p0ldek Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Jak w temacie szukałem i nie znalazłem. Jedyne co to jakąś starą instrukcję Więc jak ktoś mógł by mnie skierować w odpowiednim kierunku. Byłbym wdzięczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 możesz wykonać aktualizację manualnie, lub skorzystać z modułu pozwalającego na automatyczny update. Co do aktualizacji, polecam wykonać backup wszystkiego 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 Manualnie podejrzewam że trzeba nadpisać pliki nowymi na stare i zachowując parę plików z ustawieniami. A moduł do aktualizacji strzelam że jest płatny ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Jest darmowy moduł http://addons.prestashop.com/en/administration-tools-prestashop-modules/5496-1-click-upgrade-autoupgrade.html Przedwczoraj go używałem i wszystko poszło dobrze. Ale lepiej zrobić też manualnie backup. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 Dzięki wielkie panowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
erni Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Pamiętaj... backup! I jeśli masz jakieś swoje tłumaczenia prawdopodobnie pójdą w las. Ogólnie po aktualizacji musisz wgrać na nowo pliki językowe - póki co są one niekompletne. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 (edited) Jest mały szkopuł coś nie tak z szablonem, nie wczytuje go Jakieś pomysły ? A i użyłem modułu do aktualizacji automatycznej i wszystko poszło dobrze. Edited March 28, 2013 by p0ldek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
malczyk69 Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 u mnie presta 1.5.4 całkowicie rozsypana - zrobiłem testową instalkę na czysto i lipa. nie widzi zdjęć, układu, szablonów nic wygląda to tak: Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 (edited) Tak u mnie wygląda to całkiem podobnie. Podejrzewam że coś nie tak jest z szablonem. Strzelał bym że css się nie wczytał z jakiegoś powodu. Edited March 28, 2013 by p0ldek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
erni Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Sprawdźcie ustawienia cache w panelu administracyjnym. Polecam wszystkie optymalizacje, ccc i inne chwilowo wyłączyć. Nie spotkałem się z tym jeszcze, ale na przykładzie malczyk69 widać, że presta czyta z cache pliki których w szablonie templatki nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 Nic nie dało w każdą stronę to przeklinałem. Nadpisałem też szablon nowym szablonem bezpośrednio z nowej paczki po instalacyjnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 (edited) Zmień ustawienia domeny na serwerze testowym bo chyba zostawiłeś localhost (zmień na serwer1346064.home.pl w BackOfficePrestashop > Preferencje > Dane URL i SEO), a pliki CSS są przez serwer testowy wysyłane z nagłówkiem 403 Forbiden więc chyba uprawnienia plików musisz zmienić (chmod) Edited March 28, 2013 by Piotr Kaczor (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
malczyk69 Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Witaj Erni zanim napisałem posta przetestowałem wszystkie możliwe ustawienia związane z optymalizacją (cash kompiluj, nie kompiluj, pamięć podręczną wł i wył, ccc itp) efekt jak na zrzucie zresztą możesz zerknąć na http://serwer1346064.home.pl/presta chwilowo zostawię bez zmian. Jest jeszcze jedna sprawa - serwer mam na home.pl i nie do końca jestem zadowolony - czasy są wręcz makabryczne (nawet 32 s na przeładowania str na adminie), już kilkukrotnie monitowałem ale ciągle ta sama odpowiedź - trwają prace nad poprawą jakości (już miesiąc). w każdym razie 1.5.3.1 działa a 1.5.4 nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 To ciekawe też mam na home.pl i 1.5.3 działa całkiem spoko u mnie, 1.5.4 już nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malczyk69 Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Witaj Piotr - nic z tego. mam na homie domenę ekmar.eu (na ekmar.pl działa 1.5.3.1) zrobiłem jak sugerowałeś i dalej bez zmian nawet usunąłem zawartość cash z kat. smarty i nic. dodam, że w adminie nie widzi podglądu tematów. PS Erni stronka już nie na serwer... ale na ekmar.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
erni Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Ja nadal widzę jedyny problem w tych linijkach: <link href="http://ekmar.eu/themes/default/cache/0db1f09b88f5b64ac88ae3954aac698e_all.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="all" /><script src="http://ekmar.eu/themes/default/cache/17f2664b6420c2efe39a095b6a99eba5.js" type="text/javascript"> Dlaczego tak jest? Niestety nie umiem pomóc :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
malczyk69 Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 cześć p0ldek, a jakie masz czasy przy przeładowywaniu stron - ja maks. miałem 32 s ale pomiędzy 5 a 15 to standard podczas, gdy testowałem tą samą konfigurację (przekopiowałem wszystko) na linux.pl i tam czasy miałem poniżej 1 sek - nawet zrobiłem zrzuty dla serwisu w home - oto one: oraz Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 (edited) U mnie te czasy to max 5 sek nie wiem od czego to zależy. Sam majstrowałem trochę w pliku php.ini ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, Wpisałem w nim to: allow_url_fopen = On memory_limit = 256M; safe_mode = On magic_quotes_gpc = Off mod_rewrite = On choć wydaje mi się na 100% że ostatnie nie działa. Tak to nie wiem czym się różnimy. W Wracając do głównego problemu. Ktoś coś ? Edited March 28, 2013 by p0ldek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
malczyk69 Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Tak p0ldek problem nazywa się - home.pl (niestety ja też tam mam wykupiony serwer) jak pisałem wcześniej mam też wykupiony mały serwer na linuxpl.com pokusiłem się zrobić testową instalkę na tym serwerze - jest OK (zresztą tak samo jak z czasami) oto link do skryptu http://pocztowka.ayz.pl/pr_154/index.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 (edited) Na stronie ekmar.eu serwer broni dostępu do plików CSS z katalogu /themes/leo_tshirt/cache/ i obrazków z katalogu /modules/lofcoinslider/images/ Zgodnie z instrukcją http://doc.prestashop.com/display/PS15/Installing+PrestaShop#InstallingPrestaShop-Completingtheinstallation katalogi wymienione niżej powinny mieć ustawione prawa dostępu na CHMOD 755 lub CHMOD 775 /config/ /cache/ /log/ /img/ /mails/ /modules/ /themes/default/lang/ /themes/default/pdf/lang/ /themes/default/cache/ /translations/ /upload/ /download/ /sitemap.xml A tak te ustawienia wyglądają w FileZilli Edited March 28, 2013 by Piotr Kaczor (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
malczyk69 Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 OK. przyznaję się nic z tego co napisałeś nie zrozumiałem - nie moja branża. Wiem tylko, że bez dodatkowych konfiguracji wersja 1.5.3.1 działa a nowa nie. Możliwe, że po dłuższym czasie byłbym w stanie coś z tym zrobić tylko, że mi to zajmie tygodnie, dla 95-ciu procent moich znajomych jest to niewykonalne. Wręcz zaczynam się zastanawiać czy moja strona będzie bezpieczna - po tym jak ją prześwietliłeś? a chciałbym tu uruchomić działający sklep Link to comment Share on other sites More sharing options...
malczyk69 Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 po wczytaniu się sprawdziłem w filezilli - te katalogi mają prawa 755 więc w czym problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Te katalogi powinny mieć CHMOD 755 i wszystko co się w nich znajduje. Niestety innych pomysłów nie mam Link to comment Share on other sites More sharing options...
erni Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 OK. przyznaję się nic z tego co napisałeś nie zrozumiałem - nie moja branża. Wiem tylko, że bez dodatkowych konfiguracji wersja 1.5.3.1 działa a nowa nie. Możliwe, że po dłuższym czasie byłbym w stanie coś z tym zrobić tylko, że mi to zajmie tygodnie, dla 95-ciu procent moich znajomych jest to niewykonalne. Wręcz zaczynam się zastanawiać czy moja strona będzie bezpieczna - po tym jak ją prześwietliłeś? a chciałbym tu uruchomić działający sklep Strona będzie bezpieczna, takiego prześwietlenia może dokonać każdy Co nie zmienia faktu, że też nie wiem w czym jest problem. W Panelu (Parametry zaawansowane -> informacje konfiguracyjne) nie ma jakichś błędów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
malczyk69 Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Parametry wymagane: OK Parametry dodatkowe: Napraw proszę następujące błędy magicquotes ale to też wyświetla mi się przy wersji poprzedniej PS Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 @malczyk69 Ja właściwie nie sprawdzałem nic związanego z bezpieczeństwem, po prostu rozmowa między twoim serwerem a moją przeglądarką wygląda w ten sposób: pliki CSS i obrazki są na serwerze i to tam gdzie być powinny ale serwer odmawia dostępu do nich z powodu braku uprawnień do plików dla osób z zewnątrz (czyli odwiedzających stronę). To tak właściwie strona jest aż za bardzo bezpieczna Pierwsza przyczyna takiego stanu to właśnie CHMODy, ale jak nie to niestety nie pomogę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malczyk69 Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 OK, dzięki. na razie zostanę przy 1.5.3.1 - tylko to info o nowej wersji na pulpicie PS będzie raziło Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 teraz jestem zajęty żeby sprawdzić ale napiszę po 20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 (edited) Sprawdziłem wszystkie pomysły, niestety nic z tego. Jakieś kolejne pomysły? jak by co adres to http://www.lightsource.pl/oferta/ . Sprawdziłem też czystą instalkę 1.5.4. I wywala to samo. Definitywnie nie wczytuje szablonów. Edited March 29, 2013 by p0ldek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
BKonieczny Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Dajcie znać jak komuś już się uda Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Już nad tym pracuje, rozmawiałem ze "specem" od home.pl stwierdził że presta źle wskazuje ścieżkę do plików. Link to comment Share on other sites More sharing options...
erni Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 No dobrze, że specem ująłeś w cudzysłowie W pierwszym poście tego tematu zwróciłem na to uwagę Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Jedyne co wychwyciłem to jak wpisuje adres do pliku (global.css) któremu dałem chwilowo 777 to wyświetla błąd 403. Czy to coś może pomóc ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Znalezione w odmentach internetu czy ktoś może to przetłumaczyć? Tak do formy co i gdzie zrobić to spróbuje tego. To mój pierwszy post więc witam wszystkich, miałem podobny problem na home.pl, czyli błąd 403 Forbidden na całym katalogu po uruchomieniu .htaccess i ModRewrite nowej wersji Contao (2.10.1), ten wątek znalazłem przy poszukiwaniu rozwiązania i sądzę, że moja odpowiedź komuś może się przydać. Po zadaniu pytania, obsługa home.pl bardzo szybko odpowiedziała i co więcej wyjaśniła i rozwiązała problem: Na serwerach współdzielonych home.pl warunek <FilesMatch> jest pomijany, dlatego wartości w tym znaczniku są traktowane jakby miały być zawsze wykonywane, zatem: Order allow,deny Deny from all Są wykonywane za każdym razem i odmawiają dostępu do serwisu. Wystarczy więc je wychashować i wszystko będzie działało poprawnie 37 # Order allow,deny 38 # Deny from all Jedyny minus, to taki, że jeżeli chcemy wyeliminować dostęp do plików z rozszerzeniem tpl|html5|xhtml, to musimy opisać to innymi regułami. Przypuszczam, że to nie jedyne warunki, które u nich nie działają, więc warto posprawdzać wszelkie możliwe miejsca, w których zabezpieczamy się przed niepowołanym dostępem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
p0ldek Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Mam rozwiązanie prozaiczne w dwóch lokalizacjach jak nie ma trzeba wstawić htaccess-y, mianowicie /themes/ i /modules/ i oba muszą zawierać takie oto instrukcjie: <Files "\.tpl$"> Deny from all </Files> Ponieważ jak znalazłem powyżej <FilesMatch> jest ignorowane na serwerach home.pl i trzeba przepisać do <Files>. Rozwiązanie prozaiczne i działające. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
malczyk69 Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 p0ldek dodam jeszcze że ten sam wpis jest w katalogu pdf i u mnie konieczne było ponowne wygenerowanie miniatur ale jesteś the best Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts