webkowal Posted April 13, 2013 Share Posted April 13, 2013 Witam serdecznie, Gdy wchodząc na stronę sklepu wpisując adres serwera np serwer232131.home.pl/sklep dodawanie produktow do koszyka oraz logowanie dziala poprawnie. Natomiast gdy wpisuję już adres domeny, ktora jest przekierowana na adres serwera: nazwa-sklepu.pl/sklep te funkcje nie działają prawidłowo. Używam prestashop w wersji 1.5.4 W panelu admina, dzial "dane url i seo" jako domene sklepu ustawiony mam serwer232131.home.pl gdy zmienie go na adres domeny nazwa-sklepu.pl wyswietla sie biala strona... Podejrzewam, że muszę ustawić jakieś przekierwowania w htaccess, tylko nie bardzo wiem jakie i w ktorym miejscu. Z góry dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 13, 2013 Share Posted April 13, 2013 jakiej wersji prestashop używasz? musisz zmienić ustawienia o których mówisz, to jest konieczne a by koszyk i inne funkcje (javascript / ajax) działały poprawnie. Możesz to zmienić bezpośrednio w bazie danych, jest to tabela ps_shop_url. Po zmianach jak słusznie zauważyłeś musisz wygenerować htaccess. najprościej rzecz ujmując, zaloguj się na ftp i usuń plik. htaccess - następnie przeładuj stronę sklepu. Przed tym wszystkim warto wyposażyć się w działającą kopię htaccess. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webkowal Posted April 13, 2013 Author Share Posted April 13, 2013 Ok działa, tylko że teraz po przekierowaniu mam adres: nazwa-sklepu.pl/sklep Jak zrobić za pomoca htaccess aby w adresie nie było /sklep ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
webkowal Posted April 14, 2013 Author Share Posted April 14, 2013 Proszę o odpowiedź, aktualnie w htaccess mam taki kod: RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?domena\.pl$ [NC] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !/sklep/ RewriteRule ^(.*)$ /sklep/$1 [L] Po wpisaniu www.domena.pl nastepuje przekierowanie na katalog sklep i mam w adresie www.domena.pl/sklep. Co do tego kodu dopisac aby przekierowanie bylo ale bez widocznego w pasku adresów /sklep ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 14, 2013 Share Posted April 14, 2013 Tworzenie "recznie" zmian w tym pliku nie jest wskazane, po automatycznym wygenerowaniu tego pliku zmiany zostaną nadpisane i będize trzeba je ponownie wprowadzać. jest to dość istotne, gdyż presta bardzo często regeneruje ten plik. najlepszym rozwiązaniem bedzie zmiana ustawień domeny tak, aby wskazywała na folder o którym mówisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
webkowal Posted April 14, 2013 Author Share Posted April 14, 2013 tak ale automatyczny plik tworzony jest w katalogu w ktorym jest zainstalowany sklep w moim przypadku /sklep, natomiast moje htaccess dodaje do glownego folderu. Po zmianie ustawien domeny aby wskazywala na folder /sklep wyswietlana jest jedynie biala strona, panel admina dziala i wyswietla komunikat: Jesteś obecnie połączony z następującą nazwą domeny: serwer_przyklad.home.pl To inna wartość od nazwy domeny głównego sklepu ustawionej na stronie "Multistore" w menu "Zaawansowane parametry": moja_domena.pl Kliknij tutaj, jeżeli chcesz modyfikować nazwę domeny głównego sklepu W dane url i seo jako domene mam wpisane: moja_domena.pl ponieważ gdy wpisze tutaj serwer_przyklad.home.pl nie działaja funkcje logowania i koszyka w IE. Jakieś rozwiazanie tego problemu ? Z gory dziekuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazzo Posted May 15, 2013 Share Posted May 15, 2013 @webkowal I co Udało sie znaleźć rozwiązanie, bo ja mam właśnie ten sam problem na PS 1.4 i nie wiem czy kombinować i szukać czy może ktoś rozgryzł temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazzo Posted May 15, 2013 Share Posted May 15, 2013 Mnie się udało. Hosting jest w nazwa.pl, domena w home.pl. Wystarczyło w panelu home wydelegować domenę na dnsy netartu, a w home w panelu Active.admin w zakładce "Domeny / dodaj domenę", i w opcji "Przekierowanie WWW na katalog na serwerze" wskazać katalog w którym znajduje się strona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkhtor Posted March 23, 2014 Share Posted March 23, 2014 (edited) Witam. Miałem ten sam problem, rozwiązałem za pomocą tego tematu. Po kolei: 1. Wyłączyłem przyjazne linki w preferencje > Seo i Url 2. zmieniłem nazwę domeny w bazie w ps_shop_url i w ps_configuration (wpis w dalszym miejscu) 3. zmieniłem nazwę pliku .htacces na .htacces.txt w głównym katalogu ftp 4. odśwież ctrl + f5 5. włączyłem przyjazne linki w preferencje > Seo i Url Wszystko działa jak należy Edited March 23, 2014 by Arkhtor (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
steff86 Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 Witam Mam podobny problem przekierowuje mnie na stary adres mam preste 1.4 i niema tego pliku ps_shop_url jak mogę to zmienić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 ps_shop_url to jest tabela w bazie danych, nie plik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steff86 Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 Wiem czyli jak otwieram baze danych to po lewej się rowzijaja tabele to tam nie ma czy się mylę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 Jak wchodzisz do konkretnej bazy to po lewej stronie musisz mieć taką tabele. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steff86 Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 ale nie mam mogę dać dane do log na priv żebyś mi sprawdził Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 Jasne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steff86 Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 (edited) i gdzie niby to jest na zdjecie w pliku Edited July 4, 2014 by steff86 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 Teraz doczytałem że to presta 1.4 ona ma w tabeli ps_configuration tabele ps_shop_domain. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steff86 Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 jest tam coś takiego PS_SHOP_ENABLE Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 Dużo niżej patrz pod pozycją 168 i 169, zapewne na razie jesteś na pierwszej stronie czyli widzisz pozycje od 1 do 30. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steff86 Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 zmieniłem ps shop domain oraz to samo z dopisem ssl i nie działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 Wygenerowałeś na nowo htaccess? Link to comment Share on other sites More sharing options...
steff86 Posted July 6, 2014 Share Posted July 6, 2014 Ma ktoś jeszcze pomysł co trzeba zmienić żeby to działało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
steff86 Posted July 7, 2014 Share Posted July 7, 2014 Nie mam dostępu do panelu admin bo stara domena nie działa a nie chce jej wykupować bo nie będę używać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gedokawa Posted October 13, 2014 Share Posted October 13, 2014 jakiej wersji prestashop używasz? musisz zmienić ustawienia o których mówisz, to jest konieczne a by koszyk i inne funkcje (javascript / ajax) działały poprawnie. Możesz to zmienić bezpośrednio w bazie danych, jest to tabela ps_shop_url. Po zmianach jak słusznie zauważyłeś musisz wygenerować htaccess. najprościej rzecz ujmując, zaloguj się na ftp i usuń plik. htaccess - następnie przeładuj stronę sklepu. Przed tym wszystkim warto wyposażyć się w działającą kopię htaccess. Witam Mam problem, używam hosting home.pl moja strona to przyklad.home.pl/sklep zmieniam nazwę adresu na moj_adres.pl/sklep to wywala CSS nie wiem czemu Jak mam wygenerować htaccess. ?? Strona prestashop jest na subdomenie w katalogu /sklep Uzywam prestashop 1.6.x Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gedokawa Posted October 13, 2014 Share Posted October 13, 2014 Witam. Miałem ten sam problem, rozwiązałem za pomocą tego tematu. Po kolei: 1. Wyłączyłem przyjazne linki w preferencje > Seo i Url 2. zmieniłem nazwę domeny w bazie w ps_shop_url i w ps_configuration (wpis w dalszym miejscu) 3. zmieniłem nazwę pliku .htacces na .htacces.txt w głównym katalogu ftp 4. odśwież ctrl + f5 5. włączyłem przyjazne linki w preferencje > Seo i Url Wszystko działa jak należy O co chodzi w tym ps_configuration ?? ps_shop_url to wiem też zmienić nazwe domeny też wywala CSS coś nie widzi ścieżki stylu CSS Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted October 13, 2014 Share Posted October 13, 2014 W ps_configuration jest podobny wpis jak w ps_shop_url, usuń z serwera plik htaccess, utworzy się na nowo, nie zapomnij o usunięciu cache, również w przeglądarce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piepia Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Przepraszam, ze odkopuje ale mam maly problem Zrobilem wszystko wedlug instrukcji, w bazie danych wszystko jest ok, w ustawieniach SEO tez a mimo wszystko niektóre linki w menu odnosza sie do starej domeny. Chodzi mi o np. promocje, nowości, kontakt itd. www.pclider.pl -> to jest nowa domena www.dyskont-it.pl -> stara domena, ktorej ma juz nie byc httaccess jest wygenerowany poprawnie bo podgladalem jak wyglada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 niektóre linki w menu odnosza sie do starej domeny Wszystko jest OK. Wyczyść cache przeglądarki Ctrl+F5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piepia Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Teraz juz jest ok Po prostu linki w menu byly ustawione "na sztywno" i musialem to zmienic na nowy adres w module poziomego menu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts