Jump to content
  • 0

Brak możliwości logowania do panelu Administracyjnego - PS 1.7.2

mackooo

Question

Witam, 

Mam problem od 2 dni z moim sklepem. Mianowicie wszystko ładnie chodziło aż do 23.01..2025. Przekroczenie czasu zapytania do serwera - już taka sytuacja się pojawiała. Także napisałem do administratora WEBD.pl aby odblokował mi bazę danych. Uzyskałem informacje jak zawsze: 

"Z tego co widzimy państwa strona wykorzystała maksymalną ilość procesów php przez co miała problem z uruchomieniem. Problem ten może się pojawić z powodu zbyt długiego wykonywania skryptu php. Sugerujemy optymalizację strony aby problem więcej się nie pojawiał, mogą państwo np. skonfigurować stronę z usługami cache redis lub memcached dostępnymi w cpanel. Obecnie ubiliśmy te procesy php aby mogli państwo korzystać z strony"

Tylko jak zawsze nie wróciło do normy wszystko. Na początku sklep od strony klienta i admina nie uruchamiał się. Ponownie napisałem do administratora, że nie poprawiła się sytuacja. Następnego dnia dostałem informację, że już powinno być ok. 

Sklep od strony klienta chodzi można się logować, dokonać zakupu, wysłać maila itp. itd. działa wszystko. Strona do logowania do panelu administratora również się uruchamia natomiast po wpisaniu danych do logowania( dane na pewno poprawne i przetestowane na kilku użytkownikach ) tylko kręci się zębatka i tyle. Później wyskakuje błąd przekroczenia czasu.

Dziwna sytuacja. 

Proszę o pomoc!!

Pozdrawiam,

Maciej 

adres strony - https://www.abc-filter.pl/sklep

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0

No to tym bardziej możliwe, że wleciał wirus. To co on robi to właśnie modyfikacja kontrolera logowania do panelu admina, dodanie tam kodu wysyłającego wpisywane loginy i hasła gdzieś w świat. Dobra wiadomość w tej złej wiadomości jest taka, że skoro wyskakuje timeout to tego wpisywanego loginu i hasła nie udaje się wirusowi wysłać, bo nie odpowiada strona, do której jest to wysyłane.

Ale sklep raczej do czyszczenia / analizy podatności.

• 0
  On 1/26/2025 at 9:00 AM, Daresh said:

....Ale sklep raczej do czyszczenia / analizy podatności.

Expand  

juz wyczyściłem:

app/cache/dev/smarty/compile

zmieniłem AdminLoginControler

przewracałem baze z dnia kiedy sklep działał normalnie 

co można jeszcze zrobić? 

• 0
  On 1/26/2025 at 9:20 AM, Daresh said:

Wirus zmienia znacznie więcej plików niż tylko ten kontroler admina, trzeba by sprawdzić sklep szerzej.

Możesz spróbować użyć skryptu autorstwa Eolii:

Expand  

ale jak przywrócę pliki z dnia np 20.01.2025 to powinno chodzić czy jestem w błędzie? 

• 0

Przywrócenie plików nie zawierających zmian dokonanych przez wirusa jak najbardziej powinno pomóc, jednak wtedy można się spodziewać, że strona po krótszym lub dłuższym czasie złapie to znowu.

• 0

Wirus zmienia znacznie więcej plików niż tylko ten kontroler admina, trzeba by sprawdzić sklep szerzej.

Expand  

a jak użyć tego skrypty to jest jakiś moduł do PS ? 

• 0

Expand  

Teraz wyskakuje na sklepie: 

"....

[PrestaShopDatabaseException]

Unknown column 'hide_mobile' in 'where clause'

SELECT id FROM ps_social_media_sidebar WHERE hide_mobile=1

at line 744 in file classes/db/Db.php

739. if ($webservice_call && $errno) { 740. $dbg = debug_backtrace(); 741. WebserviceRequest::getInstance()->setError(500, '[SQL Error] '.$this->getMsgError().'. From '.(isset($dbg[3]['class']) ? $dbg[3]['class'] : '').'->'.$dbg[3]['function'].'() Query was : '.$sql, 97); 742. } elseif (_PS_DEBUG_SQL_ && $errno && !defined('PS_INSTALLATION_IN_PROGRESS')) { 743. if ($sql) { 744. throw new PrestaShopDatabaseException($this->getMsgError().'<br /><br /><pre>'.$sql.'</pre>'); 745. } 746. 747. throw new PrestaShopDatabaseException($this->getMsgError()); 748. } 749. }

DbCore->displayError - [line 378 - classes/db/Db.php] - [1 Arguments]

DbCore->query - [line 596 - classes/db/Db.php] - [1 Arguments]

DbCore->executeS - [line 1028 - modules/socialmediasidebar/socialmediasidebar.php] - [1 Arguments]

SocialmediaSidebar->hookDisplayFooter - [line 895 - classes/Hook.php] - [1 Arguments]

HookCore::coreCallHook - [line 327 - classes/Hook.php] - [3 Arguments]

HookCore::callHookOn - [line 843 - classes/Hook.php] - [3 Arguments]

HookCore::exec - [line 168 - config/smarty.config.inc.php] - [3 Arguments]

smartyHook - [line 83 - classes/Smarty/SmartyLazyRegister.php] - [2 Arguments]

SmartyLazyRegister->__call - [line 601 - app/cache/dev/smarty/compile/layouts_layout_full_width_tpl/ea/51/47/ea51471fd6e3f7fd394b63797799f4b0db870954.file.index.tpl.php] - [2 Arguments]

content_67976b7b2cd653_21836430 - [line 217 - app/cache/dev/smarty/compile/layouts_layout_full_width_tpl/ea/51/47/ea51471fd6e3f7fd394b63797799f4b0db870954.file.index.tpl.php] - [1 Arguments]

content_67976b7b2da7b6_33302833 - [line 188 - vendor/prestashop/smarty/sysplugins/smarty_internal_templatebase.php] - [1 Arguments]

Smarty_Internal_TemplateBase->fetch - [line 41 - classes/Smarty/SmartyDev.php] - [7 Arguments]

SmartyDev->fetch - [line 671 - classes/controller/FrontController.php] - [3 Arguments]

FrontControllerCore->smartyOutputContent - [line 655 - classes/controller/FrontController.php] - [1 Arguments]

FrontControllerCore->display - [line 225 - classes/controller/Controller.php]

ControllerCore->run - [line 379 - classes/Dispatcher.php]

DispatcherCore->dispatch - [line 28 - index.php] 

..."