lukasz_biovico Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 (edited) Hej Mam pytanie, ponieważ męczę się z tym od dość długiego czasu a nie mogę znaleźć odpowiedzi na innych forach. Problem polega na tym że chciałbym aby pole :KRAJ: podczas rejestracji użytkownika nie był wymagany - pozwoli mi to później jego usunięcie. Czy wiecie w jaki sposób można wyłączyć wymaganie tego pola? Posiadam prestę 1.5.3 - a rozwiązania tego problemu są dostępne niestety tylko na prestę 1.4 Edited May 22, 2013 by lukasz_biovico (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 oidnus Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 Nie wiem czy to rozwiąże problem ale może po prostu wstawiaj w miejsce kraju jakiś domyślny kraj a pole ukryj dla użytkownika za pomocą templatki coś w stylu <input type="hidden" name="country_id" /> Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 nie pomoże niestety, bo ten field jest "required" wywala bład, gdy jest pusty zaraz zerknę w klasy, może gdzieś da się to zmienic Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 oidnus Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 ja proponuje żeby na sztywno wpisać w tym polu jakaś wartość np id polski wtedy system bezproblemowo przepuści Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 ja proponuje żeby na sztywno wpisać w tym polu jakaś wartość np id polski wtedy system bezproblemowo przepuści Zgadzam się, ale to będzie obejście "na około" sprawy ;-) Sumienie by mnie gryzło że coś nie działa tak jak trzeba haha Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 oidnus Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 Zgadzam się, ale to będzie obejście "na około" sprawy ;-) Sumienie by mnie gryzło że coś nie działa tak jak trzeba haha Sumienia pozbyłem się w takim razie 6 lat temu gdy zacząłem pracować przy oscommerce. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 lukasz_biovico Posted May 17, 2013 Author Share Posted May 17, 2013 Ok, dzięki za odpowiedzi. Powiedzcie w takim razie w jaki sposób na sztywno wpisać ten kraj "np Polska" aby móc spokojnie omijać te pole a najlepiej je usunąć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 lukasz_biovico Posted May 21, 2013 Author Share Posted May 21, 2013 I jak ktoś pomoże w pilnej potrzebie ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr Kaczor Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 (edited) Cześć Najpierw musiałbyś zlokalizować ID Polski w Twojej konkretnej instalacji Prestashop wchodząc w Lokalizacja -> Kraje, u mnie jest to ID = 14 (Prestashop 1.5) Potem w pliku address.tpl około linii 157 znaleźć kod: <p class="required select"> <label for="id_country">{l s='Country'} <sup>*</sup></label> <select id="id_country" name="id_country">{$countries_list}</select> </p> i zmodyfikować go na następujący: {*<p class="required select"> <label for="id_country">{l s='Country'} <sup>*</sup></label> <select id="id_country" name="id_country">{$countries_list}</select> </p>*} <input type="hidden" id="id_country" name="id_country" value="14" /> W miejsce 14 podać numer ID Polski z Twojej instalacji. W efekcie formularz zmieni się w ten sposób: A w dodawanych adresach nadal będzie wybrana Polska: Tą samą zmianę będziesz prawdopodobnie chciał wykonać w innych miejscach: address.tpl addresses.tpl authentication.tpl order-address.tpl order-address-multishipping.tpl order-opc-new-account Mam nadzieję, że ten sposób okaże się pomocny. Pozdrawiam. Edited June 5, 2013 by Piotr Kaczor (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 lukasz_biovico Posted May 22, 2013 Author Share Posted May 22, 2013 Piotrek na Ciebie zawsze można liczyć Dzięki wielkie, faktycznie zadziałało i problem rozwiązany. Jeżeli kiedykolwiek będziesz startował na prezydenta Polski masz mój głos 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 Jest opcja na wyłączenie tego dziadostwa, bez kombinowania ;-) idziesz do zakładki localization -> countries klikasz na ikonę edycji przy polsce usuwasz Country.name wpieruny Pamiętaj, że jak masz opcje dostawy do innych krajów - robisz to samo dla pozostałych krajów aktywowanych na liście w localization > country i działa jak trzeba Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 piome Posted August 14, 2013 Share Posted August 14, 2013 "i działa jak trzeba " Niestety nie działa jak trzeba- u mnie wygląda to teraz tak, że owszem- użytkownik zarejestruje się z wyborem "Kraj" - Polska", ale dodając drugi adres np. wysyłki kurierskiej do kolejnego swojego sklepu- nie ma okienka wyboru "Kraj- Polska" i po kliknięciu "Zapisz" wyskakuje komunikat : błąd id_kraj. Poprawić tego- nie da się, bo brak wspomnianego okienka. Zresztą proszę popatrzyć i potestować: http://www.piome.pl/prestashop/index.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 spróbuj wyłączyć pole id_country w classes/Address.php 'id_country' => array('type' => self::TYPE_INT, 'validate' => 'isUnsignedId', 'required' => true), usuń: , 'required' => true Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 piome Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 Hmm... jakby to powiedzieć, teraz po kliknięciu w "Moje adresy" mam pustą stronę- nawet po przywróceniu 'required' => true http://www.piome.pl/prestashop/index.php?controller=my-account Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 możesz pokazać definicję obiektu z Address.php ? chodzi o te wszystkie pola typu: 'id_country' => array('type' => self::TYPE_INT, 'validate' => 'isUnsignedId', 'required' => true) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 piome Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 O kurcze, teraz to mam naprawdę miękko w kolanach- nie widzę http://www.piome.pl/prestashop/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 Wyslałem Ci PM Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 kryzys zażegnany w kodzie było kilka błędów + konieczna była drobna modyfikacja klasy Customers aby wyświetlała adresy w zakładce "Moje adresy" które są bez przypisanego kraju 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 piome Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 sam bym nie dał rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 piome Posted August 17, 2013 Share Posted August 17, 2013 Zapraszam: http://www.prestashop.com/forums/topic/268543-kolejny-adres-np-odbioru-przesylki/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 drucker Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 kryzys zażegnany w kodzie było kilka błędów + konieczna była drobna modyfikacja klasy Customers aby wyświetlała adresy w zakładce "Moje adresy" które są bez przypisanego kraju vekia a możesz coś więcej powiedzieć? U mnie po dodaniu adresu wyskakuje "Brak dostępnych adresów. Dodaj nowy adres" Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 jakub_s Posted June 17, 2015 Share Posted June 17, 2015 Cześć, Mam podobny problem z sklepem ekofarby24.pl. Przy realizacji zamówienia jako gość pojawia się komunikat "Jest 1 błąd: id_kraju jest wymagane.". Rozpoznawałem temat tego błędu, ale żadne z pojawiających się rozwiązań nie było w stanie rozwiązać mojego problemu. Chciałem prosić o pomoc. Mogę dołączyć pliki konfiguracyjne strony jeśli ktoś byłby zainteresowany pomocą. Wydaje mi się, że najbardziej optymalnie byłoby dołożyć to pole do formularza, ale jeśli np. tabela w bazie danych nie posiada takiej kolumny to chyba trzeba wyłączyć wymaganie tego komunikatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 idek Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 nie wiem jak i czemu, ale dla potomnych zostawię po sobie.. kiedyś usunąłem kraj z formularza, który wypełnia klient, jednak okazało się, że podczas dodawania adresu z panelu admina nie można przejść dalej, bo id kraju jest wymagane. Rady chłopaków powyżej nie działały, więc rozwiązałem to tak, że dodałem linjkę <input type="hidden"id="id_country" name="id_country" value="14" /> w pliki admin/themes/default/template/controllers/addresess/helpers/form/form.tpl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
lukasz_biovico
Hej
Mam pytanie, ponieważ męczę się z tym od dość długiego czasu a nie mogę znaleźć odpowiedzi na innych forach.
Problem polega na tym że chciałbym aby pole :KRAJ: podczas rejestracji użytkownika nie był wymagany - pozwoli mi to później jego usunięcie.
Czy wiecie w jaki sposób można wyłączyć wymaganie tego pola?
Posiadam prestę 1.5.3 - a rozwiązania tego problemu są dostępne niestety tylko na prestę 1.4
Edited by lukasz_biovico (see edit history)Link to comment
22 answers to this question
Recommended Posts