Popular Post Piotr Kaczor Posted June 18, 2013 Popular Post Share Posted June 18, 2013 (edited) Cześć Przygotowałem paczkę wiadomości e-mail dla PrestaShop 1.5.4.1 i udostępniam ją forumowiczom za darmo. Wystarczy pobrać załączony plik i po wypakowaniu skopiować foldery mails i modules do katalogu z używanym themem. Wiadomości mają jeden wygląd oraz wszystkie trzymają się wybranej przez administratora sklepu kolorystyki. Paczka zawiera standardowe e-maile oraz te z modułów Blok eBiuletynu - newsletter (blocknewsletter), Blok listy życzeń (blockwishlist), Badanie klientów (followup), Powiadomienia e-mail (mailalerts), Klient programu partnerskiego (referralprogram) i Wyślij do znajomego (sendtoafriend). Na stronie projektu w serwisie GitHub znajdziecie więcej szczegółów i instrukcji. Zapraszam do dalszej współpracy nad rozwojem. Jeżeli użyjesz e-maili napisz w tym temacie co o nich sądzisz, jakie masz uwagi i/lub polub ten post. Pozdrawiam i życzę satysfakcjonującej sprzedaży! EDIT: Znalazłem błąd w e-mailu forward_msg oraz dodałem do pliku lang.php całe tłumaczenie nowa poprawiona wersja 1.0.1 dostępna poniżej Jeszcze kilka poprawek, wersja 1.0.2 do pobrania poniżej PrestaShop-polskie-e-maile-1.0.zip PrestaShop-polskie-e-maile-1.0.1.zip PrestaShop-polskie-e-maile-1.0.2.zip Edited August 7, 2013 by Piotr Kaczor (see edit history) 33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertpol Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Dzięki Piotrek! Spadłeś mi z nieba z tymi szablonami, od jakiegoś czasu zbierałem się do ich zmiany, a tu taka niespodzianka ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
oidnus Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Genialna sprawa, Też to miałem poprawiać potestuje wieczorkiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 że tak powiem, urwałeś jajka tą paczką 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentalspot Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Cześć, a jak to się będzie miało do 1.5.2 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronit Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Jeszcze nie testowałem, ale z samego wyglądu widać, że porządna robota . Na pewno wszystkim się przyda. Proponuję to dodać do oficjalnej polskiej paczki z tłumaczeniem. Cześć, a jak to się będzie miało do 1.5.2 ? Lepiej zaktualizuj do najnowszej Presty, bo mnóstwo błędów po drodze poprawili. Najnowsza Presta jest o wiele stabilniejsza i mniej problematyczna. W zasadzie dopiero ta wersja jest używalna . Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentalspot Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 kurcze tak szablony sa pomodyfikowane, dodane jakies pierdółki tłumaczenia itd, że to jest niemożliwe wręcz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
selljus.pl Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 (edited) Dobry pomysł Piotrze Edited June 19, 2013 by selljus.pl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentalspot Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 (edited) jeżeli mogę pomarudzić to wszystko wygląda bardzo fajnie jedyne wg mnie co może trochę przeszkadzać to za duże H1 proponuję zmniejszyć do 26px w dalszych wydaniach a linki w stopce dać text-decoration: none Edited June 24, 2013 by mentalspot (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentalspot Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Napotkałem 1 problem, wrzuciłem te szablony do 1.5.2 i wszystko wszędzie działa oprócz maila order_conf.html To jest jedyne miejsce w którym nie wyświetla mi #{id_order} Jakiś pomysł ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted June 29, 2013 Author Share Posted June 29, 2013 Cześć Możesz uściślić? Czy przerobiłeś te szablony, by jako identyfikatora zamówienia używały {id_order} czy chodzi Ci o zmienną {order_name}? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentalspot Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 cześc, wiesz co w tych oryginalnych szablonach było {order_name} dla 1.5.2 i to zmieniłem na {id_order} i tylko w tym jednym nie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted June 29, 2013 Author Share Posted June 29, 2013 (edited) Patrzyłem jak jest w wersji 1.5.4.1, ale nie testowałem. Faktycznie wygląda na to, że zmiennej {id_order} nie ma zdefiniowanej dla szablonu order_conf (plik /classes/PaymentModule.php od lini 558). Musiałbyś nadpisać funkcję (override) i dodać sobie do tablicy $data '{id_order}' => $order->reference, Edited June 30, 2013 by Piotr Kaczor (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentalspot Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Patrzyłem jak jest w wersji 1.5.4.1, ale nie testowałem. Faktycznie wygląda na to, że zmiennej {id_order} nie ma zdefiniowanej dla szablonu order_conf (plik /classes/PaymentModule.php od lini 558). Musiałbyś nadpisać funkcję (override) i dodać sobie do tablicy $data '{id_order}' => $order->reference, znalazłem tam coś takiego: '{order_name}' => $order->getUniqReference(), to chyba lepiej dodać : '{id_order}' => $order->getUniqReference(), czy się mylę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted June 30, 2013 Author Share Posted June 30, 2013 znalazłem tam coś takiego: '{order_name}' => $order->getUniqReference(), to chyba lepiej dodać : '{id_order}' => $order->getUniqReference(), czy się mylę ? Wydaje mi się, że wtedy wrócisz do identyfikatora QWERTYU który jest w oryginalnych szablonach. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentalspot Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 ach kurcze masz trację, nie pomyśłałem przetestuję i dam znać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentalspot Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Patrzyłem jak jest w wersji 1.5.4.1, ale nie testowałem. Faktycznie wygląda na to, że zmiennej {id_order} nie ma zdefiniowanej dla szablonu order_conf (plik /classes/PaymentModule.php od lini 558). Musiałbyś nadpisać funkcję (override) i dodać sobie do tablicy $data '{id_order}' => $order->reference, wiesz co to rozwiązanie wyświetliło mi w emailu numer referencyjny. zmieniłem na '{id_order}' => $order->id, i teraz dopeiro wyświetla numer zamówienia normalnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek np Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 Miałem mega problem ze standardowymi mejlami - tabele były pozagnieżdżane w złych miejscach, linki prowadziły do złych miejsc i cała kolorystyka była chaotycznie niespójna. Wrzuciłem dla testu te powyżej i niezły szok - prawie wszystko działa i wygląda merytorycznie ok. Świetna robota! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 @Piotr Kaczor, możesz się odnieść w jakiś sposób do tego: http://www.prestashop.com/forums/index.php?/topic/264240-blad-w-linku-w-powiadomieniu-ze-sklepu/page__view__findpost__p__1318039 wolę podpytać u źródła, jednak mi się wydaje, że wszystko będzie OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted July 26, 2013 Author Share Posted July 26, 2013 Też mi się wydaje, że powinny zadziałać w 1.5.3.1 jak działały w 1.5.2, ale sam niestety nie testowałem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian Podemski Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 Wersja 1.5.3.1 zawierała błąd z tym index.php w adresie {shop_url} Piotr, przydałby się margines dla loga. 20px około po całości. Lepiej to wygląda gdy logo jest pełne i nie ma białego tła. btw. dobra robota 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronit Posted August 1, 2013 Share Posted August 1, 2013 (edited) Witam, Z powodzeniem używam tych szablonów na 2 sklepach, w sensie zainstalowałem to klientom . Dziś zauważyłem dosyć istotny błąd tłumaczenia w plikach: preparation.txt i prepararion.html Tam jest napisane np. Przystąpiliśmy do realizacji Twojego zamówienia {order_name} . Wg mnie to wprowadza w błąd, gdyż jak ten e-mail jest wysyłany, to zamówienie ma status: oczekujące. Oznacza to tyle, że poprawnie dodało się na zaplecze, ale nic więcej. Zamówienie przecież wcale nie musi być realizowane w tym momencie. Nawet nie oznacza, że jest ono realizowane. Edited August 1, 2013 by bronit (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted August 1, 2013 Author Share Posted August 1, 2013 (edited) Cześć Standardowo ten e-mail jest wysyłany w momencie zmiany na status Przygotowanie w toku (ten status chyba powinno się ustawiać po tym jak wpłyną pieniądze), co niby ma oznaczać, "zabieramy się za pakowanie towaru w kartony" (wcześniej nie było jeszcze pieniędzy od klienta więc nic z zamówieniem się nie działo), następny e-mail to wiadomość o wysyłce i numer jej śledzenia. Tak rozumując treść Przystąpiliśmy do realizacji Twojego zamówienia wydaje się być w porządku. Czy powinna być inna kolejność nadawania statusów zamówieniom? Edited August 1, 2013 by Piotr Kaczor (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronit Posted August 1, 2013 Share Posted August 1, 2013 Aha, jeśli tak sprawa wygląda, to OK. U mnie ten e-mail był przypisany do statusu Oczekujące. Może to przez to, że robiłem migrację ze starej Presty, a tam było inaczej. Już nie pamiętam . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
[email protected] Posted August 3, 2013 Share Posted August 3, 2013 Z nieba mi spadła ta paczuszka Dziękuję! Zaraz instaluję! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kredzer Posted August 3, 2013 Share Posted August 3, 2013 Znakomite : ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertpol Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 (edited) Mam problem. Dlaczego maile do klientów przychodzą po angielsku, zaś do mnie jako właściciela sklepu po Polsku? Gdzie to mogę zmienić? Edited August 4, 2013 by robertpol (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 a klient jaką wersję sklepu przegląda? mam tutaj na myśli fakt, że jeżeli angielską - to będzie dostawał maile po angielsku Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertpol Posted August 4, 2013 Share Posted August 4, 2013 (edited) Nieaktualne. Już sobie poradziłem, głupi błąd Edited August 4, 2013 by robertpol (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldwap Posted August 22, 2013 Share Posted August 22, 2013 (edited) Dzięki dobre rozwiązanie! Ja osobiście pozmniejszałem tylko czcionkę... Zastanawiam się też jeszcze nad tym czy potwierdzenia do Sprzedającego oraz do Kupującego nie powinny być takie same Myślę też, że najlepiej by było gdyby maile miały tabelę taką jak jest w Fakturze Proforma (ceny netto i brutto, razem Vat.itp) Co o tym myślicie ? Edited August 22, 2013 by waldwap (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentalspot Posted September 14, 2013 Share Posted September 14, 2013 (edited) W in_transit.html jest {followup} to jest prawdiłowy link ? bo mi nie działa ? nie wstawia adresu mam po prostu {followup} PS 1.5.2 Edited September 14, 2013 by mentalspot (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
davvarts Posted September 22, 2013 Share Posted September 22, 2013 Nie wyswietla loga tylko napis w mailach. Presta 1.5.5 Jakies rady jak to poprawić moze ? :> Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldwap Posted September 24, 2013 Share Posted September 24, 2013 Witam,ponieważ w opcji multistore mam problemy z cenami jednostkowymi chciałbym do maila order_conf.html zamiast {products} i {discounts} wstawić tabelę z faktury proforma... Czy to jest możliwe ?Czy może ktoś mi doradzić jak to zrobić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 W 1.5.5 śmiga z "siłą wodospadu" Super robota dzięki za poświęcony czas i udostępnienie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
davvarts Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 Niezupelnie tak dobrze działa... oprócz braku wyswietlania loga w mailu "bankwire" pod tekstem "numer konta wyswietla sie imie i nazwisko wlasciciela konta ;S Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 (edited) Logo u mnie się wyświetla... Imię i nazwisko to nie wiem czy nie przez błędne tłumaczenia w Preście? i wtedy wyświetla prawidłowo. Edited September 25, 2013 by PMaster (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 ah te tłumaczenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
piome Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Brawo! Jesteś wielki! Wspaniałe! Będę Cię chwalił, po wszystkich odpustach w Rzeczpospolitej! Dziękuję bardzo- działa wyśmienicie w 1.5.5 Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
davvarts Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Wpisywalem tak ale w kodzie PHP bylo odwrotnie... tam gdzie byl "numer konta" mialem {shop_owner} bodajze... juz sobie poradzilem ale mowie... nie bylo tak jak powinno... a zamiast loga u mnie wyswietla sie duzymi literami tytul strony... no idea jak to naprawic ;q Link to comment Share on other sites More sharing options...
winner000 Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 (edited) WItam Banalne pytanie Dodałem moduł - jest informacja pomyślnie pobrano moduł ale go nie widzę i nie mogę włączyć Jakies sugestie Z góry dziękuję Edited September 26, 2013 by winner000 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Cześć Przygotowałem paczkę wiadomości e-mail dla PrestaShop 1.5.4.1 i udostępniam ją forumowiczom za darmo. Wystarczy pobrać załączony plik i po wypakowaniu skopiować foldery mails i modules do katalogu z używanym themem. Jaki moduł? Jeśli chodzi Ci o te tłumaczenia, to nie jest moduł. W pierwszym poście Piotr napisał jak je wgrać Link to comment Share on other sites More sharing options...
winner000 Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Oczywiście. Dziękuję za pomoc. Późna noc była. Chylę czoła - wszytko działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adeq Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Wielkie dzięki Piotrze. Zaoszczędziłeś wielu forumowiczom długich godzin. Cieszę się, że tacy ludzie jeszcze istnieją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danielk85 Posted October 5, 2013 Share Posted October 5, 2013 dzięki za paczuszkę, wszystko działa pięknie. Mam tylko jedno pytanie - jak dodać numer telefonu do maila z modułu mailalerts? Chodzi o to że wypisując np. list przewozowy nie trzeba by logować się do panelu admina, miałbym wszystkie informacje w mailu z zamówieniem.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerami82 Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Po aktualizacji do 1.5.6 mam taki oto błąd. "A message that you sent contained one or more recipient addresses that were incorrectly constructed:[email protected] <sklep@domena.pl>: malformed address: <sklep@domena.pl> may not follow sklep@domena.plThis address has been ignored. There were no other addresses in yourmessage, and so no attempt at delivery was possible. " Wiadomość ta pojawia się w mailu po zakupie tzn. do skrzynki sklepu zamiast tradycyjnego maila przychodzi błąd. Nie wiem czy to ma związek z paczką pobraną stad Link to comment Share on other sites More sharing options...
sympatic Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 (edited) Piotrze świetna robota, jednakże mam mały problem. Kiedy klient dostaje maila z potwierdzeniem wysyłki i śledzenia przesyłki - w moim przypadku DHL - z linkiem http://dhl/sledzenie-przesylki-krajowej/asp@ - dla przykładu podałem To wszystko jest ok, klika się w przycisk "przejdź do śledzenia przesyłki" i pokazuje na stronie od razu gdzie jest wysyłka. Natomiast gdy ten sam myk zastosowałem do przesyłek Poczty Polskiej - url śledzeniahttp://sledzenie.poczta-polska.pl/?numer=@ i podam pełny numer przesyłki (może za długi jest) to klient dostaje meila z przyciskiem przejdź na stronę śledzenia przesyłki ale po kliknięciu wyskakuje mi w innej (co ciekawe niż domyślnej) przeglądarce takie coś: res : //ieframe.dll/syntax.html# to wyskakujew oknie przeglądarki IE Adres jest nieprawidłowy Najbardziej prawdopodobne przyczyny: W adresie może być błąd w pisowni. Jeśli zostało kliknięte łącze, może ono być nieaktualne. czyli nie mogę śledzić przesyłki.Kiedy wbiję ręcznie ulr śledzenie z numerem przesyłki http://sledzenie.poczta-polska.pl/?numer=002555002222itditd to wszystko jest ok i mam podgląd na śledzenie przesyłki. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy??? Zbyt długi nr przesyłki czy fakt, że przesyłki Poczty zaczynają się od 00...??? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi! Wersja Prestashop 1.5.5.0 Edited October 8, 2013 by sympatic (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faenza Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 Wrzuciłam pierwszy raz paczkę do złych katalogów na serwerze. Potem wrzuciłam już do dobrych, zrobilam próbną rejestrację użytkownika i zamówienie ale nie dostałam żadnego e-maila.Mam włączony moduł powiadomień e-mail.W zaawansowanych/ e-mail wysłałam wiadomość testową (mam konto na gmailu), otrzymuje komunikat "Wiadomość testowa została wysłana pod podany przez Ciebie adres e-mail" ale nic do mnie nie dochodzi.Spróbowałam użyć SMTP ale wtedy mail się nie chciał wysłac.Czy mogłam tym, że wrzuciłam paczkę nie do tych katalogów zepsuć w ogóle wysyłanie maili?Gdzie wejść w ustawienia jak pokazane na zalączniku w 23 poście autorstwa Piotra? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 Czy mogłam tym, że wrzuciłam paczkę nie do tych katalogów zepsuć w ogóle wysyłanie maili? Gdzie wejść w ustawienia jak pokazane na zalączniku w 23 poście autorstwa Piotra? a czy domena Twojego maila zgadza się z domeną sklepu? jeżeli nie, maile są blokowane z uwagi na tzw. SPF Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaShark Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 Witaj Piotrze, Bardzo pomocna paczka. Jakimś sposobem bym na Twoim miejscu podesłał to deweloperom niech to zintegrują w oficjalnej paczce bo to co jest z defaulta to jest kaszana! Pytanie mam jedno: gdzie dobrać się można do {products} czyli tabelki z produktami zamówionymi, aby zmienić formatowanie tego pogrubionego tekstu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faenza Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 a czy domena Twojego maila zgadza się z domeną sklepu? jeżeli nie, maile są blokowane z uwagi na tzw. SPF Bardzo Ci dziękuję, że zwróciłeś mi na to uwagę. Zmieniłam maile na zgodne i testowy przyszedł. A także zrobiłam próbne zamówienie i wszystko działa! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 super o tym SPFie trzeba bezwgzlędnie pamiętać, już od dłuższego czasu usługodawcy blokują maile jeżeli domena maila nie jest zgodna z domeną z której wysyłany jest email, Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaShark Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 Witaj Piotrze, Bardzo pomocna paczka. Jakimś sposobem bym na Twoim miejscu podesłał to deweloperom niech to zintegrują w oficjalnej paczce bo to co jest z defaulta to jest kaszana! Pytanie mam jedno: gdzie dobrać się można do {products} czyli tabelki z produktami zamówionymi, aby zmienić formatowanie tego pogrubionego tekstu? Odpowiedziałem sobie na pytanie sam Zatem jeśli drażnią Was pogrubione nazwy produktów w podsumowaniu zamówienia w szablonie order_conf (tak jak mnie) to należy zająć się plikiem classes/PaymentModule.php // Construct order detail table for the email $products_list = ''; $virtual_product = true; foreach ($order->product_list as $key => $product) { $price = Product::getPriceStatic((int)$product['id_product'], false, ($product['id_product_attribute'] ? (int)$product['id_product_attribute'] : null), 6, null, false, true, $product['cart_quantity'], false, (int)$order->id_customer, (int)$order->id_cart, (int)$order->{Configuration::get('PS_TAX_ADDRESS_TYPE')}); $price_wt = Product::getPriceStatic((int)$product['id_product'], true, ($product['id_product_attribute'] ? (int)$product['id_product_attribute'] : null), 2, null, false, true, $product['cart_quantity'], false, (int)$order->id_customer, (int)$order->id_cart, (int)$order->{Configuration::get('PS_TAX_ADDRESS_TYPE')}); $customization_quantity = 0; $customized_datas = Product::getAllCustomizedDatas((int)$order->id_cart); if (isset($customized_datas[$product['id_product']][$product['id_product_attribute']])) { $customization_text = ''; foreach ($customized_datas[$product['id_product']][$product['id_product_attribute']][$order->id_address_delivery] as $customization) { if (isset($customization['datas'][Product::CUSTOMIZE_TEXTFIELD])) foreach ($customization['datas'][Product::CUSTOMIZE_TEXTFIELD] as $text) $customization_text .= $text['name'].': '.$text['value'].'<br />'; if (isset($customization['datas'][Product::CUSTOMIZE_FILE])) $customization_text .= sprintf(Tools::displayError('%d image(s)'), count($customization['datas'][Product::CUSTOMIZE_FILE])).'<br />'; $customization_text .= '---<br />'; } $customization_text = rtrim($customization_text, '---<br />'); $customization_quantity = (int)$product['customization_quantity']; $products_list .= '<tr style="background-color: '.($key % 2 ? '#DDE2E6' : '#EBECEE').';"> <td style="padding: 0.6em 0.4em;width: 15%;">'.$product['reference'].'</td> <td style="padding: 0.6em 0.4em;width: 30%;"><strong>'.$product['name'].(isset($product['attributes']) ? ' - '.$product['attributes'] : '').' - '.Tools::displayError('Customized').(!empty($customization_text) ? ' - '.$customization_text : '').'</strong></td> <td style="padding: 0.6em 0.4em; width: 20%;">'.Tools::displayPrice(Product::getTaxCalculationMethod() == PS_TAX_EXC ? Tools::ps_round($price, 2) : $price_wt, $this->context->currency, false).'</td> <td style="padding: 0.6em 0.4em; width: 15%;">'.$customization_quantity.'</td> <td style="padding: 0.6em 0.4em; width: 20%;">'.Tools::displayPrice($customization_quantity * (Product::getTaxCalculationMethod() == PS_TAX_EXC ? Tools::ps_round($price, 2) : $price_wt), $this->context->currency, false).'</td> </tr>'; } if (!$customization_quantity || (int)$product['cart_quantity'] > $customization_quantity) $products_list .= '<tr style="background-color: '.($key % 2 ? '#DDE2E6' : '#EBECEE').';"> <td style="padding: 0.6em 0.4em;width: 15%;">'.$product['reference'].'</td> <td style="padding: 0.6em 0.4em;width: 30%;"><strong>'.$product['name'].(isset($product['attributes']) ? ' - '.$product['attributes'] : '').'</strong></td> <td style="padding: 0.6em 0.4em; width: 20%;">'.Tools::displayPrice(Product::getTaxCalculationMethod((int)$this->context->customer->id) == PS_TAX_EXC ? Tools::ps_round($price, 2) : $price_wt, $this->context->currency, false).'</td> <td style="padding: 0.6em 0.4em; width: 15%;">'.((int)$product['cart_quantity'] - $customization_quantity).'</td> <td style="padding: 0.6em 0.4em; width: 20%;">'.Tools::displayPrice(((int)$product['cart_quantity'] - $customization_quantity) * (Product::getTaxCalculationMethod() == PS_TAX_EXC ? Tools::ps_round($price, 2) : $price_wt), $this->context->currency, false).'</td> </tr>'; // Check if is not a virutal product for the displaying of shipping if (!$product['is_virtual']) $virtual_product &= false; } // end foreach ($products) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps3z Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 Hi Piotr Kaczor,i like your email templates.but do you have it in english? Regards Ps3z Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 this package isn't translated to english ta paczka nie jest przetłumaczona na angielski Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaShark Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 Hi Piotr Kaczor,i like your email templates.but do you have it in english? Regards Ps3z Hi ps3z, Please consider to join and contribute with english translation of this email templates! Witaj ps3z, Rozważ przyłączenie się do projektu angielskiego tłumaczenia tego szablonu emaili! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps3z Posted November 5, 2013 Share Posted November 5, 2013 Hi ps3z, Please consider to join and contribute with english translation of this email templates! Witaj ps3z, Rozważ przyłączenie się do projektu angielskiego tłumaczenia tego szablonu emaili! hi kisweb i would to translate it in my free times.that will be so nice! Greetings Ps3z 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba_pl Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Chciałem i sobie zainstalować powyższe zmienione maile ale trafiam na błąd u mnie na serwerze: nie mogę nadpisać plików i otrzymuję komunikat "553: Permission denied" W życiu podobnego problemu u siebie nie miałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 spróbuj zmienić uprawnienia dla tych plików, zarówno chmod jak i chown Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba_pl Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Operację kopiowania dokonuję poprzez Total Commandera i FileZilla. Kopiowanie/zastępowanie plików poprzez klienta FTP to chyba nie chmod? Tak czy inaczej i do tej operacji nie mam uprawnień.. Choć w innych folderach sklepu bądź innych moich stron wszystko jest po staremu. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale nigdy nic takiego mi się nie pojawiło do czasu gdy poprosiłem Administratora serwera by wyłączył mi magic quotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentalspot Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 w filezilla masz po kliknięciu prawym przyciskiem na : Prawa pliku ... tu wszystko ustalasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
HYPO Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Witam, Zadam pytanie tu, gdyż większość się zna na email-ach. Używam " Mail Template Editor " Zmieniłem wszystko tak jak chciałem ale na jednym email (którego nie mam do edycji) Przekształcenie konta gość na klient . Wyskakuje mi " Votre compte invité a été transformé en compte client " w email jednym. Czy mogę to " gdzieś " i gdzie ? ręcznie zmienić ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentalspot Posted November 28, 2013 Share Posted November 28, 2013 Witam, Zadam pytanie tu, gdyż większość się zna na email-ach. Używam " Mail Template Editor " Zmieniłem wszystko tak jak chciałem ale na jednym email (którego nie mam do edycji) Przekształcenie konta gość na klient . Wyskakuje mi " Votre compte invité a été transformé en compte client " w email jednym. Czy mogę to " gdzieś " i gdzie ? ręcznie zmienić ? Pozdrawiam /mails/pl/guest_to_customer.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
illiachenvar Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 wyśmienita paczuszka, dzięki Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
doslonce Posted December 13, 2013 Share Posted December 13, 2013 Na 1.5.6.0 działa. Dziękuję Piotrze !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
snoopek Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 (edited) Świetna paczka, bardzo przydatna. Mam jednak mały problem, mianowicie jeden mail przychodzi z tytułem po angielsku - Preparation in progress. Czy ktoś wie jak to zmienić? Dzięki wielkie. EDIT: Wygłupiłem się, wystarczyło przetłumaczyć statusy zamówień na polski Edited March 1, 2014 by snoopek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordark666 Posted March 6, 2014 Share Posted March 6, 2014 Witam jak poprawić szablon maila takie coś mi przychodzi po zamówieniu a nie mam pojęcia gdzie to znienić aby sie generowało prawidłowo. Fotka odebranego maila w załączniku Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaShark Posted March 6, 2014 Share Posted March 6, 2014 Witaj, Właśnie dobrze trafiłeś. Podstawowe szablony email są spierniczone na maksa. Dzięki Piotrowi w pierwszym poście tego tematu znajdziesz paczkę szablonów. Wrzucasz je to odpowiednich katalogów na serwerze np mails/pl i cieszysz się pięknymi powiadomieniami Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertpol Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 Czy szablony działają poprawnie z 1.5.6.2? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 Działają na 100%... Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertpol Posted March 21, 2014 Share Posted March 21, 2014 (edited) Mam dwa pytania: 1. W wersji 1.5.6.2 w dochodzących mailach nie wyświetla się logo, co może być tego przyczyną? 2. Nie mogę sobie poradzić z tematem maila do właściciela sklepu o nadejściu nowego zamówienia. Wszystkie inne wiadomości przychodzą z poprawnymi polskimi tematami, a ten jeden ciągle ma w tytule: [Nazwa sklepu] New order : #xxxx - Numer Edited March 21, 2014 by robertpol (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSLED Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 WItam, mam taki problem z powiadomieniami. Kiedy klient wybierzez metode płatności "przelewy24.pl" i potwierdzi zamówienie dostaje dwie wiadomości. jedną z podsumowaniem zamówienia oraz drugą o oczekiwaniu na płatność. Ta druga jest chyba skopana bo przedstawia się tak: Twoje zamówienie zostało złożone i zrealizujemy je gdy tylko otrzymamy od Ciebie zapłatę.Wybrano czek jako metodę płatności. Wyślij go na poniższy adres:Z tytułu:Zamówienie NDICLMAJE kleint nie wybrał opcji czek tylko przelewy... wiecie może gdzie to poprawić, bo przejrzałem wszystkie pliki z tresciami maili i nie znalazłem żadnego który pasuje do tego opisu Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSLED Posted March 28, 2014 Share Posted March 28, 2014 Halo halo, da rade ktoś coś podpowiedzieć odnośnie pojego poprzedniego postu?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaShark Posted March 28, 2014 Share Posted March 28, 2014 Hej. Trzeba stworzyć nowy status powiadomień i przypisać do niego szablon (przerobiony np czekowy z paczki Piotra)Potem aby to śmigało należy zmodyfikować pliki modułu płatności tak aby potwierdzenie płatności równało się ID nowego statusu powiadomień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted March 28, 2014 Share Posted March 28, 2014 (edited) kleint nie wybrał opcji czek tylko przelewy... wiecie może gdzie to poprawić, bo przejrzałem wszystkie pliki z tresciami maili i nie znalazłem żadnego który pasuje do tego opisu To jest szablon "cheque" - treść możesz edytować przez tłumaczenia w panelu lub bezpośrednio w pliku przez ftp - folder: mails/pl Ps. ten mail sklep wysyła klientowi tylko w przypadku błędnego zamówienia przez Przelewy24 (w przypadku prawidłowej płatności - nie). Więc możesz zmienić treść tego mail-a na np. "dokonałeś błędnej płatności - ponów zamówienie" lub coś w tym stylu. Ten szablon praktycznie nie jest wykorzystywany w sklepie do innych celów więc problemu nie będzie. Edited March 28, 2014 by PMaster (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSLED Posted March 28, 2014 Share Posted March 28, 2014 (edited) No to teraz mam wątpliwość. Nie uważacie, że coś tutaj jest nie tak? Skoro klient wybrał płatność "przelewy24.pl" to powinien dostac maila z szblony "payment", a nie "cheque" Zastanawiam się też dlaczego jest tutaj błąd ponieważ przed zmianą maili było poprawnie. Ps. ten mail sklep wysyła klientowi tylko w przypadku błędnego zamówienia przez Przelewy24 (w przypadku prawidłowej płatności - nie). Więc możesz zmienić treść tego mail-a na np. "dokonałeś błędnej płatności - ponów zamówienie" lub coś w tym stylu. Ten szablon praktycznie nie jest wykorzystywany w sklepie do innych celów więc problemu nie będzie. Dzieki, to wiele wyjaśnia Edited March 28, 2014 by MSLED (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted March 28, 2014 Share Posted March 28, 2014 No to teraz mam wątpliwość. Nie uważacie, że coś tutaj jest nie tak? Skoro klient wybrał płatność "przelewy24.pl" to powinien dostac maila z szblony "payment", a nie "cheque" Zastanawiam się też dlaczego jest tutaj błąd ponieważ przed zmianą maili było poprawnie. Dzieki, to wiele wyjaśnia Być może nie trafił Ci się przypadek błędnej płatności wcześniej w przelewach24 - błąd występuje od początku wersji 1.5, bez względu na szablony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaShark Posted March 28, 2014 Share Posted March 28, 2014 (edited) To jest szablon "cheque" - treść możesz edytować przez tłumaczenia w panelu lub bezpośrednio w pliku przez ftp - folder: mails/pl +1, Racja. Można i tak w najprostszy możliwy sposób Chodzi o to że Moduł Przelewy24 ma dopisane ID powiadomienia o płatności czekiem. Czyli ID 1 pay_send.php $id_order = $o_przelewy24->validateOrder((int)$i_id_order, 1, $kwota, 'przelewy24.pl', NULL, array(), NULL, false, $customer->secure_key); Edited March 28, 2014 by kisweb (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sr1982 Posted March 28, 2014 Share Posted March 28, 2014 (edited) Pole Właściciel konta z modulu bankwire Wersja :0.7, w szablonie maila: Oczekiwanie na przelew, nazwane jest Numer konta Latwo poprawic, tylko informuje. Edited March 28, 2014 by sr1982 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
korni Posted March 28, 2014 Share Posted March 28, 2014 a ja mam pytanie z innej beczki, Skoro jest postawiony multistore to da się jakoś zrobić, aby szablony były inne dla każdego sklepu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSLED Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 podpowie mi ktoś który plik jest odpowiedzialny za wysłanie widomości do właściciela sklepu z informacją o nowym zamówieniu? plik order-conf jest odpowiedzialny za maila którego dostaje kleint, a ten który przychodzi do mnie to który? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korni Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 podpowie mi ktoś który plik jest odpowiedzialny za wysłanie widomości do właściciela sklepu z informacją o nowym zamówieniu? plik order-conf jest odpowiedzialny za maila którego dostaje kleint, a ten który przychodzi do mnie to który? moduł mailalerts i plik new-order Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 podpowie mi ktoś który plik jest odpowiedzialny za wysłanie widomości do właściciela sklepu z informacją o nowym zamówieniu? plik order-conf jest odpowiedzialny za maila którego dostaje kleint, a ten który przychodzi do mnie to który? Tego szablonu nie ma w folderze głównym /mails/ - jest w module /mailalerts/ - plik "new-order" Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSLED Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 (edited) Dzięki, znalazłem jednak kolejny problem. Otóż ogólnie szukałem tego ponieważ w tym mailu który dostaje z nowym zamówieniem, nie mam podanego numeru tel do klienta. Przy zakładaniu konta w pliku autentyfickaji klient moze podac dwa numery stacjonarny i kom. Zapisywane są one odpowiednio jako phone i phone_mobile w pliku order-conf o którym pisałem wczesniej, mail jest tak zrobiony, że podawane sa pojedynczo dane z zamówienia o tak: Wysylka {carrier} Adres dostawy {delivery_firstname} {delivery_lastname} {delivery_address1} {delivery_address2} {delivery_city} {delivery_postal_code} {delivery_country} {delivery_state} {delivery_phone} Adres faktury {invoice_firstname} {invoice_lastname} {invoice_address1} {invoice_address2} {invoice_city} {invoice_postal_code} {invoice_country} {invoice_state} {invoice_phone} natomiast w pliku a folderze mailalerts przedstawia się to następująco Otrzymałeś nowe zamówienie od {firstname} {lastname} ({email}) w {shop_name}. Zamówienie: {order_name} Data: {date} Dostawa: {carrier} Typ płatności: {payment} Kupony i rabaty: {total_discounts} Koszty przesyłki: {total_shipping} Suma produktów: {total_products} Opakowanie ozdobne: {total_wrapping} Suma wszystkich podatków: {total_paid} Adres przesyłki: {delivery_block_txt} Adres rozliczenia: {invoice_block_txt} Wiadomość klienta: *** *** *** *** *** *** *** *** *** {message} *** *** *** *** *** *** *** *** *** {shop_name} {shop_url} No i problem jest taki, że prawdopodobnie w miejscach {delivery_block_txt} {invoice_block_txt} nie sczytuje phone_mobile przez co nie pojawia mi sie w zamówieniu numer tel. Tak się zastanawiam co zrobić. Odszukać to miejsce i zmienić na phone_mobile czy np wstawić ten fragment co dostaje klient? Edited April 1, 2014 by MSLED (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sentens Posted April 24, 2014 Share Posted April 24, 2014 Witam, czy może ktoś podpowiedzieć jak w order_conf.html dla {delivery_address2} zrobić warunek, że jeśli jest puste to nie wyświetlaj? Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nfuorek Posted May 28, 2014 Share Posted May 28, 2014 Paczka świetna A ja mam takie pytanie. Dwa sklepy działające na multistore 1.5.4.1 na jednym szablonie. Jak zrobić aby maile powiadomień były inne dla obu sklepów to znaczy każdy ze sklepów wysyłał inne maile do klienta inaczej zredagowane? Moje myślenie jest następujące Ponieważ jest jeden szablon i jeden folder mails z którego pobierane są maile dla obu sklepów aby - mój sposób - stworzyć dwa katalogi mails_sklep i mails_hurt. Nie wiem natomiast w którym pliku następuje odwołanie do katalogu i jak to zmienić Jeśli mylę się to poprawcie mnie lub pomóżcie w rozwiązaniu tego problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jami84 Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 dzięki wielkie za te szablony, wgrałam do wersji 1.6 i chyba wszystko jest poprawnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
gadzeteria Posted September 1, 2014 Share Posted September 1, 2014 Witam wszystkich.Co do paczki to fajna robota bo oryginalne treści to porażka jakaś. Ale - w opisie widnieje informacja że szablony wyświetlają się w kolorystyce wybranej dla danego sklepu. Otóż mam z tym mały problem Wrzucone wszystko tak jak należy, sklep kolorystycznie w 3 barwach ogólnie tj coś takiego + coś takiego + coś takiego a szablony maila przylatują na skrzynki w dość nietypowym zestawieniu kolorystycznym jak na "dopasowane do kolorystyki sklepu" mianowicie TAKIM Jakieś pomysły co jest nie halo?No chyba że trzeba to konfigurować, lecz po przewaleniu całego tego tematu nie znalazłem wzmianki o takiej procedurze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted September 1, 2014 Author Share Posted September 1, 2014 Cześć, tutaj jest krótka instrukcja jak ustawić kolor https://github.com/PiotrKaczor/PrestaShop-polskie-e-maile#jak-ustawi%C4%87-kolor-w-wiadomo%C5%9Bciach-e-mail Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwarantanna Posted September 11, 2014 Share Posted September 11, 2014 czy ktoś z was próbował na presta 1.6.x.x. Moja wersja to 1.6.0.8 i w katalogu /themes posiadam tylko katalog /modules a /mail jest tylko w głównym katalogu. Rozumiem, że tam mam powgrywać to z paczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted September 11, 2014 Author Share Posted September 11, 2014 Cześć, i tak wgraj je do folderu /themes/TWÓJ_THEME/ Tak dla kontekstu napiszę, że w wersji 1.5 w szablonach panowała "wolna amerykanka" dlatego ta paczka powstała, w wersji 1.6 są już ładne szablony. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwarantanna Posted September 11, 2014 Share Posted September 11, 2014 (edited) to może inne pytanie, potrzebuje zmodyfikować treści w mailu, który idzie do klienta - który plik edytować? zmienione pliki w presta 1.6 new_order order_conf bankwire Chodzi o zmiany czysto stylistyczne bo faktycznie szablony powiadomień są fajne w 1.6. Jakby ktoś chciał to wprowadziłem je na http://www.tricentre.pl Edited September 11, 2014 by qwarantanna (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rosomak Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 new_order - nowe zamówienie, powiadomienie dla administratorów (przez wtyczkę mail alert), order_conf - potwierdzenie zamówienia, dla klienta, bankwire - dla klienta informacja jeśli wybierze płatność z góry na konto bankowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwarantanna Posted October 9, 2014 Share Posted October 9, 2014 a który szablon odpowiada za mail, który dostaje klient "przygotowanie w toku" a w nim jest Obecnie zajmujemy się zamówieniem o numerze VTIZCNNJY w sklepie TriCentre - Wszystko dla triathlonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted October 9, 2014 Author Share Posted October 9, 2014 Standardowo to szablon preparation Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwarantanna Posted October 10, 2014 Share Posted October 10, 2014 Dzięki, a czy jest możliwość aby Klient najpierw powinien otrzymać maila: Zamówienie o nr XXXX jest kompletowane. Potem powinien dostać maila: Otrzymaliśmy wpłatę za zamówienie o nr: XXXXX ( o ile wybrał metodę płatności przelewem) Potem powinien dostać maila: Zamówienie o nr XXXX zostało wysłane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted October 10, 2014 Author Share Posted October 10, 2014 (edited) Tak, jest możliwe, nadając po kolei odpowiednie statusy zamówieniom: Przygotowanie w toku Płatność zaakceptowana Wysłane Edited October 10, 2014 by Piotr Kaczor (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sympatic Posted October 23, 2014 Share Posted October 23, 2014 Hej Piotrze, Mam pytanko, bo niestety nie wiem gdzie to zmienić. Po złożeniu zamówienia zarówna ja jak i klient otrzymujemu maile: Ja dostaję: Masz nowe zamówienie a klient: Podsumowanie zamówienia. W mailu do mnie wyświetla się wszystko prawidłowo, nazwa firmy, NIP itd. natomiast klient w swoim podsumowaniu nie widzi ani nazwy firmy, ani NIP-u. Co dopisać w pliku order_conf.html aby klient dostał te wszystkie dane które ja w swoim potwierdzeniu? Prestashop 1,5,5,0 <td style="padding:0.5em 0 0.5em 0.5em; background-color:#EBECEE;"> <span style="color: {color}; font-weight:bold;">{delivery_firstname} {delivery_lastname}</span> <br />{delivery_address1} <br />{delivery_address2} <br />{delivery_city} {delivery_postal_code} <br />{delivery_country} {delivery_state} <br />Tel: {delivery_phone} </td> <td style="padding:0.5em 0 0.5em 0.5em; background-color:#EBECEE;"> <span style="color: {color}; font-weight:bold;">{invoice_firstname} {invoice_lastname}</span> <br />{invoice_address1} <br />{invoice_address2} <br />{invoice_city} {invoice_postal_code} <br />{invoice_country} {invoice_state} <br />Tel: {invoice_phone} Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted October 23, 2014 Author Share Posted October 23, 2014 Cześć, możesz na przykład zamienić ten fragment na: <td style="padding:0.5em 0 0.5em 0.5em; background-color:#EBECEE;"> {delivery_block_html} </td> <td style="padding:0.5em 0 0.5em 0.5em; background-color:#EBECEE;"> {invoice_block_html} </td> Link to comment Share on other sites More sharing options...
sympatic Posted October 23, 2014 Share Posted October 23, 2014 Oczywiście jesteś niezastąpiony. Bardzo Ci dziękuję :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
polkompsa Posted November 17, 2014 Share Posted November 17, 2014 Witajcie. Mam takie szybkie pytanie poniewaz wgralem te szablony na preste 1.6 i wszystko dziala superowo z wyjatkiem dwoch rzeczy a mianowicie w potwierdzeniu zamowienia w miejscu gdzie powinna byc lista produktow czyli tam ich nazwa ilosc sztuk i cena pojawia mi sie jedynie to {product_name} i {product_list}. Cala reszta jest ok. Szukalem..grzebalem...rpbowalem o wlasnych silach i nic. Moze ma ktos jakas koncepcje co jest nie tak ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts