Jump to content

Program lojalnościowy z nagrodami

jajecko

Recommended Posts

Poszukuje modułu programu lojalnościowego, w którym klient będzie mógł wymieniać punkty na nagrody z katalogu. Zupełnie tak jak w przypadku programów lojalnościowych takich jak Shell smart club itd. Niestety nie znalazłem takiego modułu.Czy w ogóle istnieje techniczna możliwość napisania czegoś takiego pod prestashop?

Niestety, nie znam takiego modułu

Ale oczywiście Istnieje taka możliwość, klient wzamian za zdobyte punkty może otrzymać kod rabatowy, który pozwoli mu kupić produkt 100% taniej - czyli otrzyma go za darmo. Kody rabatowe były by przypisawne do konkretnych produktów

Niestety, nie znam takiego modułu

Ale oczywiście Istnieje taka możliwość, klient wzamian za zdobyte punkty może otrzymać kod rabatowy, który pozwoli mu kupić produkt 100% taniej - czyli otrzyma go za darmo. Kody rabatowe były by przypisawne do konkretnych produktów

Dzięki za pomoc. To mogłoby zdać egzamin. Ale czy dałoby się stworzyć jakby osobną walutę? Tak żeby ceny nagród były podawane w punktach?

Poza tym uwzględniając fakt, że będą potrzebne różne udziwnienia takie jak: punkty tylko za wybrane kategorie, okresowe kumulacje przyznawania punktów za zakup wybranych produktów itd. to chyba i tak będzie trzeba zlecić wykonanie takiego modułu od zera.

W każdym razie chodziło mi głównie o to czy istnieje techniczna możliwość stworzenia takiego modułu od zera. Żeby po tytanicznej pracy jaką jest zbudowanie bazy 4000 produktów nie okazało się nagle, że czegoś "nie da zrobić" ;)

Edited by jajecko (see edit history)

Osobna waluta może być problemem, wprawdzie możesz sobie utworzyć dowolną walutę (jaką tylko zechcesz) - problem jest tu tego typu, że punkty będą przeliczane po kursie, który ustalisz. Nie ma sensu moim zdaniem tworzyć osobnej waluty - przyniesie to więcej problemów do rozwiązania.

Lepiej będzie utworzyć moduł, który pozwoli nadać wybranym produktom wartości punktowe, klient zbierałby swoje punkty - i jak ilość punktów które uzbiera, przekroczy wartość punktów, która przypisana jest do jakiegoś produktu - wówczas otrzymuje rabat na wartość produktu (np. po kliknięciu w button "wymieniam punkty na ten produkt"), dodaje go do koszyka, wpisuje kupon i ma go za darmo :-)

tak bym to widział, pozwoli to na utworzenie modułu bez grzebania w core presty co nie jest zbyt dobrym pomysłem. Zawsze będę uważał, że lepiej nie brnąć w to tak bardzo, bo z czasem core się zmienia - i przy aktualizacjach może być niespodzianka ;-) Jęk zawodu :P

• Like 1

Własnie grzebania w core chciałbym uniknąć;) Dziękuję bardzo za uwagi. Wyłożę je koderowi kiedy już zasiądzie do tego projektu.

btw. mały offtop: Czy da się bez grzebania w core, przy pomocy modułu, zmodyfikować proces rejestracji i dane personalne klienta żeby przystosować to do b2b? tak żeby klient rejestrował się jako firma a nie osoba fizyczna?

Wydaje mi się, że kody rabatowe będą najlepszym rozwiązaniem. Sam wykonałem podobny moduł (kody rabatowe za wykonywanie pewnych czynności w sklepie) i sprawdza się doskonale. Więc wykonanie tego samego, tyle, że dla punktów nie będzie problemem :-)

Jak już będziesz miał rozwiązanie, zapodaj linki - jestem ciekawy jak to wyjdzie :-)

Szczerze mówiąc nigdy nie modyfikowałem procesu rejestracji. Ale z tego co widzę, bez modyfikacji się nie obejdzie.

Począwszy od bazy danych, po modyfikację kontrolera rejestracji.

Na dobrą sprawę niby jest ta opcja B2B ale to się tam kupy nie trzyma, bo to chyba wg. jakichś francuskich standardów.

Te pola "SIRET, APE"? idzie coś z tym zrobić? oczywiście poza display: none;)

Jak spojrzałem na to wszystkie na spokojnie, to chyba da się wszystko ogarnąć tak żeby było ok, nawet bez tego B2B MODE

Edited by jajecko (see edit history)

• 3 years later...