Jump to content
  • 0

kasowanie domyślnych statusów zamówień

wojtopole

Question

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0

nie, jeszcze nie usuwałem, ale zapewne zrobię to lada dzień bo mnie drażnią...

I jak nie masz żadnych problemów ze sklepem po usunięciu domyślnych statusów?

Może jest jakiś prosty sposób na dorobienie opcji wyłączenia nie używanych statusów?

• 0

Widzę, że nikt się nie pochylił nad tym tematem, a myślę, że temat ważny pod kątem obsługi sklepu przez naszych klientów :] kiedy widzą status zamówienia "oczekiwanie na płatność czekiem" ;) Proponuje następujące rozwiązanie, które nie powinno zakłócić spójności bazy. Do rzeczy:

1. W Tabeli ps_order_state mamy ostatnią kolumnę z opcją delete. Niestety ustawienie jej na 1 nie powoduje możliwości usuwania z poziomu Panelu tych statusów zamówień, ale...

2. W pliku OrderState.php zauważyłam, że metoda pobiera listę statusów - wszystkie które mają delete ustawione na 0. ;) co to daje...

3. Te, które nie chcemy widzieć na liście dostępnych statusów - czyli np. których nie powinien widzieć handlowiec obsługujący zamówienia - ustawiamy na 1. Dzięki temu jak wchodzimy w zamówienie chcąc zmienić status na Wysłane nie plącze nam się jakaś płatność czekiem czy paypal, którego nie używamy. 

4. Kolejny plus jest taki, że ten status w bazie jest i jeżeli gdzieś on powinien w jakimś przypadku wpadać z automatu lub już gdzieś jest przypięty do jakiegoś zamówienia to rozwiązanie to nie powinno wygenerować żadnych błędów.

Jeżeli ktoś będzie miał jakieś inne doświadczenia to piszcie!

Jeszcze mały edit - jeżeli ktoś jednak chce z Panelu administracyjnego usuwać to kolumne "unremovable" w tabeli "ps_order_state" należy ustawić na 0. Wówczas w Panelu działa link:

http://twojadomena.pl/adminfolder/index.php?controller=AdminStatuses&id_order_state=numerstatusu&deleteorder_state&token=3d6e7d990ab4227a22cae86ba6c742fc 

Ja usunęłam Płatność czekiem na testowej instalacji nie widzę żadnych problemów.

Edited by addd (see edit history)
  • Like 1