Jump to content

Ceny netto zamiast brutto

robertpol

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z wyświetlaniem cen na stronie głównej, podstronach typu produkt, kategoria, po najechaniu na koszyk - wszędzie tam ceny wyświetlane są bez VATu (netto). Tylko w podsumowaniu zamówienia po przejściu do koszyka jest podana kwota brutto do zapłaty.

Mam zdefiniowane 23% VATu w LOKALIZACJA -> PODATKI

Przy dodawaniu produktu w zakładce CENY zaznaczam regułę podatku na 23%, dzięki czemu przelicza tam mi kwotę automatycznie dodając podatek. Niestety w sklepie już tego nie widać co mnie bardzo martwi.

Proszę o pomoc.

PS. Czy może to być winą braku zdefiniowanego "Reguły cenowe katalogu"?

Cześć.

Ja stawiam, że padłeś ofiarą dość wrednego błędu w tłumaczeniu. Sprawdź czy po zmianie ustawień Klienci -> Grupy edytuj każdą z grup i zmień Metoda wyświetlania cen na Netto, a ceny zaczną wyświetlać się jako Brutto.

Jeżeli okaże się, że już ceny wyświetlają się dobrze, popraw sobie ręcznie tłumaczenie Lokalizacja -> Tłumaczenia -> Modyfikuj tłumaczenia -> Tłumaczenie stron sklepu i kliknij polską flagę, znajdź grupę AdminGroups i zamień tłumaczenie:

• Tax excluded na Netto
  • Tax included na Brutto

Sam naciąłem się na taki numer wcześniej, mam nadzieję, że pomoże i Tobie.

Pozdrawiam serdecznie

Edited by Piotr Kaczor (see edit history)
  • Like 6

• 1 year later...

Cześć.

Ja stawiam, że padłeś ofiarą dość wrednego błędu w tłumaczeniu. Sprawdź czy po zmianie ustawień Klienci -> Grupy edytuj każdą z grup i zmień Metoda wyświetlania cen na Netto, a ceny zaczną wyświetlać się jako Brutto.

Jeżeli okaże się, że już ceny wyświetlają się dobrze, popraw sobie ręcznie tłumaczenie Lokalizacja -> Tłumaczenia -> Modyfikuj tłumaczenia -> Tłumaczenie stron sklepu i kliknij polską flagę, znajdź grupę AdminGroups i zamień tłumaczenie:

• Tax excluded na Netto
  • Tax included na Brutto
Sam naciąłem się na taki numer wcześniej, mam nadzieję, że pomoże i Tobie.

Pozdrawiam serdecznie

A co jeśli nie mam u siebie grupy AdminGroups ? . Wersja Prestashop1.6.0.6 , szablon domyślny: default-bootstrap. Macie może jakiś pomysł jak to zmienić ?.

• 5 months later...

A co jeśli nie mam u siebie grupy AdminGroups ? . Wersja Prestashop1.6.0.6 , szablon domyślny: default-bootstrap. Macie może jakiś pomysł jak to zmienić ?.

a ja mam inny problem z netto, brutto. Na sklepie dobrze się cena wyświetla, ale gdy klient sie zqarejestruje i przejdzie w koszyku do płatności do podsumowanie zmienia się na netto. W rezultacie otrzymuje meila z płatnością netto i podsumowanie w netto. Wszystkie reguły ustawione, tłumaczenia też, wysyłki itp. Wersja presty 1.6.0.6

Z góry dzięki za pomoc

Cześć,

zobacz czy będzie dobrze gdy przełączysz opcję Lokalizacja -> Podatki -> Wyświetlaj podatek w koszyku na TAK.

ok, poradziłem sobie. Okzało sie, że kraj do którego ma zostać wysłany produkt nie by przypisany w regułach podatkowych. Wcześniej robiłem małą modyfikacje stref wysyłkowych i zapomniałem przypisac odpowieniej reguły. W moim przypadku, ustawiłem, ze reguła 23% dotyczy też sprzedazy na kraj Wileka Brytania. Po prostu wczesniej ten kraj nie był przypisany do tej reguły. Stąd wyświetlało mi cene netto po dodaniu do koszyka w podsumowaniu.

Pozrawiam

• 3 months later...

A ja mam inny problem. Przebrnąłem już przez pokazywanie netto i błąd w koszyku (gdy ustawione jest, aby nie pokazywać podatku, podsumowanie koszyka pokazuje kwotę netto), tylko, że włączenie pokazywania podatku mnie nie satysfakcjonuje.

Mój problem polega na tym, że gdy rozwiązałem wyżej opisany problem poprzez włączenie pokazywania podatku, wszystkie kwoty pokazywane są prawidłowo. Jednak nasza oferta kierowana jest do ludzi młodych, nie nawykłych do operowania kwotami netto/brutto/VAT. Zdaniem "zarządu" firmy to odstrasza, gdy podsymowanie pokazuje jakąś kwotę, potem pojawia się VAT, a potem kwota brutto. Klienci (to wciąż cytat) mogą czuć, że my im coś doliczamy. Z zarządem się nie dyskutuje, a ilość porzuconych koszyków świadczy o racji tej tezy.

Inna rzecz, że w handlu detalicznym operowanie od początku do końca kwotami brutto (i nie wdawanie się w VAT) jest tradycją. Zatem:

Czy da się tak zrobić, żeby sklep (a koszyk i podsumowanie zamówienia szczególnie) pokazywało TYLKO kwoty brutto?

Będę zobowiązany!

Z zarządem się nie dyskutuje, a ilość porzuconych koszyków świadczy o racji tej tezy.

To niech głąby z zarządu zapoznają się z najnowszymi ustawami dotyczącymi handlu w internecie.

Wszystkie te dane dotyczące cen i podatków muszą być wyszczególnione klientowi.

Dobrze... bardzo dobrze :)
Dzięki Yabber za odpowiedź.

To wobec powyższego mam kolejne pytanie: gdzie mogę znaleźć ten tekst z koszyka i podsumowania zamówienia, żeby słowo "podatek" zamienić na "w tym VAT", bo o ile wyszczególnienie tych kwot, to było coś z czym się całkowicie zgadzam i grubo to dyskutowaliśmy, o tyle zamiana tych słów to coś, w czym "zarząd" popieram.

Dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam!

Pięknie dziękuję!!! :)

Edit: Upssss...

Taka sytuacja:

Uwaga, Twoja konfiguracja PHP ogranicza maksymalną ilość pól przesyłanych za pomocą formularza
1000 dla max_input_vars.
Poproś swojego usługodawcę hostingu o zwiększenie tego limitu do przynajmniej 2497, albo będziesz musiał edytować pliki tłumaczenia.

Edited by MKmagic (see edit history)

• 2 weeks later...

A ja mam taki dylemat:
24g5a3c.png

W okienku popup po dodaniu produktu do koszyka wyskakuje info że dostawa jest netto, tylko tutaj jest taki kłopot, w kolejnych krokach składania zamówienia jest już tak jak powinno być czyli brutto. Gdzie to poprawić ?

Szablon default-bootstrap, PS 1.6.0.6. Klient zarejestrowany.

EDIT:
Problem rozwiązałem. W templatce:

/themes/default-bootstrap/modules/blockcart/blockcart.tpl

jest kod za to odpowiedzialny, niestety jak wyżej/niżej w tym kodzie jest if odpowiadający za pokazywanie cen netto/brutto dla produktów tak dla dostawy jest z góry zdefiniowany tylko jeden (netto):

<div class="layer_cart_row">
					<strong class="dark">
						{l s='Total shipping' mod='blockcart'} {l s='(tax incl.)' mod='blockcart'}
					</strong>
					<span class="ajax_cart_shipping_cost">
						{if $shipping_cost_float == 0}
							{l s='Free shipping!' mod='blockcart'}
						{else}
							{$shipping_cost}
						{/if}
					</span>
				</div>

zmieniłem z (tax excl.) na (tax incl.) i wyświetla się już poprawnie :) (powyżej kod po zmianie)

Edited by szczeciu (see edit history)

• 1 month later...

Witam, mam prośbę napiszcie jak powinna wyglądać poprawna ścieżka (etapy) dodawania podatku do kraju/regionu/stref.

Mój problem polega na tym, że bez rejestracji wyświetla mi się cena brutto, po logowaniu / rejestracji - cena natto.

Doszedłem do wniosku że problem leży w przypisaniu stref do podatków, a tam troche namieszałem :/

U mnie:

- strefy to powiaty (3)

- kraje to gminy (28)

- województwa - wyłączone.

W przewoźnikach mam ustawione opcjie dla tych 3 stref i jest ok.

Podatki - wszystkie opcje włączone.

Reguły, np: śródmieście (tylko ten podatek 23%), + (tylko ten podatek 8%) itd

Proszę o pomoc

Presta 1.6.0.6

PS zmiana w grupach klientów nic nie dała :(

Ok, znalazłem, nie miałem przypisanych gmin do reguł podatkowych :)

Edited by RastaMan (see edit history)

Witam

Robiłem aktualizację i po niej stało się tak że mam tylko ceny netto i produkty i wysyłka , wszystkie powyżej opisane sposoby wypróbowałem ale bez skutku nadal wyświetla mi sie coś takiego

Prosze jak wiecie jak to można załatwić pomóżcie , bo nie jestem specjalistą w tej materii

• 4 weeks later...
  • 1 year later...

Witam, udało mi się zmienić wyświetlanie cen z netto na brutto i jest okej. Problem mam tylko z produktami wyświetlającymi się w nowościach i popoularne - tam widnieją wciąć ceny netto...jak to zmienić?

I pytanie drugie. Czy można edytować szablony które wysyłane są do klientów po złożeniu zamówienia. Chodzi mi o maile zwrotne.

proszę o pomoc.

Ania

gdzie zmienia się schemat standardowych maili wysylanych automatycznie do klienta jak dokona zakupu? W którym miejscu można zmienić ich treść? Nie widze tego ani w kategoriach ani w szablonach :(

• 1 month later...

Przejrzałam już wszystkie tłumaczenia i niby wszędzie jest ok. Ceny w katalogu są wyświetlane netto, w podsumowaniu koszyka jest informacja ile wyniesie podatek i końcowa kwota jest podana brutto, czyli wszystko ok. Tylko, że przy podsumowaniu jest napisane SUMA netto - a podana kwota jest kwotą brutto.

Gdzie tego szukać?

Ostatnio często słyszę o tym szablonie pod kątem bezpieczeństwa, dużo sklepów na tym szablonie zostało zaatakowanych i dokleił się tam złośliwy kod. Sprawdź w plikach szablonu czy ta fraza jest napisana z możliwością przetłumaczenia jej.

• 1 year later...

Witam

problem dotyczy cen netto i brutto.

Na pewno nie jest to kwestia tłumaczeń bo zostało to sprawdzone.

Tak samo jak kwestia doliczania podatku.

Chodzi o takie ustawienia żeby na karcie produktu pokazywało cenę brutto a w koszyku rozbite na netto + podatek.

Jak to zrobić?

Edited by Marta (see edit history)

• 1 year later...

Mam podobny problem tzn wszystko jest poustawiane prawidłowo, ale u niektórych klientow jest pokazywana cena NETTO zamiast BRUTTO. Nie wiem od czego to zależy ale np korzystając w pracy z przeglądarki OPERA jest wszystko ok ale za to w domu z tej samej przeglądarki mam już pokazywaną cene NETTO. Ostatnio klient miał ten sam problem a korzystał z FIREFOXa. Próbowałem już wszystkiego, tłumaczenie mam dobre, przypisy regionów również. Zaznaczam że takie błąd występuje u nielicznych kientów.

• 1 month later...

Witam,

od dłuższego czasu borykamy się z podobnym problemem, mianowicie:

- wszędzie mamy ustawione wyświetlanie cen brutto i przypisany podatek 23%

- klienci są przypisani do grup z podatkiem

- koszyk ma ustawione wyświetlanie podatku

- klient widzi wszystkie ceny netto, ale z opisem brutto

- w koszyku nadal są wyświetlane ceny netto z dopiskiem brutto

- podczas finalizacji zamówienia wszystkie ceny zostają przeliczone na brutto i jest wielkie zdziwienie, dlaczego ceny się zmieniły

Przesyłam przykładowy koszyk z tym problemem - widoczne tu ceny to ciągle netto, ale klient widzi je z dopiskiem "brutto".

Prestasop 1.6.14 na szablonie domyślnym.

Czy ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu?

koszyk.png

• 10 months later...

Witam, a ja mam inne pytanie dotyczące cen netto/brutto i podatku. Prowadzę hurtownię i moimi klientami są inne podmioty gospodarcze.

Zależy mi na tym, żeby możliwie wszędzie pojawiała się cena netto i brutto i żeby podatek podawany był procentowo a nie nominalnie.

Część produktów podlega 8% a część 23% vat i potrzebuję żeby zarówno w karcie produktu jak i w koszyku pojawiały się informacje Cena netto, VAT - 8/23% i Cena brutto.

Da się to zrobić bez specjalnego modułu?

Presta 1.7

Edited by McArron666 (see edit history)

• 1 year later...

Cześć. 

Podobnie borykam się z brutto/netto i dotyczy to dokonujących zakupy z innych krajów. Reguły podatków są ustawione dobrze, najgorsze jest to, że z tych samych lokalizacji raz kupujący widzą i kupując w cenach brutto, a innym razem netto. Ostatnio znów miałem taki przypadek, zakup z Francji w cenie netto. Loguję się jako klient z lokalizacją Francja i widzę cenę brutto. 

Jakieś sugestie?