Maniek89 Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Witam mam pytanie odnośnie wyszukiwania produktów czy jest możliwość wyszukiwania towarów dodatkowo po opisie towaru ? Ponieważ jeśli jedna rzecz pasuje do kilkunastu urządzeń nie dam rady wpisać wszystkiego w nazwę. Czy może trzeba jakoś rozszerzyć moduł wyszukiwarki, czy nie będzie to miało większego wpływu na pracę sklepu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Wyszukiwarka Prestashop (ja mam 1.5.4) w standardzie indeksuje słowa z opisów (krótkiego i długiego). Jeżeli wejdziesz w menu Preferencje -> Szukaj ->Waga to możesz podnieść znaczenie Opisu produktu w wynikach wyszukiwania, im wyższa liczba tym wzrasta ważność. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 dokładnie jak mój przedmówca zaznaczył, możesz określać wagi poszczególnych atrybutów (opis, tytuł itp.) w opisanym przez Ciebie przypadku nie musisz wszystkiego upychać w nazwie przedmiotu - możesz zwiększyć znaczenie opisu :-) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniek89 Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 Nic to nie daję wchodzę na stronę w szukajce wpisuje słowo które znajduje się w opisie przykładowo "mercedes" a w tytule nie występuje to słowo i w tym momencie produkt nie zostaje znaleziony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Jedyne co przychodzi mi do głowy, to Byś spróbował odbudować cały index (Preferencje -> Szukaj -> Indeksowanie -> Przebuduj cały indeks). U mnie w bazie 2500 produktów, tylko w dwóch opisach jest słowo pięćdziesiąt, wyszukiwarka znajduje bez problemu oba już po wpisaniu pięćdz. (wersja Prestashop 1.5.4) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniek89 Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 Niby wszystko jest ok ale jednak na niektóre słowa szukajka nie reaguje nie mam pojęcia od czego to może zależeć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 trudno powiedzieć, może to kwestia kodowania? jakich znaków używasz w zmiennej którą wyszukujesz? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniek89 Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 (edited) Hmmm... też nie wiem jak to gryźć tym bardziej, że nie używam polskich znaków do wyszukiwania. Głównie słowa, które nie są wyszukiwane są w końcowej części opisu jeżeli dam je na początek to jest ok wyszukuje Edited April 12, 2013 by Maniek89 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 A czy te nieznalezione wyrazy mają więcej niż 15 znaków? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniek89 Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 (edited) Nie mam tak, że rzecz pasuje także do np. SEAT IBIZA III (6K1) . Jeżeli wpiszę np. SEAT lub IBIZA nie pokazuje się produkt a jak wpiszę 6K1 to pokazuję nie mam pojęcia co jest nie tak ;/ Jeżeli ten wpis SEAT IBIZA III (6K1) umieszczę gdzieś wcześniej w opisie to czy wpisze SEAT czy IBIZA to jest elegancko. Problem rozwiązany nie wiem dlaczego nie pasowało szukajce to, że opis był wyśrodkowany. Dałem opis normalnie bez wyśrodkowania i wszystko jest elegancko. Dzięki wszystkim za pomoc Edited April 13, 2013 by Maniek89 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tarald2020 Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 Podnoszę temat wersja presty 1.5.4.1 nie działa ( przynajmniej u mnie ) Produkty sa wyszukiwane tylko jeżeli zaczynają się dokładnie od nazwy produktu lub opisu czyli wyszukuje q2612 ale nie wyszukuje już 2612 na wcześniejszej wersji 1.5.2 po zmianie kodu w search.php na: ? ' \'%'.pSQL(Tools::substr($word, 1, PS_SEARCH_MAX_WORD_LENGTH)).'%\'' : '\'%'.pSQL(Tools::substr($word, 0, PS_SEARCH_MAX_WORD_LENGTH)).'%\'' Działało wyszukiwanie tak jak chciałem. Czyli wyszukiwało produkty po fragmencie nazwy lub opisu w tej chwili to nie działa. - ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać problem - dodam ze indeks przebudowałem i zresetowałem wyszukiwarki ale nic to nie dało . Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrisoffroad Posted March 28, 2015 Share Posted March 28, 2015 Witam, mam sklep na starej preście 1.3, chciałbym aby wyszukiwanie działało po części wyrazu. Jak to zrobić? Problem jest spowodowany tym, że presta ignoruje [enter] czyli przełamanie linijki - tzn. nie traktuje tego jako spację. Co mam na myśli - mam taki opis załóżmy że cyfry są wyrazami do wyszukania: 1234 5678901 23456 7 890 1234 Wyszukiwarka nie wyszuka mi frazy 890, natomiast jeśli wpiszę 7890 to wyszuka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacoslav Posted October 22, 2015 Share Posted October 22, 2015 Halo Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrkasz Posted October 21, 2019 Share Posted October 21, 2019 Witam, Pytanie trochę z innej beczki. jak ustawić w panelu aby wpisując w wyszukiwarce np. 2 słowa wyszukiwała dokładnie wszystkich rzeczy tylko z tymi dwoma słowami w nazwie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts