Handlostacja Posted March 19, 2013 Share Posted March 19, 2013 Tak jak w temacie - mailalerts zainstalowany, ale maile do sprzedawcy nie przychodza - tylko do klientow. Co zrobic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirbar Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Przepraszam, za takie oczywiste pytanie, ale czasem o oczywistościach można zapomnieć. A po instalacji moduł został skonfigurowany? (w sensie zaznaczenia w nim opcji powiadamiania o złożeniu zamówienia i wpisania adresu mailowego osoby, która ma być powiadomiona). Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdv Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Witam, Podbijam temat. Mam identyczny problem. Wszystkie pozostałe maile ze sklepu dochodzą prawidłowo, zarówno do administracji jak i do klienta (zmiany statusów, potwierdzenia zamówienia, kontakt, wiadomości.) Jedyne czego brakuje, to informacji do sprzedawcy o nowym zamówieniu. W module Powiadomienia e-mail wszystko jest ustawione, dodane nawet dwa adresy email. Testowałem też różne ustawienia E-mail w zakładce Zaawansowane (funkcja mail, SMTP), ale nic to nie zmienia. Presta 1.5.6. Mam zrobione własne responsywne szablony maili, ale ze standardowymi szablonami także to nie działało. Czy o czymś zapomniałem? Będę wdzięczny za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdv Posted January 13, 2014 Share Posted January 13, 2014 Znalazłem w końcu rozwiązanie. Pomogła podmiana pliku classes/Mail.php na ten plik Żadne inne operacje nie były skuteczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
syndrom Posted May 28, 2014 Share Posted May 28, 2014 (edited) sprawdziłem, że zawartość tego pliku jest dokładnie taka sama jak tego na serwerze v1.5.6.1 nadal nic //Naprawione: Podmieniłem plik \classes\Mail.php z wersji 1.5.6.1, plikiem 1.5.6.2 i jest różnica w linijce 375 i 379 zamiast include_once() jest include() Edited May 28, 2014 by syndrom (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
effectdesign Posted August 28, 2014 Share Posted August 28, 2014 sprawdziłem, że zawartość tego pliku jest dokładnie taka sama jak tego na serwerze v1.5.6.1 nadal nic //Naprawione: Podmieniłem plik \classes\Mail.php z wersji 1.5.6.1, plikiem 1.5.6.2 i jest różnica w linijce 375 i 379 zamiast include_once() jest include() Witam. Mam ten sam problem na Presta 1.6.0.8. Ta metoda nie pomogła Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64girl Posted October 18, 2014 Share Posted October 18, 2014 (edited) Rozwiązanie jest zainstalować https://github.com/PrestaShop/mailalerts Działa na PS 1.6.0.9 Edited October 18, 2014 by c64girl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
casuperu Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Rozwiązanie jest zainstalować https://github.com/PrestaShop/mailalerts Działa na PS 1.6.0.9 Witaj, u mnie nie pomogło. Nadal maile o nowym zamówieniu nie docierają do sprzedawcy. Wszystkie inne maile działają. Jakieś sugestie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64girl Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 (edited) Witaj, u mnie nie pomogło. Nadal maile o nowym zamówieniu nie docierają do sprzedawcy. Wszystkie inne maile działają. Jakieś sugestie? Plugin aktywny w modułach ? Dobrze skonfigurowany ? Na jakim serwie postawiony jest presta home, nazwa... ? Edited November 25, 2014 by c64girl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
casuperu Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Plugin aktywny w modułach ? Dobrze skonfigurowany ? Na jakim serwie postawiony jest presta home, nazwa... ? Skonfigurowany i aktywny. Presta stoi na serwerze dedykowanym - tylko my nim administrujemy. Kolokacja z serwerem w sieci Home.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64girl Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 (edited) Skonfigurowany i aktywny. Presta stoi na serwerze dedykowanym - tylko my nim administrujemy. Kolokacja z serwerem w sieci Home.pl SMTP czasami ssa na home.pl Możliwe że wtyczka wykorzystuje SMTP do wysyłania maila. Skonfiguruj SMTP na serwie i zobacz czy jakaś zwrotka dochodzi co do wysłania maila. np error A i czy masz taki moduł u siebie ? Administracja Alarmy poczty v3.4.4 - by PrestaShop Wysyłaj powiadomienia e-mail do klientów i sprzedawców. Edited November 25, 2014 by c64girl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
efrenzy Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Miałem kilka dni temu identyczny problem, dotyczył szablonów e-maili. Po ich ponownym wgraniu moduł zaczął wysyłać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
casuperu Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Miałem kilka dni temu identyczny problem, dotyczył szablonów e-maili. Po ich ponownym wgraniu moduł zaczął wysyłać. A skąd te szablony? Czy mam zastąpić te, które są w szablonie Leo czy oryginalne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mudol Posted November 26, 2014 Share Posted November 26, 2014 Jak w multishopie ustawić aby maile z zamówieniami ze sklepu A miały w mailu info o sklepie A a zamówienia ze sklepu B miały info o B? W tej chwili obojętnie z jakiego sklepu są robione zamówienia, info w mailach idzie ze sklepu A :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
casuperu Posted November 26, 2014 Share Posted November 26, 2014 Problem udało się rozwiązać - brakowało szablonów wiadomości w katalogu - wszędzie były, tylko nie tam gdzie trzeba. Dziękuję za wszystkie rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
koless Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 Cześć, a ja mam jeszcze chyba coś innego, przy konfiguracji maila metodą automatyczną w Presta, mail testowy wychodzi. W momencie kiedy potwierdzam zamówienie, klient dostaje maila bez problemu, ale sprzedawca nie. Zauważyłem, że dostaje jednak tego maila, ale z Mail Delivery System trści: I'm sorry to have to inform you that your message could notbe delivered to one or more recipients. It's attached below.For further assistance, please send mail to postmaster.If you do so, please include this problem report. You candelete your own text from the attached returned message. The mail system<umail>: host poczta.superhost.pl[195.114.1. I poniżej mam treść maila o sprzedaży.181] said: 554 5.7.1 <umail>: Recipient address rejected: You cannot send email without authentication. Nie mozesz wysylac wiadomosci bez autoryzacji. 49cf.54beaf5c.a117e.0 (in reply to RCPT TO command Odp:Zapytałem się mojego hostingodawcy czy może jakoś pomóc:" Witam,proszę o weryfikację czy w wysyłanej wiadomości przez skrypt nie jest ustawione w nagłówku 'Envelope-from' czy też 'From' jako konto pocztowe, które jest obsługiwane przez nasze serwery, bądź też konto w domenie, która utrzymywana jest na naszych serwerach. Nowe zabezpieczenie wprowadzone na naszych serwerach pocztowych, wymaga, aby na konta pocztowe obsługiwane przez nasze serwery zawsze następowała autoryzacja, przez co local-relay nie jest obecnie możliwy. Sytuacja ta została zgłoszona przez naszych klientów oraz postanowiliśmy wyjść naprzeciw oczekiwaniom oraz wprowadzić tego typu dodatkowe zabezpieczenie, które w przypadku wykrycia nieprawidłowości zwróci błąd "Recipient address rejected: You cannot send email without authentication. Nie mozesz wysylac wiadomosci bez autoryzacji".Problem można rozwiązać dwoma sposobami:1) Modyfikacja skryptu do wysyłki zamieszczonego na serwerze oraz wykorzystanie funkcji: Phpmailer, http://phpedia.pl/wiki/Phpmailer za której pomocą w prosty sposób można dokonać modyfikacji w skrypcie, tak aby spełnić obecne standardy korespondencji mailowej oraz autoryzować się na serwerze, przed wysyłką wiadomości.2) Kolejnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie adresu From, z taką domeną oraz nazwą konta pocztowego, która nie jest obsługiwana przez nasze serwery pocztowe. Czy może ktoś miał podobny problem, może pomożecie w małym wyjaśnieniu od czego mam zacząć ? Z góry dzięki, Kamil Link to comment Share on other sites More sharing options...
koless Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Witam ponownie, mam rozwiązanie! w moim przypadku pomogło rozwiązanie http://www.presto-changeo.com/en/content/9-fix-email-problems polecam sprawdzić. PS 1.6.0.9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
agt_bond Posted December 13, 2016 Share Posted December 13, 2016 Witam, Przepraszam jeśli ogrzewam zbyt stary temat, ale mam ten sam problem. Ostatnia rada odnosi się do edycji pliku znajdującego się pod ścieżką: /tools/swift/Swift/Message.php Co jeśli nie mam takiego katalogu na serwerze, mam "swift", jednak w nim nie ma "Swift". Czy w PS 1.6 pliki te są ulokowane w innym miejscu? Z góry dziękuję za odpowiedź. Agata Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted December 13, 2016 Share Posted December 13, 2016 W którejś wersji 1.6.1.x był aktualizowany swiftmailer i nie szukałbym tu przyczyny. Tematów z problemami odnośnie wysyłania maili jest na forum sporo, pytanie które maile działają a które nie, czy są wszystkie szablony, co jest w logach itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
el Maciaso Posted April 5, 2017 Share Posted April 5, 2017 Też pozwolę sobie odgrzać ten temat zamiast zakładać nowy. Jak u kolegów, występuje problem, że po złożeniu zamówienia, do właściciela sklepu nie jest wysyłany email z powiadomieniem o nowym zamówieniu. Zainstalowałem Moduł Mail Alerts ale niestety nie jest on kompatybilny z wersją Presty 1.7, przy przejściu do płatności wywala stronę. Ktoś wie jakiego dokładnie szablonu email może brakować? Albo co jeszcze może być przyczyną? Wszystkie inne maila dochodzą bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redtyper Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 Mam rozwiązanie. Sprawdź w /modules/mailalerts/mails czy masz folder pl. Jeżeli nie, to skopiuj folder en i zmień nazwę na pl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
foit125 Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 (edited) Witam. W jaki sposób uruchomić powiadomienie na maila o nowym zamówieniu w 1.7.5.1 nigdzie nie widzę modułu mail alerts ? Nie ma go w katalogu. W jaki sposób powinno to być skonfigurowane aby przychodziło powiadomienie na maila o zamówieniu ? Dodam że na serwerze w modules mam ps_emailalerts w którym jest mails/pl/ Jak wpiszę w wyszukiwarce emailalerts to wyskakuje to poniżej ale nie da się przejść do tego Mail alerts Make your everyday life easier, handle mail alerts about stock and orders, addressed to you as well as your customers Edited April 18, 2019 by foit125 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snake899 Posted April 19, 2019 Share Posted April 19, 2019 On 4/18/2019 at 9:31 AM, foit125 said: Witam. W jaki sposób uruchomić powiadomienie na maila o nowym zamówieniu w 1.7.5.1 nigdzie nie widzę modułu mail alerts ? Nie ma go w katalogu. W jaki sposób powinno to być skonfigurowane aby przychodziło powiadomienie na maila o zamówieniu ? Dodam że na serwerze w modules mam ps_emailalerts w którym jest mails/pl/ Jak wpiszę w wyszukiwarce emailalerts to wyskakuje to poniżej ale nie da się przejść do tego Mail alerts Make your everyday life easier, handle mail alerts about stock and orders, addressed to you as well as your customers W modułach Powiadomienia poczty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
foit125 Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 (edited) Tak. Znalazłem , szukałem ale błędnie wpisywałem i dopiero wpisanie "powiadomienia" spowodowało znalezienie modułu. Niestety po skonfigurowaniu nie działa. Wszystko jest uruchomione, jest podany email ale nic z tego. Zastanawiam się jak to naprawić. ?? Edited April 24, 2019 by foit125 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snake899 Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 (edited) Konfiguruj - > zaawansowane -> adres e-mail Wysyła ci testową wiadomość? jak nie to zmień na ustawienia SMTP i wpisz poprawne wartości Edited April 24, 2019 by Snake899 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
foit125 Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 Działało i w wersji prostej i w wersji SMTP. Mail testowy dochodzi prawidłowo w każdej wersji. Aktualnie zostawiłem wersję SMTP . Testowałem z portem 25 i portem 587. Obie wersje działają. Myślę co by tu poprawić jeszcze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
foit125 Posted April 25, 2019 Share Posted April 25, 2019 Zmieniłem nazwę ps_emailalerts na serwerze i wgrałem to: https://github.com/PrestaShop/ps_emailalerts , tam nie ma w mails folderu pl więc wgrałem en i zmieniłem nazwę na pl. Przetestowałem ponownie jako smtp i jako funkcja php mail i niestety to też nie zadziałało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snake899 Posted April 25, 2019 Share Posted April 25, 2019 Może coś z hostingiem i ci blokuje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
foit125 Posted April 25, 2019 Share Posted April 25, 2019 Po ostatnich testach napisałem do zenbox bo tam jest strona. Też mi to przeszło przez myśl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
foit125 Posted April 26, 2019 Share Posted April 26, 2019 Niestety zenbox twierdzi że nie jest to kwestia ich ustawień i niczego nie blokują. Sprawdzili logi w trakcie składania zamówienia i nic nie wychodzi tak jakby moduł nie wysyłał niczego. Są tylko odnotowane wysyłki do klienta z potwierdzeniem zamówienia. Zastanawiam się co by tu jeszcze spróbować ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts