Jump to content

Edit History

hakeryk2

hakeryk2

No to ja się nie zgodzę bo poprawnie skonfigurowany memcacheD na 7.2 sprawił, że potrafił TTFB zejść z 1000 ms do 200-300 ms. Ponadto cache'uje teraz sporo rzeczy memcached napisanymi własnymi funkcjami - problemem było to, że ogólnie dostępne informacje w topce wyszukiwań o memcached są po prostu błędne i pokazują błędny proces tworzenia oparty o starą wersję.

Co najśmieszniejsze jeszcze nie skończyłem cacheować tych najbardziej opasłych, customowych funkcji który wiem, że zabierają sporo mocy oraz zabieram się cache'owania requestów do zewnętrznych API których nie potrzebuję wykonywać co odświeżenie lecz np co 5 minut dzięki TTL. 

Przeznaczyłem na to 512 mb RAMu ale i tak my prawie 4 giga zbywa na VPS choć wykorzystuje około 300 mb. Kombinowałem z ramdyskami i jedyne co to nabawiłem się frustracji, a przy preście 1.6.1.24 okazało się że włączenie domyślnie cacheowania memcached źle działało ponieważ kod jest już nieaktualny do wersji memcached w php 7.2 ale własne zmiany sprawiły na prawdę cuda. Też po pierwszym podejściu zaklnąłem pod nosem bo presta zwolniła strasznie ale po kilku nockach w poszukiwaniu błędu, nauczenia się odczytywania statystyk memcache, co zostało odczytane co nie itp poszło.

Tak więc życzę powodzenia wszystkim w implementacji tego rozwiązania. Memcached (tak ten z D na końcu) jest mega! Od dziś nie ruszam się bez niego do większych projektów. Genialne, proste jak się pozna w poźniejszej implementacji, ograniczająca znacznie ilość requestów jak i ogólnego spadku zużycia IO dysku który lepiej zachować do MySQL :) Specjalnie zalecane słabym hostingom/VPS na OpenVz z powolnymi lub przeciążonymi dyskami.

Kolega wyżej napisał własną modyfikację której skutków w połączeniu z numeracją nie przewidział - no cóż, zdarza się ale dziwi mnie to jak napisałeś taką funkcję skoro tak dziwnie zadziałała bo moim zdaniem memcached nie powinien mieć absolutnie wpływu na coś takiego ponieważ nawet domyślna implementacja sprowadza się do serwowania zcacheowanych plików tpl zamiast z dysku to RAMu więc ni jak to się ma do logiki zaplecza, chyba, że stosujesz je sam, świadomie.

hakeryk2

hakeryk2

No to ja się nie zgodzę bo poprawnie skonfigurowany memcacheD na 7.2 sprawił, że potrafił TTFB zejść z 1000 ms do 200-300 ms. Ponadto cache'uje teraz sporo rzeczy memcached napisanymi własnymi funkcjami - problemem było to, że ogólnie dostępne informacje w topce wyszukiwań o memcached są po prostu błędne i pokazują błędny proces tworzenia oparty o starą wersję.

Co najśmieszniejsze jeszcze nie skończyłem cacheować tych najbardziej opasłych, customowych funkcji który wiem, że zabierają sporo mocy oraz zabieram się cache'owania requestów do zewnętrznych API których nie potrzebuję wykonywać co odświeżenie lecz np co 5 minut dzięki TTL. 

Przeznaczyłem na to 512 mb RAMu ale i tak my prawie 4 giga zbywa na VPS choć wykorzystuje około 300 mb. Kombinowałem z ramdyskami i jedyne co to nabawiłem się frustracji, a przy preście 1.6.1.24 okazało się że włączenie domyślnie cacheowania memcached źle działało ponieważ kod jest już nieaktualny do wersji memcached w php 7.2 ale własne zmiany sprawiły na prawdę cuda. Też po pierwszym podejściu zaklnąłem pod nosem bo presta zwolniła strasznie ale po kilku nockach w poszukiwaniu błędu, nauczenia się odczytywania statystyk memcache, co zostało odczytane co nie itp poszło.

Tak więc życzę powodzenia wszystkim w implementacji tego rozwiązania. Memcached (tak ten z D na końcu) jest mega! Od dziś nie ruszam się bez niego do większych projektów. Genialne, proste jak się pozna w poźniejszej implementacji, ograniczająca znacznie ilość requestów jak i ogólnego spadku zużycia IO dysku który lepiej zachować do MySQL :)

Kolega wyżej napisał własną modyfikację której skutków w połączeniu z numeracją nie przewidział - no cóż, zdarza się ale dziwi mnie to jak napisałeś taką funkcję skoro tak dziwnie zadziałała bo moim zdaniem memcached nie powinien mieć absolutnie wpływu na coś takiego ponieważ nawet domyślna implementacja sprowadza się do serwowania zcacheowanych plików tpl zamiast z dysku to RAMu więc ni jak to się ma do logiki zaplecza, chyba, że stosujesz je sam, świadomie.

hakeryk2

hakeryk2

Co najśmieszniejsze jeszcze nie skończyłem cacheować tych najbardziej opasłych, customowych funkcji który wiem, że zabierają sporo mocy.

Tak więc życzę powodzenia wszystkim w implementacji tego rozwiązania. Memcached (tak ten z D na końcu) jest mega! Od dziś nie ruszam się bez niego do większych projektów.

hakeryk2

hakeryk2

No to ja się nie zgodzę bo poprawnie skonfigurowany memcacheD na 7.2 sprawił, że potrafił TTFB zejść z 1000 ms do 200-300 ms. Ponadto cache'uje teraz sporo rzeczy memcached napisanymi własnymi funkcjami - problemem było to, że ogólnie dostępne informacje w topce wyszukiwań o memcached są po prostu błędne i pokazują błędny proces tworzenia.

Co najśmieszniejsze jeszcze nie skończyłem cacheować tych najbardziej opasłych, customowych funkcji który wiem, że zabierają sporo mocy.

Memcached (tak ten z D na końcu) jest mega! Od dziś nie ruszam się bez niego do większych projektów.

Tak więc życzę powodzenia wszystkim w implementacji tego rozwiązania.

hakeryk2

hakeryk2

No to ja się nie zgodzę bo poprawnie skonfigurowany memcacheD na 7.2 sprawił, że potrafił TTFB zejść z 1000 ms do 200-300 ms. Ponadto cache'uje  teraz sporo rzeczy memcached napisanymi własnymi funkcjami - problemem było to, że ogólnie dostępne informacje w topce wyszukiwań o memcached są po prostu błędne i pokazują błędny proces tworzenia.

Memcached (tak ten z D na końcu) jest mega! Od dziś nie ruszam się bez niego do większych projektów.

hakeryk2

hakeryk2

No to ja się nie zgodzę bo poprawnie skonfigurowany memcacheD na 7.2 sprawił, że potrafił TTFB zejść z 800 ms do 200 ms. Ponadto cache'uje  teraz sporo rzeczy memcached napisanymi własnymi funkcjami - problemem było to, że ogólnie dostępne informacje w topce wyszukiwań o memcached są po prostu błędne i pokazują błędny proces tworzenia.

Memcached (tak ten z D na końcu) jest mega! Od dziś nie ruszam się bez niego do wiekszych projektów.

• Create New...