mattremay Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Witam, mam sklep modny-dzieciak.pl Po zainstalowaniu modułu cleanurls_v3 przestała mi chodzić strona główna, panel i ogólnie sklep. Update tego modułu zrobiłem do nowszej wersji i w panelu po kliknięciu konfiguruj rozwaliło mi sklep i nie chodzi. Prosiłbym o pomoc ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 pierwsza czynność w tego typu przypadkach to... zlokalizowanie przyczyny błędu. Błąd ten zwykle spowodowany jest - problem z konfiguracją .htaccess lub z błędami w skryptach php. Dlatego proponowałbym: 1) wykonać backup pliku .htaccess (z głównego folderu prestashop) - następnie usunąć go, i przeładować stronę sklepu. 2) włączyć raportowanie błędu (error reporting) i przełodadować stronę sklepu 3) sprawdzić plik (o ile jest dostęp) logów php (tzw. php error log) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 (edited) Mam taki bład: Parse error: syntax error, unexpected ';' in /home/janosax/domains/modny-dzieciak.pl/public_html/config/defines.inc.php on line 28 co to znaczy ? Już wykonuje czynności i wgram htacces wysyłam pełny log błedów apache --> http://www.wklejto.pl/162084 Edited May 29, 2013 by mattremay (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 wygląda na to, że w tym pliku powstały jakieś zmiany. Co dokładnie jest w 28 linijce tego pliku? powinno być coś w stylu: define('_PS_MODE_DEV_', false); Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 (edited) jest tak: define('_PS_MODE_DEV_', true; ooo mm nowy bład: Parse error: syntax error, unexpected T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING, expecting T_FUNCTION in /home/janosax/domains/modny-dzieciak.pl/public_html/override/classes/Dispatcher.php on line 8 co to znaczy ? Edited May 29, 2013 by mattremay (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 to mam w tym pliku Dispatcher.php w 8 lini : 'controller' => 'supplier', Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 no to mamy błąd proszę zmienić na: define('_PS_MODE_DEV_', false); lub na: define('_PS_MODE_DEV_', true); ps. apache log to jest to samo co php error log Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 Panel chodzi i strona też: mam kolejne błedy: Warning: Function addCSS() is deprecated in /home/janosax/domains/modny-dzieciak.pl/public_html/modules/delffbslid/delffbslid.php on line 70 in /home/janosax/domains/modny-dzieciak.pl/public_html/classes/Tools.php on line 1845 Warning: Function addJS() is deprecated in /home/janosax/domains/modny-dzieciak.pl/public_html/modules/delffbslid/delffbslid.php on line 72 in /home/janosax/domains/modny-dzieciak.pl/public_html/classes/Tools.php on line 1845 Warning: Function isLogged() is deprecated in /home/janosax/domains/modny-dzieciak.pl/public_html/modules/facebooklogin/facebooklogin.php on line 89 in /home/janosax/domains/modny-dzieciak.pl/public_html/classes/Tools.php on line 1845 Warning: Function isLogged() is deprecated in /home/janosax/domains/modny-dzieciak.pl/public_html/modules/facebooklogin/facebooklogin.php on line 149 in /home/janosax/domains/modny-dzieciak.pl/public_html/classes/Tools.php on line 1845 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 (edited) ufff ale to chyba nie groźne - całe szczęscie strona chodzi. Dziękuję za pomoc Jednak dalej error 500 wyskakuje w panelu jak chce w coś wejść ;/ ... co jest nie tak ? błąd tu jest: 'supplier_rule' => array( jak to zamienic czy cos ? NAPRAWIŁEM, usunąłem ten Dispatche.php i chodzi Edited May 29, 2013 by mattremay (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 super, nawet nie zdążyłem odpisać a już problem rozwiązany ;-) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 Witam ponownie, problem dalej występuje. Chciałbym dodać skrypt zopim chat do mojej strony, Więc wchodzę w themes/modnydzieciak/footer.tpl edytuje ten plik i pod skryptem ceneo między body dodaje: <!--Start of Zopim Live Chat Script--> <script type="text/javascript"> window.$zopim||(function(d,s){var z=$zopim=function©{z._.push©},$=z.s= d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0];z.set=function(o){z.set. _.push(o)};z._=[];z.set._=[];$.async=!0;$.setAttribute('charset','utf-8'); $.src='//cdn.zopim.com/?1GOzUINg4Z7V9UpXu64QJupbTKyeggJG';z.t=+new Date;$. type='text/javascript';e.parentNode.insertBefore($,e)})(document,'script'); </script> <!--End of Zopim Live Chat Script--> ale niestety na stronie głównej http://modny-dzieciak.pl wyskakuje mu znów błąd error 500. Czym to spowodowane ? Może źle coś robię, proszę o pomoc ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 jakieś nowe błędy w error logu? error z zopimem wywala gdyż trzeba dodać {literal} {/literal} dla skryptu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 (edited) tak ma wyglądać kod ?? <!--Start of Zopim Live Chat Script--> {literal} <script type="text/javascript"> window.$zopim||(function(d,s){var z=$zopim=function©{z._.push©},$=z.s= d.createElement(s),e=d.getElementsByTagName(s)[0];z.set=function(o){z.set. _.push(o)};z._=[];z.set._=[];$.async=!0;$.setAttribute('charset','utf-8'); $.src='//cdn.zopim.com/?1GOzUINg4Z7V9UpXu64QJupbTKyeggJG';z.t=+new Date;$. type='text/javascript';e.parentNode.insertBefore($,e)})(document,'script'); </script> {/literal} <!--End of Zopim Live Chat Script--> OK CHODZI POPRAWNIE: :) gdzie edytować, aby był po PL ?? Edited May 31, 2013 by mattremay (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 Po prawej wyświetla mi po czesku czat, jak go usunąć, aby był tylko ten po lewej, którego teraz nie wyświetla nie wiem czemu, a w LIVE EDIT wszystko sprawdzam i chodzi. HMM ?? Proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 aby używać polskiej wersji, trzeba zmienić ustawienia zopima w http://beta.zopim.com (dla nowej wersji) lub w http://dashboard.zopim.com (dla starej wersji) ps. z lewej strony nic nie widzę: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 (edited) No dobrze wszystko mam zmienione wszystko jest Ok od strony modułu i strony zopim, lecz nie wyświetla mi CZATU z lewej strony. A gdy robię poprzez LIVE edit zmiana języka itp to ładnie pokazuje że jest po lewej na dole czat. Czemu nie wyświetla ? Informacja jest również taka: Widget correctly embedded Czyli poprawnie zaimplementowany i zainstalowany. Edited May 31, 2013 by mattremay (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 rozumiem już o co chodzi. Zopim tak nie działa. Niezależnie od tego, gdzie umieścisz kod (możesz nawet w menu na górze go umieścić) to on zawsze się bedzie wyświetlał tam, gdzie ustawisz sobie w konfiguracji zopima (na stronach zopima) on ładuje swoją pozycję nie z ustawień prestashop, tylko ze swoich własnych - i te ustawienia są ładowane asynchronicznie bezpośrednio z serwerów zopima. pozostaje konfiguracja w dashboardzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 No dobrze ustawione w widget preferences zę ma być bottom left, to czemu jest po prawej, zmieniłem language na polski i wszystko ustawiłem po polsku. Dalej pokazuje po czesku hm ? Również w LIVE EDIT widget wygląda tak: a u mnie jest całkiem inny dlaczego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 wszystko zależy od tego, jaki kod wklejasz. musisz wyjść od tego jaki widget chcesz używać, jeżeli stary - zmiany wprowadzasz w http://dashboard.zopim.com, jeżeli nowy - w http://beta.zopim.com kod którego używasz też musi być poprawny (stary i nowy widget mają nieco różniące się kody) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 (edited) Ok kolego chodzi czat, ale musiałem przejść na starą wersję, w nowej go nie wyświetlało i podmieniłem wszystko jeszcze jedna rzecz, zmieniam na polskie znaki i ciągle jak zapisuej to i tak wraca mi do takiego stanu: Pozostaw wiadomoĹÄ czemu ?? Edited May 31, 2013 by mattremay (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 (edited) jeszcze jedna rzecz, zmieniam na polskie znaki i ciągle jak zapisuej to i tak wraca mi do takiego stanu: Pozostaw wiadomoĹÄ czemu ?? OK wiem, trzeba pisać bez polskich znaków i sam nadpisuje polskie, ale znowu problem bo nie ma tej chmurki, a jest odznaczone w panelu, żeby nie ukrywał jej hm ? Edited May 31, 2013 by mattremay (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 w dashboardzie w zakładce widget > "widget preferences" (chyba 3 od lewej) jest opcja wybrania języka, polski ustawiony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 w dashboardzie w zakładce widget > "widget preferences" (chyba 3 od lewej) jest opcja wybrania języka, polski ustawiony? Tak jest już Pl znaki mam, lecz teraz nie ma tej chmurki. Hide Chat Bubble - to mam odznaczone, żeby jej nie ukrywał Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 być może ją zamknięto, wówczas już się nie pojawi. Trzeba by teraz wyczyścić cache przeglądarki - bo Twoja przeglądarka cały czas pamięta, że chmurkę zamknięto Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 (edited) Właśnie o to chodzi że nie Po wyczyszczeniu cache też jest problem, to sprawdziłem jako pierwszą rzecz. UPsssssS przepraszam, na IE jest a na google chrome po wyczyszczeniu nie mam tej chmurki hmm... Edited May 31, 2013 by mattremay (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 zobacz, jestem na chrome: http://i.imgur.com/zcw09RJ.png Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattremay Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 (edited) a no ... mi coś Chrome szwankuje zrobię reinstall dzisiaj Dziękuję bardzo za informację, mam jeszcze masę pytań bo dużo rzeczy nie chodzi, nie mogę zmienić poprzez panel administratora favico sklepu ;/ Założyć nowy wątek czy mogę pisać tutaj ? A czy jest jakiś komunikator któy obsługuuje ten LIVE CHAT ZOPIM z poziomu pulpitu komputera ? Edited May 31, 2013 by mattremay (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 polecam założyć nowe wątki, trzeba rozruszać trochę forum (jeden wątek już chyba odwiedziłem;) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts