oidnus Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Mam w sklepie 70tys produktów w 1tys kategori i do tego multistore na 3sklepy. Niestety serwis działa wolno strony ładuja sie po 5sek albo i dlużej, dlatego musze zanalizować gdzie sa problematyczne procedury sql. Jakie sa metody sprawdzania jakie zapytania wykonuje sklep podczas przeladowania strony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 (edited) Może zobacz czy pomoże Ci wbudowany profiler, zmiana w pliku /config/defines.inc.php define('_PS_DEBUG_PROFILING_', false); ustaw na true Edited June 20, 2013 by Piotr Kaczor (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 dodatkowo, jeżeli masz dostęp do servera mysql, możesz uruchomić slow loga, który najwolniejsze zapytania zapisze do pliku, odsyłam do dokumentacji: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/slow-query-log.html 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
oidnus Posted June 20, 2013 Author Share Posted June 20, 2013 <pre class="prettyprint"> <span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;"><span class="str">_PS_DEBUG_PROFILING_</span> - o to chodzilo genialne narzedzie przyda sie do pracy</span></pre> <p><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">slow-query-log - juz od rana analizowalem </span>myslalem napoczatku ze to wina serwera i konfiguracji ale naszczescie okazalo sie ze nie. Przy okazji poznalem narzedzia do analizy zapytam z percona tools.</p> <p> </p> <p>Wnioski po szybkiej analizie to. Modul nowosci dziala bardzo wolno i najlepiej go wywalic (1 mega ciezkie zapytanie). Musze przepisac tez moduly do pobierania kategori bo strasznie sypia duza iloscia prostych zapytan dla 900 kategori 900zapytan czyli o wiele za duzo</p> 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Jeszcze w phpMyAdmin można znaleźć kilka informacji o ustawieniach samego serwera MySQL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oidnus Posted June 20, 2013 Author Share Posted June 20, 2013 tak wiem na serwerze specjalnie instalowalem sobie 4.0 phpmyadmina jest o niebo lepszy od 3.5 i innych starszych wersji Link to comment Share on other sites More sharing options...
tczaude Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Dużo pomaga też optymalizacja pliku konfiguracyjnego mysql. Defragmentacja tabel optymalizacja wykorzystania dysku zrzucania logów itd. A zapytania swoja drogą Co prawda już oddałem swą mega maszynę z dyskiem na PCI-Express gdzie kręciłem zapytania na poziomie mniejszym niż 500 ms Swoja drogą jakbyś miał możliwość podesłania takiej bazy chętnie dla własnej wiedzy pobawiłby się z konfiguracją tego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts