retropo Posted January 11, 2013 Share Posted January 11, 2013 Witam serdecznie, niestety pierwszym postem zwracam się z prośbą o pomoc. Znalazłem na forum informacje jak pozbyć się /pl/en z url sklepu, natomiast mój problem jest trochę inny. Nie wiem jak pozbyć się /home/ z adresu sklepu. Przy włączonych przyjaznych url i automatycznym przekierowaniu do kanonicznego adresu w przypadku linków do kategorii oraz stron głównych otrzymuję zakładany rezultat - http://mojadomena/nazwakategorii, http://mojadomena/contact-us itp bez koncówki html. Niestety w przypadku linków do produktów otrzymuję za każdym razem http://mojadomena/home/2-nazwaproduktu.html http://mojadomena/home/3-nazwaproduktu.html. W przypadku wyłączenia przekierowania do kanonicznego adresu linki produktów http://mojadomena/3-nazwaproduktu.html zaczynają funkcjonować po bezpośrednim wpisaniu do paska przeglądarki, natomiast na stronie nadal pojawiają się tylko odnośniki do linków w ciągu z /home/. dodatkowe informacje a) Wyłączenie przyjaznego url skutkuje tworzeniem każdego linku zaraz po domenie, nie są to oczywiście przyjazne adresy o które mi chodzi, ale znika problem z /home/ Przy przy formularzu zaznaczenia przyjaznych url utrzymuje się komunikat: Przepisywanie URL (mod_rewrite) nie jest aktywne na Twoim serwerze lub nie jest możliwe sprawdzenie konfiguracji Twojego serwera. Jeżeli chcesz używać przyjaznych URL-i musisz aktywować tą funkcję. c) Wersja presty 1.5.3.1 Serwer a biznes-host.pl Informacja o serwerze: Linux #1 SMP Tue Oct 16 15:57:10 UTC 2012 x86_64 Wersja oprogramowania serwera: Apache/2 Wersja PHP: 5.3.18 Limit pamięci: 128M Maksymalny czas wykonywania: 30 d) ustawienia url i seo domena sklepu: mojadomena domena ssl: mojadomena url bazowy: / Link to comment Share on other sites More sharing options...
scholl Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Jakie linki ustawione są w Preferencje -> SEO &URL ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
retropo Posted February 1, 2013 Author Share Posted February 1, 2013 tak jak pisałem w preferencja seo url mojadomena.pl mojadomena.pl / nie wiem czy w zwyczaju jest tu przekazywać adresy własnych sklepów dlatego podaje domyślny przykład Link to comment Share on other sites More sharing options...
retropo Posted February 1, 2013 Author Share Posted February 1, 2013 tak jak pisałem w preferencja seo url mojadomena.pl mojadomena.pl / nie wiem czy w zwyczaju jest tu przekazywać adresy własnych sklepów dlatego podaje domyślny przykład Link to comment Share on other sites More sharing options...
maritos Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Witam, również mam podobny problem i powiem, że jestem zdziwiony, bo na sklep na tych samych parametrach. Kombinuję tak aby produkty wyświetlały się w postaci: http://domena/produkt-id.html jak już wcześniej kolega powiedział - skrypt dodaje nazwę głównej kategorii, która w tym przypadku to "home" Jak to usunąć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kaczor Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 (edited) W BackOffice -> Preferencje -> Dane URL i SEO -> Schematy URL-i -> Ścieżka do produktów zmieńcie: {category:/}{id}-{rewrite}.html na {id}-{rewrite}.html lub by numer był za nazwą produktu {rewrite}-{id}.html Edited March 28, 2013 by Piotr Kaczor (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qsmier Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 a można usunąć id_produktu żeby nie wyświetlał tylko zamiast tego kod producenta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian Podemski Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 http://www.prestashop.com/forums/topic/204935-override-friendly-urls-without-id-number-for-v15/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 (edited) "Znalazłem na forum informacje jak pozbyć się /pl/en z url sklepu, natomiast mój problem jest trochę inny." Mogłabym poprosić o bliższe info jak tego dokonac? Edited September 6, 2013 by imogen (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 a można usunąć id_produktu żeby nie wyświetlał tylko zamiast tego kod producenta? Id raczej nie da się usunąć bo chyba cały sklep się na nich opiera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wzr1one Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 ID da rade usunąć, wrzucając override http://www.prestashop.com/forums/topic/204935-override-friendly-urls-without-id-number-for-v15/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 Ale poza problemami, o których tam piszą to korzyści chyba z tego marne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Czy moge prosić o wskazówki jak usunąć z adresu strony /pl/ /en/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Sklep masz w jednym języku? Jeśli tak to wyłącz wszystkie inne w Lokalizacja>Języki, adresy same się zmienią Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 (edited) mam preste 1.5 i sklep w 2 językach Jakieś rady? Edited September 10, 2013 by imogen (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 "Znalazłem na forum informacje jak pozbyć się /pl/en z url sklepu, natomiast mój problem jest trochę inny." Mogłabym poprosić o bliższe info jak tego dokonac? Czy moge prosić o wskazówki jak usunąć z adresu strony /pl/ /en/ Pisałeś, że znalazłeś na to sposób... Moja opinia jest zupełnie inna. Według mnie znacznik kraju jest konieczny, w przeciwnym razie Google zinterpretuje strony jako duplikaty (Google zna języki ), chyba że nie będzie to dosłowne tłumaczenie. Sam mam sklep w dwóch językach i nie ma z tym problemu, przynajmniej w narzędziach Googla. Jedne i drugie równie szybko się indeksują, słowa kluczowe też wyrzuca dla jednych i drugich oddzielnie, linki też są do wszystkich - w sumie nie ma problemu. Wydaje mi się, że to celowe posunięcie twórców... Ale jeśli przeczyta to ktoś kto "liznął" trochę lepiej SEO to niech się wypowie bo nie jestem specjalistą. Z doświadczenia tylko mogę radzić - zostaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted September 15, 2013 Share Posted September 15, 2013 (edited) Ok, dzięki za poradę Myślę tylko nad usunieciem /pl/ tzn. chciałabym usuniąc z adresu nazadomeny.pl/pl/ czyli /pl/ aby adresy podstron generowały się: nazwadomeny.pl/nazakategorii/produkt w tej chwili generują się nazwadomeny.pl/pl/nazakategorii/produkt Czy jeżęli przekieruje tylko w pilku .htaccess z nazawadomeny.pl/pl/ na nazwadomeny.pl to reszta podstron także będzie sie generowała bez /pl/? Jeżeli nie, to jak usunąć aby nie było pl. Zaznaczam że mam także drugi język /en/ i tą końcówkę chciałbym zostawić. Edited September 15, 2013 by imogen (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted September 15, 2013 Share Posted September 15, 2013 Nie, w takim przypadku przekierujesz tylko ten jeden konkretny adres. "wzr1one" wrzucił link kilka postów wcześniej jak zlikwidować znaczniki kraju, ale czy da się zlikwidować tylko "pl" a angielski zostawić to nie mam pojęcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
wzr1one Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 dzieki, ale wrzuciłem jak zlikwidować ID produktu z linku niestety, nie znacznik kraju Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted September 16, 2013 Share Posted September 16, 2013 dzięki za poradę, może faktycznie zostawię /pl/ Jeszcze na forum PiO zapytałam się odnośnie tej końcówki a pozycjonowanie Nie będę zakładać nowego tematu dlatego pytanie tutaj zadam. Czy może, ktoś doradzić mi w jednej kwesti: 1. posiadam sklep 2 języczny pl / en - powiedzmy, że mam 6 kategorii w sklepie ale problem tkwi w tym: Chciałbym aby jedna kategoria była widoczna w wersji PL ale nie chciałabym aby była widoczna w EN. Czy można jakokolwiek ukryć w języku /en/ dana kategorię przy widoczność w języku /pl/ Oczywiście prestashop .1.5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 Nikt nie pomoże Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 możesz zrobić przekierowanie ze strony kategorii np. na stronę główną sklepu, np. za pomocą .htaccess nigdy nie próbowałem, ale na logikę - będzie działać jaki id kategorii i jaka nazwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 (edited) przepraszam za zwłokę ale niestety "choroba" id: 62 oraz 52 Naza kategorii - w tej cheili wpisane jest 123 - 456 ponieważ czekam za tłumaczeniem. Spróbuje przez tak jak wspomniałes przekierować lecz nie ukrywam chciałbym poprostu je ukryc: podłącze inne pytanie takze chciałbym zmienić domene mojego sklepu co musze zrobić aby wszystko śmigało? Z góry dzieki!! Edited September 25, 2013 by imogen (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 ok, a jak wygląda url do kategorii? możesz podać przykładowy link?(możęsz usunać domenę) interesuje mnie głównie dalsza struktura linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 w tej chwili wyglada to tak: domena.eu/pl/szafy-62 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 RewriteRule ^pl/szafy-62$ /index.php [R=301,L] takie przekierowanie przeniesie na stronę główną sklepu Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 (edited) dzięki wielki mogłabym jeszcze poprosić o krótkie info co musiałbym zmienić jak zmieniam domene sklepu? rozumiem, że plik.htaccess muszę od nowe wygenerować, wyłączyć na następnie włączyć przyjazne adresy oraz zmienić w ustawieniach sklpeu adres strony ale czy to wszystko? Edited September 27, 2013 by imogen (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 preferences > SEO & URLs jest tam pole na zmianę domeny (domena, domena ssl, base uri) wystarczy zmienić domenę tam, w razie potrzeby wygenerować .htaccess na nowo Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 dziękuje bardzo za pomoc Mam jeszcze jedno "głupie" pytanie. Prestashop 1.5 - nie widze w plikach na serwerze .htaccess jeżeli go nie ma jak mam go wygenerować oraz gdzie umieścić w czy katalogu głównych czy w katalogu themes czy w katalogu themes/mójkatalog/? wgrałam plik .htaccess do głównego folderu zrobiłam przekierowanie jak pisałeś ale nie chce działac..pomocy Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 (edited) Zrób tak jak pisałeś dwa posty wyżej i sam się wygeneruje. Trochę się pogubiłem... Wcześniej robiłeś/aś te przekierowania kategorii, w/g Vekia instrukcji, to jak teraz usuniesz .htaccess i utworzy Ci się nowy to stracisz tamtą robotę... Edited October 3, 2013 by PMaster (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 (edited) tak tylko pytanie jak wygenerować ? wgrać przez ftp sam pusty plik ..htaccess? do głównego katalogu? Edited October 3, 2013 by imogen (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 tak tylko pytanie jak wygenerować ? wgrać przez ftp sam pusty plik ..htaccess? do głównego katalogu? Nie musisz wgrywać, usuniesz stary to sklep sam wygeneruje standardowy i w zależności od ustawień będzie dopisywał "treść" (przyjazne url, optymalizacje itp...). Będziesz go miał w katalogu głównym sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 (edited) ok, usunięte tylko jest mały problem ponieważ chciałabym przekierować stare podstrony na nowe (zmieniałem oprogramowanie na prestashop) i aby przekierować potrzebny jest plik .htaccess ale go teraz nie ma .. więc jak mam przekierowac podstrony nie majac tego pliku? Edited October 3, 2013 by imogen (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Rozumiem, że masz teraz dwa sklepy w dwóch domenach - Tak? Ze starego chcesz przekierować poszczególne strony na nowy? I w tym starym brakuje Ci tego pliku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 (edited) nie, miałam stary sklep ale został usunięty i wgrany (raczej skopiowany z innego serwera) został sklep prestashop, zmieniłam domene itd .. wszystko jest ok. tylko chciałbym z starych podstron przekierować na nowe podstrony ale brak pliku htaccess w plikach prestashop Edited October 3, 2013 by imogen (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 To teraz będzie ciężko . Przekierowanie musisz robić w pliku ale nie nowego sklepu, ale tego poprzedniego w poprzedniej domenie, bo to z tamtej starej chcesz przekierować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 (edited) no tak: np. miałam adres strony mojadomene.pl/dom/cegła teraz mam mojadomene.pl/dom/cegła-32.html .. Ja osobiście nie widze problemu przekierować stary adres na nowy przy pomocy 301 .. tylko pytanie gdzie posiał się plik htaccess Czyli prosto pisząc: htaccess przekierowanie stron starego sklepu (stary sklep był na innym silniku teraz mam preste) Edited October 3, 2013 by imogen (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 no tak: np. miałam adres strony mojadomene.pl/dom/cegła teraz mam mojadomene.eu/dom/cegła-32.html .. Ja osobiście nie widze problemu przekierować stary adres na nowy przy pomocy 301 .. tylko pytanie gdzie posiał się plik htaccess Bo nie ma żadnego problemu, z tym że przekierowanie zrobić musisz w pliku .htaccess, który znajduje się w katalogu domeny "mojadomene,pl" a nie mojadomene,eu... Zakładam, że w niej nie ma już sklepu więc plik musisz wgrać sam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 przepraszm juz poprawiłam.. mam domenę mojastrona.pl (miałam poglądowy sklep na innym serwerze oraz na innej domenie) przeniosłam sklep do katalogu mojastrona.pl i chciałbym przekierować stare adresy (bo silnik był poprzedni osccommerce) na nowe adresy presty.. poszukuje plik .htaccess tylko że nie mam go na serwerze .. Jak mam go znaleźc.. mam nadzieje, że jasno napisałam Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 (edited) Na którym serwerze szukasz tego pliku? Jeśli domena, na której był ten sklep poglądowy, jest zainstalowana w dalszym ciągu na poprzednim serwerze, to tam musisz go szukać, jeśli nie ma to wgrać. Edited October 3, 2013 by PMaster (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 dzięki poszperam Link to comment Share on other sites More sharing options...
polkompsa Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 Przepraszam za wrzutke w temat ale chce usunac z adresu sklepu slynny dodatek "/pl" przeszukalem cale forum i nic...google tez nie pomoglo. Ktorys z forumowiczow pisal ze jest taka porada jesli mogl bym prosic o linka bede wdzieczny. Bo albo jestem slepy albo cos nieudolnie szukalem. Z gory dzieki wielkie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 Każdy sklep który posiada więcej niż jeden język będzie miał dodatek w postaci /pl czy /en jesli korzystasz tylko z jednego języka to najlepiej usunąć pozostałe wtedy /pl zniknie samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polkompsa Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 Dzieki Kolego za podpowiedz. Doslownie minut pare przed Twoja odpowiedzia ogarnolem temat. Jest dokladnie tak jak mowisz Jesli sklep posiada jeden jezyk wtedy dodatki w adresie znikaja. Raz jeszcze dzieki i pozdrowka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts