Jump to content
  • 0

Problem z dodawaniem zdjęć do produktu

WEBimpuls

Question

Mam problem z wrzucaniem zdjęć do produktów, gdyż zawsze wyskakuje komunikat:

"Wystąpił błąd podczas kopiowania obrazu."

Żadne zdjęcie z aparatu cyfrowego mi nie wchodzi o rozmiarze większym niż 2000px. Generalnie już żaden aprat cyfrowy nie robi takich małych zdjęć a pomniejszanie tego na osobnych programach jest troche żenujące skoro byle jaki skrypt PHP pomniejszy zdjecia nawet o rozdzielczości 15 Megapikseli.

Tutaj dodam ze serwera ma 64MB RAMU na każdorazowe uruchomienie stryptu i na joomli pomniejsza bez problemu.

Czy da się w presta zrobić tak aby można było dodać duże zdjecie do produktu czy jeszcze presta nie dojrzała do przetwarzania dużych zdjęć ??

Edited by WEBimpuls (see edit history)

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0

kwestia jest dość problematyczna, bowiem celowo próbowałem wgrać większe zdjęcia, i wszystko działało ok. Wydaje mi się, że problem leży po stronie konfiguracji hostingu. Aczkolwiek są to jedynie przypuszczenia.

Swoją drogą, jest całe mnóstwo skryptów, np. do photoshopa które zmniejszają zdjęcia automatycznie, bez konieczności zmieniaszania pojedynczo zdjęć (wiem, że to straszne)

• 0

oo to już cenna informacja że u innych działa. Faktycznie moze to hosting (obecnie uzywam hostingu nazwa.pl serwer ACTIVE ... czy jakoś tak)

Czy moge prosić namiary na moduły, które pomniejszają zdjęcią automatycznie i zostały przetestowane w najnowszej wersji Presta?

• 0

Chciałabym powrócić do tematu obecnie na prestashop 1.6.1.3 mam problem z wgrywanie zdjęć większy niż 4000 pikseli (jeden bok) nie chodzi o wagę zdjęcia tylko o rozdzielczość. Sklep jest na serwerze netart. z drugiej strony na tym serwerze mam sklep też na innym oprogramowaniu i można bez problemu wgrywać duże zdjęcia.

Będę wdzięczna jeżeli ktoś poda info jakie maksymalnie zdjęcie udaje mu się wgrać do presty (chodzi o rozdzielczość nie wagę zdjęcia).

Edited by addd (see edit history)

• 0

Witam 

Mam podobny problem a mianowicie nie mogę dodać więcej niż dwa zdjęcia oraz dwie kombinacje produktów. Ten błąd pojawił się nie dawno ponieważ jakiś czas temu dodawałem produkty i było wszytko dobrze i posiadam na sklepie produkty z dużą ilością zdjęć i kombinacji. 

Będę wdzięczny za pomoc lub wskazówki jak można rozwiązać problem. 

• 0

Zależy to od limitu pamięci serwera.

W klasie ImageManager jest funkcja checkImageMemoryLimit, która prostą formułką matematyczną:

// Evaluate the memory required to resize the image: if it's too much, you can't resize it.
            // For perfs, avoid computing static maths formulas in the code. pow(2, 16) = 65536 ; 1024 * 1024 = 1048576
            if (($infos[0] * $infos[1] * $infos['bits'] * $channel + 65536) * 1.8 + $current_memory > $memory_limit - 1048576) {
                return false;
            }

wylicza czy wystarczy pamięci, czy nie.

Proces dodania zdjęcia to nie jest tylko sam upload, ale też wygenerowanie kilku thumbsów.