ddww Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 Witam, próbuję napisać na SZTYWNO (nie jako moduł) funkcję rezerwacji produktu w sklepie. 1. Chodzi mi o to, że zalogowany klient po wejściu w produkt pod przyciskiem DODAJ DO KOSZYKA ma przycisk REZERWACJA i po kliknięciu w niego produkt jest rezerwowany na np. 5 godzin. 2. Po zarezerwowaniu po wejściu innego klienta w ten produkt przycisk DODAJ DO KOSZYKA jest niewidoczny i jest informacja PRODUKT CHWILOWO NIEDOSTĘPNY (przez 5h). 3. Jeśli nie zrealizuje zamówienia w ciągu tych 5 godzin wtedy produkt wraca do sprzedaży. Niby prosta sprawa, ale nigdy nie miałem styczności z prestą i nie wiem w których plikach mam działać. Proszę o jakieś wskazówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 jest to dość złożone przedsięwzięcie, które wymagać będzie dość sporego nakładu pracy i testów, nie jest to takie proste jak się może wydawać 1) edycji bazy danych (do ps_product dodajesz kolumne rezerwacja [true / false], czas rezerwacji [timestamp]) 2) edycji klas pobierajacych produkty (pobieranie z bazy informacji o rezerwacji) i dodających produkt do koszyka (dodanie produktu do koszyka aktualizuje rezerwacje na true i dodaje aktualny czas do czasu rezerwacji) 3) edycja szablonów .tpl (product.tpl / product_list.tpl) gdzie dodajesz {if} sprawdzający czy produkt jest w rezerwacji - jeżeli jest, nie pokazujesz add to cart, jeżeli nie jest - pokazujesz add to cart 4) jakiś cron job który będize aktualizował statusy rezerwacji (sprawdzanie po czas_rezerwacji < timestamp+5h = rezerwacja false) to naprawdę wymaga sporego nakładu modyfikacji, prac i testów myślę, że moje wskazówki mogą pomóc w rozwikłaniu twojego problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddww Posted March 11, 2013 Author Share Posted March 11, 2013 Dzięki za szybką odpowiedź. A mógłbyś trochę rozwinąć pkt. 2? Które pliki i które funkcje musiałbym zmienić? A może znasz jakiś łatwiejszy sposób na to? Ogólnie chodzi o to, że np. klient A dodaje do koszyka jakiś produkt, ale na razie nie realizuje zamówienia bo np. jutro chce to zrobić. Klient B też dodaje do koszyka ten produkt, ale on od razu realizuje zamówienie i wtedy klient A nie ma możliwości kupienia tego produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts