vekia Posted April 25, 2013 Share Posted April 25, 2013 25 kwietnia została wydana wersja nr. 1.5.4.1 - link do pobrania: pobierz prestashop 1.5.4.1 zapraszam do dyskusji od siebie dodam, że bug z tłumaczeniami popełniony w wersji 1.5.4.0 został naprawiony :-) 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
emus Posted April 26, 2013 Share Posted April 26, 2013 Czekałem na ta aktualizacje 2 tygodnie, zainstalowałem i co się stało ? ;> przestawiło mi górne menu poziome oraz okienko wyszukiwarki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 26, 2013 Author Share Posted April 26, 2013 możesz podać linka? O ile to możliwe oczywiście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emus Posted April 26, 2013 Share Posted April 26, 2013 tak, jasne, sklep jest jeszcze w budowie. sklep.pc-com.pl PS. Całe szczęście na 1.5.4.1 działa już Payu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 26, 2013 Author Share Posted April 26, 2013 Przynam Ci szczerze, że nie jesteś pierwszą osobą z tym błędem o aktualizacji do 1.5.4.1 masz dostęp do starych styli css ? ( z poprzedniej wersji ) piszę właśnie nowy artykuł na podstawie Twojego sklepu Link to comment Share on other sites More sharing options...
emus Posted April 26, 2013 Share Posted April 26, 2013 Tak, mam dostęp, jak chcesz, to powiedz co mam podesłać Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 26, 2013 Author Share Posted April 26, 2013 http://mypresta.eu/en/art/developer/fix-prestashop-1-5-4-1-menu-moved-to-right.html możesz spróbować? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
emus Posted April 26, 2013 Share Posted April 26, 2013 Problem rozwiązany !! I to mi się baaardzo podoba, szybka fachowa pomoc. Dziękuję bardzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2grosiek7 Posted April 26, 2013 Share Posted April 26, 2013 Jest jakaś szansa, żeby zachować kilka plików .css oraz tłumaczenia własne modułów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyxell Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 (edited) Emus, który moduł payU u Ciebie działa bo u mnie nie chce ruszyć żaden :/ Edited April 27, 2013 by zyxell (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
emus Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 (edited) Wersja: 1.9.8 To jest chyba najnowsza wersja payu. W ogóle nie działa ? ja miałem problem tylko z plikiem payment.php. Edited April 27, 2013 by emus (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyxell Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Wersja: 1.9.8 To jest chyba najnowsza wersja payu. W ogóle nie działa ? ja miałem problem tylko z plikiem payment.php. No tak ale mówisz o tej oficjalnej z gitHuba ? od Payu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emus Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Oficjalna z payu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyxell Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Oficjalna z payu. Właśnie pobrałem i testuję 1.9.9 tylko nie bardzo wiem jak tam skofigurować adres powrotu błędnego , pozytywnego i adres do raportów, wiesz może ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emus Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 yyy, ja mam inne opcje, ale zacznij sobie od środowiska testowego (sandbox) i najpierw sprawdź czy wszystko działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyxell Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 yyy, ja mam inne opcje, ale zacznij sobie od środowiska testowego (sandbox) i najpierw sprawdź czy wszystko działa. niestety po wybraniu płatności payU przechodzi na stronę potwierdzenia zamówienia a tam: Wystąpił błąd podczas procesowania zamówienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emus Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 (edited) Szczerze mówiąc, nie wiem jak Ci pomóc;/ Wszystko dobrze zainstalowałeś ? modules do modules, tools do tools i te luźne pliki na główną ? Edited April 27, 2013 by emus (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyxell Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Szczerze mówiąc, nie wiem jak Ci pomóc;/ Wszystko dobrze zainstalowałeś ? modules do modules, tools do tools i te luźne pliki na główną ? luzne pliki na główną ? o tym nic nie wiem A co masz w payu.pl na swoim koncie ustawione w punkcie płatności w adres do raportów ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emus Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 3 pliki .md oraz 1 plik .gitignore ja to wrzuciłem do folderu ze sklepem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dar55 Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 uzupełnij to Parametry środowiska testowego (Sandbox) Id punktu płatności Klucz MD5 Drugi klucz MD5 Klucz autoryzacji płatności dane masz z https://sandbox.payu.pl/pl/standard/user/login dodajesz Punkt płatności jako Checkout - Protected Payment kopiujesz dane ze strony do sklepu i sprawdzasz czy działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyxell Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 3 pliki .md oraz 1 plik .gitignore ja to wrzuciłem do folderu ze sklepem. Dobra przerzuciłem ale tych chyba nie trzeba (-: Powiedz proszę co masz w payu.pl na swoim koncie ustawione w punkcie płatności w adres do raportów ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dar55 Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 nie ma czegoś takiego jak adres raportów Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyxell Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 nie ma czegoś takiego jak adres raportów A no widzisz , ja nie wiedziałem że to musi być jako checkout miałem ustawione Płatności - Express Payment dlatego coś szło nie tak, teraz jest ok , dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
dar55 Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Cieszę , że kolejnemu się udało. Bo jak przypomnę sobie ile z emusem walczyliśmy z payu to aż trzęsie człowiekiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyxell Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 hehe , spoko ja już walczę z prestą 3 miesiąc , jeszcze paczkomaty i luzik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rneo Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Nie działa zmiana nazwy sklepu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 @Rneo sprawdziłem u siebie na trzech instalacjach i zmiana działa. Nawet przy włączonych wszystkich opcjach cachowania, ustawieniu "Nigdy nie kompiluj ponownie plików szablonu" i APC/buforowanie do plików - u mnie nowa nazwa wskakuje natychmiast. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 29, 2013 Author Share Posted April 29, 2013 czyli całość sprowadza się do jednego wniosku: problem jest raczej indywidualny aniżeli w prestashop. Teraz od czego zacząć debugowanie. włączyć trzeba raportowanie błędów, dyskusję w tym temacie proponuję prowadzić w pierwotnym wątku: http://www.prestashop.com/forums/topic/241787-nazwa-sklepu-prestashop-1540/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
2grosiek7 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 (edited) Mam problem z logiem, próbowałem rozwiązania podanego przez @vekia, ale logo przesunęło mi się wpierw do góry, a po zastosowaniu fix'u w prawo, poza szerokość strony. Edited July 26, 2013 by 2grosiek7 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 @2grosiek7 w global.css zmień: #header_logo { position: absolute; top: 30px; z-index: 1; } na: #header_logo { position: absolute; top: 0; z-index: 1; } Link to comment Share on other sites More sharing options...
2grosiek7 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Tak właśnie mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 U mnie wygląda to tak: a po zmianie na: top: 0; jest tak: O to Ci chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
2grosiek7 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Działa, tylko nie po powyższym sposobie. Gdzieś vekia pisał o zmianach w superfishu, tam to naprawiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronit Posted May 14, 2013 Share Posted May 14, 2013 Dobry! Gdzie można zgłaszać błędy polskiego tłumaczenia? Tłumaczenie dostarczane od razu po upgrade czy czystej instalacji jest w ogóle niekompletne. Zainstalowałem więc tłumaczenie do Presty przez zaplecze za pomocą opcji aktualizacji tłumaczenia. Jest trochę błędów, a niektóre są bardzo rażące. Szczególnie należałoby poprawić błędy tłumaczenia w dymkach na górze zaplecza (nowe zamówienia, klienci, wiadomości). Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 14, 2013 Author Share Posted May 14, 2013 Dobry! Gdzie można zgłaszać błędy polskiego tłumaczenia? Tłumaczenie dostarczane od razu po upgrade czy czystej instalacji jest w ogóle niekompletne. Zainstalowałem więc tłumaczenie do Presty przez zaplecze za pomocą opcji aktualizacji tłumaczenia. Jest trochę błędów, a niektóre są bardzo rażące. Szczególnie należałoby poprawić błędy tłumaczenia w dymkach na górze zaplecza (nowe zamówienia, klienci, wiadomości). skontaktuj się z: http://www.prestashop.com/ajax/pages/translation_contributors.php?iso=pl&lang=Polish Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzarekTomasz.pl Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 Czy i gdzie można modyfikować lub wyłączać szary pasek na dole strony szablonu domyślnego dla 1.5.4.1?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 16, 2013 Author Share Posted May 16, 2013 mówisz o reassurance module? znajdziesz go w modules -> modules szukaj reassurance chyba o to chodzi, jak mniemam Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzarekTomasz.pl Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 Masz rację w spolszczonej wersji nazywa się to blok bezpieczeństwo. Ufff chyba bym na to nie wpadł. Dziękuję posdrawiam i służe pomocą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertpol Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 Czy warto aktualizować 1.5.4 do 1.5.4.1? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 28, 2013 Author Share Posted May 28, 2013 moim zdaniem warto, gdyż naprawiony został bug z niedziałającymi tłumaczeniami, co z mojego punktu widzenia jest istotne. w wersji 1.5.4.1 tłumaczenia działają bez problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertpol Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie błąd z tłumaczeniami mnie ogromnie irytował, a skoro poprawili to trzeba zaktualizować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iksmodiw1 Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 (edited) Dzisiaj zaktualizowałem prestę z 1.5.3.1 do 1.5.4.1 o wystęuje problem z tłumaczeniem koszyka, taki jak w wersji 1.5.4. Aktualizacja przez autoupdate. Plik języka "pl" potłumaczony, zaś na stronie brak tłumaczeń. Spotkał się ktoś z tym problemem? Edited May 29, 2013 by iksmodiw1 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 29, 2013 Author Share Posted May 29, 2013 Witam, Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - zmiany były wprowadzane ręcznie w pliku pl ? polecam używać narzędzia do tłumaczeń, które jest wbudowany w prestashop. Przy okazji zapytam: mówimy o defaultowej skórce prestashop? Link to comment Share on other sites More sharing options...
2grosiek7 Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 vekia, tak nawiasem, pocztę masz zaspamowaną? Link to comment Share on other sites More sharing options...
iksmodiw1 Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Witam, Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - zmiany były wprowadzane ręcznie w pliku pl ? polecam używać narzędzia do tłumaczeń, które jest wbudowany w prestashop. Przy okazji zapytam: mówimy o defaultowej skórce prestashop? Zrobiłem update presty. Żadnych zmian nie wprowadzałem. Chodzi o template default. Po ręcznym podglądzie pliku z tłumaczeniami jest ok. Zaś na stronie są po angielsku. Aby skorzystać z tłumaczenia po przez stronę nie mogę ponieważ parametr max_input_vars w php jest ustawiony na 1000. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 masz jaką kolwiek możliwość manipulowania wartością tego parametru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
iksmodiw1 Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 (edited) masz jaką kolwiek możliwość manipulowania wartością tego parametru? Nie, sprawdzałem an serwerze. Sklep: http://www.modding.bit-tech.pl/sklep/pl/ Edited May 30, 2013 by iksmodiw1 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyxell Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Nie, sprawdzałem an serwerze. Sklep: http://www.modding.b...ch.pl/sklep/pl/ Z tego co wiem , trzeba wyedytować plik php.ini na serwerze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian Podemski Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Zgłoś się do obsługi technicznej serwera, załatwią to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iksmodiw1 Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Poradziłem sobie, na localhost maiłem instalacje presty, pozmieniałem tłumaczenia poprzez stronę i wgrałem plik na serwer. Rzeczywiście brakowało tłumaczeń tych fraz. I tak muszę napisać do obsługi z zapytaniem o ten parametr, ponieważ tłumaczenia poprzez przeglądarkę są łatwiejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 zdecydowanie, i znacznie ułatwiają pracę z prestą, bez zbędnej zabawy z przerzucaniem plików itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafkos7732 Posted June 11, 2013 Share Posted June 11, 2013 Witam zainstalowałem preste i wydaje sie że szablon deafultowy jest rozjechany http://www.serwer1389648.home.pl/nowa/index.php co jest nie tak ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted June 11, 2013 Author Share Posted June 11, 2013 sprawdź ten wątek: http://www.prestashop.com/forums/topic/246467-nie-dzialaja-templatki-homepl/page__p__1222317__hl__%20filesmatch__fromsearch__1?do=findComment&comment=1222317 problem jest związany nie z prestą, a z serwerem home.pl musisz zmienić pewną rzecz, więcej szczegółów w poście powyżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
2grosiek7 Posted June 16, 2013 Share Posted June 16, 2013 Czy ktoś może udostępnić .rar z kompletnymi mailami w języku polskim? Bo po aktualizacji do tej wersji wszystkie mi się posypały, aż mnie strzelił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted June 16, 2013 Author Share Posted June 16, 2013 wysypał Ci się template czy back office też? Link to comment Share on other sites More sharing options...
2grosiek7 Posted June 16, 2013 Share Posted June 16, 2013 Wpierw zaktualizowałem do 1.5.4.1, wgrałem na nowo paczkę językową i po niej większość maili ma złe kodowanie, pojawił się błąd: Nie mozna zapisać pliku języka dla tematów e-maili, ścieżka to: /home/dumledor/domains/ad-al.pl/public_html/sklep/themes/default/mails/pl/lang.phpa w jednym z maili jest jakaś dziwna formułka: #ct%1$s #tc%2$s, która nie generuje żądanej wartości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Cześć Przekopałem się przez wszystkie e-maile z PS 1.5.4.1 i poprawiłem co się dało. Paczka z wiadomościami dostępna jest w tym temacie na forum http://www.prestashop.com/forums/index.php?/topic/255450-darmowe-szablony-wiadomosci-e-mail-dla-prestashop-1541/ i na GitHub-ie https://github.com/PiotrKaczor/PrestaShop-polskie-e-maile zapraszam do przetestowania i komentowania. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted June 19, 2013 Author Share Posted June 19, 2013 wątek z tłumaczeniem, przypięty: http://www.prestasho...ie-tlumaczenie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts