Jump to content

100% procesora i zapytania do bazy

2grosiek7

Recommended Posts

W jakim hostingu? I czy to była produkcyjnie uruchomiona presta? Podaj więcej informacji. Na optymalizację składa się wiele czynników - najlepiej, gdybyś "przepuścił" domenę przez jakiś monitor i sprawdził, co dokładnie wymaga optymalizacji. Poza tym sama optymalizacja nic nie pomoże, jeżeli masz bardzo słaby hosting, a ruch na tyle duży, że serwer nie jest w stanie go obsłużyć. Twoje pytanie jest zbyt ogólne.

Produkcyjny serwer - w skrócie sklep działający dla ludzi, w którym prowadzisz sprzedaż (nie testowy)

Sprawdzałeś logi w panelu administracyjnym hostingu? Nie ma tam raportów z obciążenia serwera, bazy danych? Masz informacje, jakie było przeciętne obciążenie przed wgraniem poprawek? Ile masz odwiedzin strony dziennie? Nie wiem, czy ten hosting jest jednym z najlepszych w PL - bo co przez to rozumiesz? Największa wydajność, czy raczej stabilność i funkcjonalność? Zacznij od logów, ewentualnie zapytaj support, co konkretnie spowodowało takie przeciążenie?

p.s. zaktualizuj wersję do 1.5.4.1, bo tej, której używasz ma ponad 1500 błędów, jeśli dobrze pamiętam

Oczywiście zapomniałem napisać - mam najnowszą wersję. Serwer dla ludzi, dziennie zaledwie około 100 odwiedzien, wg. GA. Podejrzewam program mostowy s2s o powodowanie przeciążeń. Najlepszy, bo wydajny i stabilny. Bardzo szybki support i konkretna pomoc.

100 odwiedzin dziennie to mało przyjmując, że ilość odwiedzających rozkłada się na cały dzień - nie powinno w ogóle obciążać serwera moim zdaniem przy normalnym użytkowaniu sklepu (odwiedziny, a oglądane strony to co innego, no ale zakładam, że te osoby nie przeglądają stron sklepu w jakiś dziwny sposób i przez cały dzień). s2s nie znam, ale zapytaj admina, co obciąża serwer - przecież gdzieś ta informacja jest. Możesz też wyłączyć s2s i wtedy porównać - jeżeli jest to moduł dla PS, to go wyłącz na jakiś czas.

p.s. ja użytkuję PS 1.4.10.0 właśnie ze względu na stabilność w stosunku do 1.5.x i przy Twoim ruchu obciążenie np. w nazwa.pl dla PS1.4.x to teoretycznie zerowe. Z tego co czytałem, to PS 1.5.x jest bardziej pamięciożerne, tylko czy aż na tyle, aby przeciążyć linuxpl, który ma teoretycznie lepsze parametry (np. 256MB dla skryptów php w linuxcom.pl, tylko 64MB w nazwa.pl dla active serwera)? Zbyt duża ilość zapytań do bazy ... czyli jaka np. na minutę? Musisz szukać przyczyny z adminem, który ma wgląd w logi i podpowie, co konkretnie przeciąża system.

Ale oni tak bez uprzedzenia dali Ci bloka? przecież to jest zdecydowanie przesadzone zachowanie, zamiast uprzedzić odpowiednio wcześniej że jest dość spore obciążenie to oni tak bez pardonu Cię zablokowali?

Gdyby coś takiego mnie spotkało, serdecznie bym im podziękował za współpracę

Miałem podobnie w jednym z hostingów - nie byli w stanie stwierdzić co powoduje obciążenie zasobów przy małej liczbie odwiedzających i zamykali serwer, przeniosłem się na inny i po pewnym czasie miałem zbliżony problem to namierzyli dokładnie folder i pliki które to powodowały, więc zależy od podejścia i możliwości wglądu.

propozycje

1. sprawdź folder tools/smart/cache czy nie za dużo drobnych plików i serwer się blokuje (kilka tysięcy plików) prawdopodobnie błąd przy starszych skórkach sklepu lub modułach kiedy źle wykorzystują system cachu

2. wyłącz Funkcjonalność CCC i buforowanie do plików

3. sprawdź koszyki klientów lub robotów wchodzących na stronę i robiących duże koszyki, musiałem blokować ip komputera bo robił koszyk na 20 30 tyś zł i blokował cały sklep

A jak wyczyścić bazę z niepotrzebnych produktów? Otóż kilka razy wywalałem wszystkie produkty i wrzucałem od nowa, do każdego przydzielany był nowy ID. Podejrzewam, że przy aktualizacji zdjęć programem s2s najpierw są zapytania do starych wpisów, ale ich nie ma, więc może trochę zamulić. Jak z bazy wywalić tamte produkty?

masz dostęp do sql? np przez phpmyadmin? Wygodniej by było mieć dostęp do sql z "zewnątrz". Wtedy możesz zainstalować heidiSQL do zarządzania bazą danych z pulpitu.

Najpierw, aby cokolwiek usunąć, trzeba się upewnić czy te dane rzeczywiście są w bazie. Dlatego wazny jest dostęp do sql.

To jest aż niemożliwe :) W tej firmie mam kilka sklepów i stron na jednym koncie. W tym 4 instalacje PS 1.5.4.1 Widocznie musiałeś mieć jakiś skrypt, który wywalał im serwer. Generalnie w Chrome jest bardzo dobre narzędzie debugowania stron już kilka razy uratowało mi to tylna część ciała :)

Edited by west28 (see edit history)

Dobra, po małej rewizji doszedłem do następujących wniosków.

Wpisów po usuniętych produktach w bazie już nie ma.

Przeciążenie spowodowane było aktualizacją produktów i zdjęć przez program s2s. Jest to łącznik pomiędzy prestą a subiektem gt.

• 6 months later...

Witam.
Mam problem ze sklepem postawionym na serwerze nazwa.pl, otrzymałem informację, że na serwer została nałożona blokada. Czy ktoś wie czym może to być spowodowane i jak rozwiązać ten problem. Poniżej przesyłam wiadomość, którą otrzymałem:

"Platforma hostingowa współdzieli zasoby sprzętowe serwera między wielu użytkowników, którym NetArt gwarantuje jednakowo wysoką jakość świadczonych usług. Zapytania wykonywane na tej bazie zbytnio obciążały serwer i musiała być nałożona natychmiastowa blokada. W trakcie problemu wykonywane były następujące zapytania:

==========================================================================
| 60449820 | quelo | 10.254.34.13:60469 | quelo | Query   |   93 | Sending data | SELECT p.*, pl.`description_short`, pl.`available_now`, pl.`available_later`, pl.`link_rewrite`, pl.`name`,
                        tax.`rate`, i.`id_image`, il.`legend`, m.`name` manufacturer_name ,(
                                SELECT SUM(weight)
                                FROM ps_search_word sw
                                LEFT JOIN ps_search_index si ON sw.id_word = si.id_word
                                WHERE sw.id_lang = 3
                                AND si.id_product = p.id_product
                                AND (sw.word LIKE '12v%')
                        ) position, DATEDIFF(p.`date_add`, DATE_SUB(NOW(), INTERVAL 120 DAY)) > 0 new
                FROM ps_product p
                INNER JOIN `ps_product_lang` pl ON (p.`id_product` = pl.`id_product` AND pl.`id_lang` = 3)
                LEFT JOIN `ps_tax_rule` tr ON (p.`id_tax_rules_group` = tr.`id_tax_rules_group`
                                                           AND tr.`id_country` = 14
                                                           AND tr.`id_state` = 0)
            LEFT JOIN `ps_tax` tax ON (tax.`id_tax` = tr.`id_tax`)
                LEFT JOIN `ps_manufacturer` m ON m.`id_manufacturer` = p.`id_manufacturer`
                LEFT JOIN `ps_image` i ON (i.`id_product` = p.`id_product` AND i.`cover` = 1)
                LEFT JOIN `ps_image_lang` il ON (i.`id_image` = il.`id_image` AND il.`id_lang` = 3)
                WHERE p.`id_product`  IN       
                                (636,895,4954,7726,7727,7772,7773,7778,9630,9631,9632,9633,9634,9635,9636,9637,9638,9639,9640,9648,9651,9652,9659,9669,9672,9684,9685,
                                9686,9687,9689,9692,9693,9694,9695,9696,9705,9706,9707,9708,9709,9710,9711,9712,9713,9714,9717,10323,10324,632,633,634,635,636,1903,49
                                ..........,9638,9639,9640,9694,9706)
                ORDER BY  position desc
                LIMIT 0,30 |
==========================================================================

Proszę o usunięcie lub optymalizację wadliwego skryptu/zapytań, przetestowanie go w lokalnym środowisku oraz przekazanie informacji o wykonanych
pracach zmniejszających obciążenie zasobów serwera."

niestety w tym kodzie nie ma co optymalizować bo jest on nieodłączoną cześcią core.

to co można popróbować to zmienićustawienia ilości wyświetlanych produktów na stronie (ustawienia > produkty)

można także zmniejszyć ilość produktów na głównej

a najlepszym rozwiązaniem będzie ucieczka z nazwa.pl na jakiś przyjazny użytkownikowi hosting który nie będzie blokował usług za które się płaci.