienci -> Adresy jest przycisk "Ustaw pola wymagane w tej sekcji", tam można ustawić czy pole będzie wymagane mam w ten sposób ustawienia, jednak 2 linia adresu nie jest wymagana podczas rejestracji Edited August 29, 2018 by robi1976 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 atomek Posted August 29, 2018 Share Posted August 29, 2018 w Klienci -> Adresy, Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Leon07 Posted September 14, 2018 Share Posted September 14, 2018 Witam, jestem tu pierwszy raz i dołączam się do pytania: w dziale Klienci -> Adresy - włączone wymaganie podania pola np. Firma w dziale Międzynarowody -> Położenie -> Kraje - również wszystko powłączane a pomimo to przy rejestracji pola typu: Firma i np. NIP są opcjonalne ... a co jeszcze lepsze nie wyświetlają się wszystkie pola zaznaczone w dziale Międzynarowody -> Położenie -> Kraje Proszę o pomoc, jeżeli ktoś już ten problem rozwiązał. Czy da się to zrobić bez "grzebania" w kodzie czy nie? ps B2B włączone pps sytuacja identyczna z włączonym podwyższonym bezpieczeństwem sklepu jak i bez ... Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Robert999 Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Dzień dobry, Posiadam sklep, w którym sprzedawane są treści cyfrowe i nie potrzebuję adresu klienta jako obowiązkowego. Chciałbym, aby na karcie "Adresy" podczas składania zamówienia, klient nie musiał podawać Adresu oraz Miasta. Nie działa zmiana w pliku Address.php ani inne powyższe porady. PrestaShop 1.7.7 Prosze, powiedzcie w jaki sposób mogę ustawić "Adres" i "Miasto" jako "opcjonalne"? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ComGrafPL Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Sprawdź to rozwiązanie. https://stackoverflow.com/questions/66910062/remove-fields-in-the-checkout-page-in-prestashop 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Robert999 Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Dziękuję za szybką odpowiedź. Jednak to rozwiązanie usunęło pola adresów z formularza. A mnie chodzi o to, żeby te pola były, ale żeby były opcjonalne - żeby klient mógł, ale nie musiał ich uzupełniać. Po zmianach, które zaproponowałeś jest tak: Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Robert999 Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Znalazłem rozwiązanie. Edytowałem plik classes/AddressFormat.php Trzeba znaleźć poniższy fragment kodu i np. "skomentować" linię 'address1' oraz 'city' (dodając przed nimi dwa ukośniki // ). Dzięki za pomoc. /** @var array Default required form fields list */ public static $requireFormFieldsList = [ 'firstname', 'lastname', 'address1', 'city', 'Country:name', ]; Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Magmar Posted October 19, 2022 Share Posted October 19, 2022 (edited) Witam, jak zmienić pole wymagane imie i nazwisko na opcjonalne w adresie do faktury i żeby nie wypełniały się automatycznie z adresu dostawy ? Bo jak kupuje jakaś spółka to nie ma imienia i nazwiska. Jak usunąć pole nip tylko z adresu dostawy - jest niepotrzebne ( jak je usunąłem to zniknęło również z adresu faktury ale tak nie może być) ? Może jest jakiś moduł który byłby bardziej konfigurowalny ? Edited October 19, 2022 by Magmar (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
kmalcherczyk
W jakim pliku czy jakim miejscu mogę zmienić wymagane pola np. w podawaniu adresu? rejestracji itp?
W załącznikach dodam pliki rejestracji + nowego adresu.
address.zip
authentication.zip
34 answers to this question
Recommended Posts