Handlostacja Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Problem nietypowy, bo zazwyczaj powinno się to robić w Headerze - a tam nie widzę w kodzie linijek o Stronie głównej, Koszyku, itd, czyli łączach które są w nagłówku. A sprawa jest taka - chcę zmienić opis łącza Podgląd zamówienia - na Szczegóły zamówienia. Szukałem już w treściach tłumaczeń w panelu, ale nie znajduje frazy Podgląd zamówienia. Gdzie można zrobić tak prostą rzecz, jak alt dla opisu hiperłącza - czy w preście nie jest to takie łatwe paradoksalnie? moj header.tpl zawiera to: {* * 2007-2011 PrestaShop * * NOTICE OF LICENSE * * This source file is subject to the Academic Free License (AFL 3.0) * that is bundled with this package in the file LICENSE.txt. * It is also available through the world-wide-web at this URL: * http://opensource.org/licenses/afl-3.0.php * If you did not receive a copy of the license and are unable to * obtain it through the world-wide-web, please send an email * to [email protected] so we can send you a copy immediately. * * DISCLAIMER * * Do not edit or add to this file if you wish to upgrade PrestaShop to newer * versions in the future. If you wish to customize PrestaShop for your * needs please refer to http://www.prestashop.com for more information. * * @author PrestaShop SA <[email protected]> * @copyright 2007-2011 PrestaShop SA * @version Release: $Revision: 1.4 $ * @license http://opensource.org/licenses/afl-3.0.php Academic Free License (AFL 3.0) * International Registered Trademark & Property of PrestaShop SA *} <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="{$lang_iso}"> <head> <title>{$meta_title|escape:'htmlall':'UTF-8'}</title> {if isset($meta_description) AND $meta_description} <meta name="description" content="{$meta_description|escape:html:'UTF-8'}" /> {/if} {if isset($meta_keywords) AND $meta_keywords} <meta name="keywords" content="{$meta_keywords|escape:html:'UTF-8'}" /> {/if} <meta http-equiv="Content-Type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8" /> <meta name="generator" content="PrestaShop" /> <meta name="robots" content="{if isset($nobots)}no{/if}index,follow" /> <link rel="icon" type="image/vnd.microsoft.icon" href="{$img_ps_dir}favicon.ico?{$time}" /> <link rel="shortcut icon" type="image/x-icon" href="{$img_ps_dir}favicon.ico?{$time}" /> <script type="text/javascript"> var baseDir = '{$content_dir}'; var static_token = '{$static_token}'; var token = '{$token}'; var priceDisplayPrecision = {$priceDisplayPrecision*$currency->decimals}; var priceDisplayMethod = {$priceDisplay}; var roundMode = {$roundMode}; </script> {if isset($css_files)} {foreach from=$css_files key=css_uri item=media} <link href="{$css_uri}" rel="stylesheet" type="text/css" media="{$media}" /> {/foreach} {/if} {if isset($js_files)} {foreach from=$js_files item=js_uri} <script type="text/javascript" src="{$js_uri}"></script> {/foreach} {/if} <script type='text/javascript' src='{$js_dir}cufon-yui.js'></script> <script type='text/javascript' src='{$js_dir}Georgia_400.font.js'></script> <script type='text/javascript'> Cufon.replace('div.block h4, div.block h1, div.block h2, div.block h3, #center_column h1, h1, h2, h3, page h2, page h1, page h3'); </script> {$HOOK_HEADER} </head> <body {if $page_name}id="{$page_name|escape:'htmlall':'UTF-8'}"{/if}> {if isset($ad) && isset($live_edit)} {include file="$tpl_dir./live_edit.tpl"} {/if} {if !$content_only} {if isset($restricted_country_mode) && $restricted_country_mode} <div id="restricted-country"> <p>{l s='You cannot place a new order from your country.'} <span class="bold">{$geolocation_country}</span></p> </div> {/if} <div class="page"> <div id="top"> <div id="header"> <h1 id="logo"> <a href="{$base_dir}" title="{$shop_name|escape:'htmlall':'UTF-8'}"> </a> </h1> <div id="right_header">{$HOOK_TOP}</div> </div> </div> <div id="main_center_column"> <!-- Center --> <div id="center_column"> {/if} Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 {$HOOK_HEADER} albo {$HOOK_TOP} nie wiem jak masz skonstruowany szablon, ale zwykle tam znajdziesz koszyk itp co to oznacza? a to, że musisz edytować poszczególne interesujące Cię moduły który przypisane są do tych hooków/ rozwiązanie na swój problem znajdziesz w modules - odnajdz moduł koszyka i zmień to co potrzebujesz w plikach tpl. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Handlostacja Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 Dziękuję Ci za odpowiedź - czyli moduł blockcart będzie również odpowiadał za górne menu, gdzie jest napis koszyk, a który chcę podlinkować - strona o której pisze to ta: http://simplechic.pl/pl/ Chodzi o to by koszuk linkował jak podgląd zamówienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Na wstępie chciałbym powiedzieć, że Twój sklep wygląda super Miło widzieć, że w Poznaniu takie ładne sklepy są tworzone Tym bardziej, że spędziłem tam 5 lat na studiach Mały offtopic na początek nie zaszkodzi Wracając do sedna sprawy: Górne menu to moduł block user info, nie jestem tego pewien na 100% ale raczej tak jest. Zmiany powinno się dokonać w pliku modules/blockuserinfo/blockuserinfo.tpl - tam powinny być te poszczególne elementy menu. Wystarczy je wyedytować. Pamietaj również, że niekiedy zmiany są widoczne dopiero po rekompilacji szablonu, sprawdź zatem proszę, czy masz w ustawieniach zaawansowanych w zakładce performance ustawione force compilation (wymuś kompilację) na ON. po zakończeniu prac ważne jest, aby zmienić tę wartość na OFF, gdyż spowalnia to działanie sklepu pozdrawiam! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Handlostacja Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 No, powiem Ci, że Poznań stracił fachowca, jakiego cała społeczność polskiej presty nie widziała! duuuży sog dla Ciebie, ja szukałem po wielu forach, googlach, nie googlach, ftp sklepu, szukaniu indeksowym folderow windowsa, firebugu i nic, dlugo nic, ale blockuserinfo - świetna podpowiedź! Dziękuję! Mam jeszcze jedno pytanie - już nie zamęczam. Otóz, długo szukalem, gdzie mogę edytować treści maili do klientów. Najlepsze rozwiązania są pod nosem, a ja znow google, forum, firebug, panel, ftp, trach bach ogólny dynks. Po wielu trudach znalazłem: Tłumaczenia modułów wiadomości. Jednak pojawił się kwiatek w całej radości - po uzupełnieniu pustej wiadomosci potwierdzenia subskrypcji, wiadomości do sprzedawcy lub klienta odnosnie zamowienia rozjezdzaja sie... Czyli jestem skazany jednak na pusta wiadomosc w potw. subskrypcji czy da sie do wszystko polepszyc, przeformatowac tresc wszystkich wiadomosci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 maile związane z podstawowymi funkcjonalnościami sklepu dostępne są w folderze mails treść maili dla modułów znajduje się zwykle folderze modules/MODUL/mails dla przykładu: dla modułu blocknewsletter: \modules\blocknewsletter\mails\ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Handlostacja Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 mail z folderu mails - plik orderconf.html wyglada normalnie ale rozjezdza sie gdy przychodzi do odbiorcy... moze trzeba go nadpisac z czystym formatowaniem utf-8? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 możesz zrobić screena tego maila? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Handlostacja Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 jasne - ale jak dodac ten screen tutaj? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 możesz skorzystać z serwisów hostujących zdjęcia jak http://imgur.com/ i wkleić link do fotki tutaj. Ja na resztę postów odpowiem pod wieczór, muszę wracać do pracy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Handlostacja Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 Ok ale nie uda mi się zrobić całego wg dlugosci screena z wiadomosci w thunderbirdzie, odnosnie tego potw. zamówienia ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Handlostacja Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 oto zrzut: http://i.imgur.com/XkQKHtG.png Link to comment Share on other sites More sharing options...
Handlostacja Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Hej, a może muszę edytować plik txt, a nie w Back Office tlumaczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gumibear Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 (edited) Mail z potwierdzeniem rozjeżdża się ponieważ jest błąd w pliku dostarczanym wraz z instalką presty. W załączniku znajdziesz poprawioną wersję. nmzc P.S. Wrzucasz go oczywiście do /mails/pl/ order_conf.zip Edited February 28, 2013 by gumibear (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Handlostacja Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 nooo, teraz jest oki a co powiesz o upgradzie presty 1.4.4 do 1.4.9 - mozna to robic? szablon sklepu mam zaproktowany: simplechic.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
gumibear Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 W ramach jednej edycji (w tym wypadku 1.4) myślę że nie powinno być problemów. Mam również cichą nadzieję że szablon z 1.4 mógłby pasować do 1.5 (po ewentualnych niewielkich przeróbkach) - ale tego jeszcze nie testowałem więc definitywnie wypowiadał się nie będę. Oczywiście musisz mieć na uwadze wszystkie pliki, jakie były modyfikowane. No i wysoce wymagany jest backup wszystkiego - ale o tym to pewnie mówić nie muszę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Handlostacja Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 zrobilem zgranie plikow z ftp - wszystkich i backup bazy mysql , czy cos jeszcze? co oznaczaja niewielkie przerobki szablonu, na jakim polu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts