Jump to content

Problem z wyswietlaniem produktu w wyszukiwarce

wojtekk86

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem tzn po wpisaniu nazwy produktu, który jest u mnie w sklepie google go znajduje ale zamiast linku do produktu to pojawia się nagłowek Dodaj do koszyka - z nazwa sklepu. I po kliknieciu przenosi na strone sklepu i od razu produkt wrzucony jest do koszyka. Moje pytanie brzmi gdzie jest bład bądź któe dane musiałbym uzpełnić mettagi? Będe wdzieczny za wszelkie porady i pomoc.

Myślę, że problem leży w meta tagach lub konstrukcji szablonu. Jest to defaultowa templtka? Sądzę, że nie

google po pewnym czasie powinien zaindeksować właściwy content,

Ile czasu minęło od zaindeksowania? Niech zgadnę, goole zaindeksował sklep niedawno? ;)

Zatem to sprawa dość złożona, jest to zapewne kwestia templatki, która w nieco karkołomny sposób (pod względem seo) jest zbudowana. Dodatkowo, strona jest świeżo zaindeksowana więc roboty jeszcze nie wybrały konkretnej treści.

Nie jestem specjalistą od seo, ale akurat w tym temacie raczej się nie mylę gdyż sam przez to przechodziłem wiele razy. Jeżeli ktoś wie coś więcej na ten temat, proszę mnie wyciągnąć z niewiedzy w której tkwię :P

Jeżeli zależy Ci na czasie - podlinkuj stronę w katalogach, zmiany powinny być widoczne szybciej

Mam jeszcze jeden problem mianowicie zainstalowalem darmowy modul dotyczacy ciasteczek na stronie sklepu i teraz po wpisaniu adresu strony w wyszukiwarce google wyszukuje mi strone ale pod adresem nie mam opisu sklpeu tylko "Ta witryna korzysta z plików Cookies. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej ...".

I nie wiem za bardzo jak to zmienic a ten komunikat pojawia sie wszedzie poda mapą strony itd. A druga kwestia jest taka, że chciałbym aby ta belka pojawiła się na dole strony a zbardzo też nie wiem jak to zrobić. Będe wdzieczny za wszelką pomoc i wskazówki.

Ten napis zniknie po "przeindeksowaniu" strony przez roboty i wybraniu odpowiednich treści. To kwestia czasu. Mozesz też przenieść tę blekę na dół korzystając z ustawień w BO. Idź do moduły - > pozcyja i usuń cookies z sekcji "header"

kliknij na "transplant module" i dodaj moduł do sekcji footer

@wojtekk86 Wygląda jak by brakowało pliku robots.txt, linki w Google pewnie mają taką konstrukcję?

http://domena.pl/koszyk?qty=1&id_product=1181&token=f0c794cd56xxxxxxxxxxxxx6c890ef3f
&add=

By to naprawić wejdz w Preferencje -> Dane URL i SEO na samym dole jest opcja Generowanie pliku robots wygeneruj plik i czekaj, aż Google znów odwiedzi twoją stronę. Googlebot przeczyta z tego pliku nowe ustawienia i zgodnie z nimi zindeksuje linki.