Handlostacja Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Przeglądałem niniejsze forum z wieloma cennymi informacjami, które niejednokrotnie mi pomogły z prestą, lecz od dłuższego czasu nurtuje mnie fakt, że w panelu sklepu widnieje info o nowej finalnej wersji 1.4.9.0. Czy aktualizacja na tę wersję przysporzy mi problemów? zgrałem pliki sklepu z ftp - co taka aktualizacja daje? odnawia moduły dostępne w panelu do instalacji? tłumaczenia polskie back office? czy nie warto jednak ryzykować i jej aktualizować, posiadam sklep z zaprojektowanym szablonem sklepu - na zasadzie wielkie slider, poza tym nagłówek i stopka nad i pod nim, bez bocznych boksów. Proszę o poradę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
west28 Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Przeglądałem niniejsze forum z wieloma cennymi informacjami, które niejednokrotnie mi pomogły z prestą, lecz od dłuższego czasu nurtuje mnie fakt, że w panelu sklepu widnieje info o nowej finalnej wersji 1.4.9.0. Czy aktualizacja na tę wersję przysporzy mi problemów? zgrałem pliki sklepu z ftp - co taka aktualizacja daje? odnawia moduły dostępne w panelu do instalacji? tłumaczenia polskie back office? czy nie warto jednak ryzykować i jej aktualizować, posiadam sklep z zaprojektowanym szablonem sklepu - na zasadzie wielkie slider, poza tym nagłówek i stopka nad i pod nim, bez bocznych boksów. Proszę o poradę. Problem jest w tym, że każda aktualizacja niesie za sobą ryzyko. A to funkcje zostały podmienione, a to temat się rozwala na stronie. Override jako funkcja obowiązuje od ver 1.5 i oznacza mniej więcej tyle, że przy dobrym zaprojektowaniu tematu następne aktualizacje do wyższych wersji nie będą już problemem. Sugeruję jednak kopię nie tylko plików ale i bazy danych. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Handlostacja Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 jak się zabrać za taką aktualizację? kopia bazy mysql, zgranie wszystkich plikow z serwera - a gdy sie nie powiedzie upgrade, jak wtedy zrobic downgrade? Link to comment Share on other sites More sharing options...
west28 Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 jak się zabrać za taką aktualizację? kopia bazy mysql, zgranie wszystkich plikow z serwera - a gdy sie nie powiedzie upgrade, jak wtedy zrobic downgrade? 1. przygotować paczkę pliki z ftp + kopia bazy danych 2. wyczyścić bazę danych funkcją drop 3. zaimportować "starą" bazę poprzez import phpmyadmin 4. wgrać wszystkie "stare pliki" 5. odświeżyć cache przeglądarki to tak na krótko uwaga na poprawnośc kopii plików i bazy danych 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts