Daresh Posted November 15 Share Posted November 15 (edited) 13 grudnia 2024 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2023/988 w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów (GPSR), które nakłada na właścicieli sklepów internetowych szereg nowych obowiązków. Kluczowe z nich to: 1. Obowiązki informacyjne: Dane producenta: Każda oferta produktowa musi zawierać pełne informacje o producencie, w tym nazwę, zarejestrowaną nazwę handlową lub znak towarowy oraz adres pocztowy i elektroniczny. Dane osoby odpowiedzialnej w UE: Jeśli producent nie ma siedziby w Unii Europejskiej, należy podać dane osoby odpowiedzialnej na terenie UE, czyli importera lub upoważnionego przedstawiciela. Identyfikacja produktu: Oferta powinna zawierać informacje umożliwiające identyfikację produktu, takie jak zdjęcia, opisy oraz wszelkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa. 2. Weryfikacja zgodności produktów: Sprawdzenie zgodności: Przed wprowadzeniem produktu do sprzedaży online, sprzedawca musi upewnić się, że produkt spełnia wszystkie wymogi bezpieczeństwa określone w GPSR. Monitorowanie bezpieczeństwa: Należy na bieżąco monitorować informacje o produktach, aby szybko reagować na potencjalne zagrożenia i podejmować odpowiednie działania naprawcze. 3. Współpraca z organami nadzoru: Zgłaszanie incydentów: W przypadku stwierdzenia, że produkt może stanowić zagrożenie, sprzedawca jest zobowiązany do niezwłocznego poinformowania odpowiednich organów nadzoru oraz podjęcia działań mających na celu wycofanie produktu z rynku lub ostrzeżenie konsumentów. 4. Dostosowanie platform sprzedażowych: Aktualizacja treści ofert: Sklepy internetowe muszą dostosować swoje platformy sprzedażowe, aby umożliwić prezentację wymaganych informacji o produktach zgodnie z nowymi przepisami. Niedopełnienie powyższych obowiązków może skutkować nałożeniem kar finansowych oraz innymi sankcjami przewidzianymi w przepisach GPSR. Dlatego właściciele sklepów internetowych powinni jak najszybciej podjąć działania mające na celu dostosowanie swojej działalności do nowych wymogów prawnych. Mamy więc tutaj trochę wymagań biurokratycznych, proceduralnych, a trochę związanych z odpowiednim oznaczeniem produktów w sklepie. Czyli sporo pracy nad sprawdzeniem opisów produktów i uzupełnieniem ich o ewentualne informacje na temat bezpieczeństwa, atesty, instrukcje w formie załączników PDF. Mieści się to w ramach dostępnych funkcji zaplecza. Jedyne czego brakuje w PrestaShop to możliwość masowego zamieszczenia informacji o producencie, którego wszystkie dane adresowe oraz email powinny być podane bezpośrednio na karcie oferowanego produktu. Tutaj mogą być potrzebne dodatkowe moduły. Szykujecie się na nową dyrektywę? Edited November 18 by Daresh (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted November 15 Share Posted November 15 Jedyne czego brakuje w PrestaShop to możliwość masowego zamieszczenia informacji o producencie. Nie do końca brakuje bo przecież w producencie wgrywasz jego logotyp wystarczy że graficznie powiększysz logotyp i z boku logotypu dopiszesz Producent: adres producenta, dane kontaktowe itd wtedy wchodząc na produkt zakładka Dodatkowe informacje zobaczą logotyp producenta i zarazem jego dane kontaktowe z boku obok logotypu dodatkowo będzie to automatyczne jedyne co będzie wymagane to zawsze dodając produkt wybrać producenta tego produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted November 15 Author Share Posted November 15 Ale w jakim polu dopiszesz te dane kontaktowe żeby się wyświetliły obok logotypu? Presta tam pokazuje tylko logo zlinkowane do strony producenta. Masz na myśli jakąś modyfikację szablonu tej zakładki "Dodatkowe informacje"? Ponadto producent to nie to samo co marka produktu. Wiele różnych marek, każda ze swoim logo może mieć tego samego producenta, który również ma swoje własne logo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted November 15 Share Posted November 15 Nie w polu powiększe foto rozmiar z pustym z boku miejscem na zdjęciu jakie dodam i tam dopisze dane, bo z tego co rozumiem trzeba podać dane producenta a nie marki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted November 15 Author Share Posted November 15 Tak, chodzi głównie o dane producenta, ale jeżeli jest on spoza UE to trzeba dodatkowo podać dane importera / podmiotu odpowiedzialnego za dystrybucję produktu na terenie UE. Dane adresowe + email kontaktowy. Telefon jeżeli dobrze zrozumiałem to nie jest wymagany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerami82 Posted November 26 Share Posted November 26 (edited) Hej. Czy ten moduł wymaga dodawania tych informacji za kożdym razem oddzielnie, do każdego produktu osobno, czy np. jeśli mam 50 producentów, to po przypisaniu danego producenta do produktu, dane GPRS wskoczą z automatu na zasadzie jednokrotnego uzupełnienia danych każdego z producentów? Edited November 26 by kerami82 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted November 26 Author Share Posted November 26 Jeżeli pytasz o mój moduł GaPSeR to jest to jednokrotne uzupełnienie każdego z producentów (marek) i dane wskoczą z automatu na kartę każdego produkt przypisanego do tego producenta. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted November 28 Author Share Posted November 28 Temat GPSR został dobrze omówiony w tej rozmowie z radcą Mileną Dorobek-Lis: https://www.youtube.com/watch?v=tdd7r3fX2jQ W opisie filmu znajdziecie instrukcję wdrożenia, załączam ją również do tego posta. Najważniejsze obowiązki informacyjne dla takich "zwykłych" sklepów, nie będących producentami, cytuję: Podczas sprzedaży na odległość na stronie internetowej w ofercie produktu należy podać: dane producenta: imię i nazwisko lub nazwę, zarejestrowaną nazwę handlową lub zarejestrowany znak towarowy producenta oraz adres pocztowyi elektroniczny, pod którym można się z nim skontaktować; jeśli producent nie ma miejsca zamieszkania lub siedziby w UE/EOG - imię i nazwisko lub nazwę, adres pocztowy i elektroniczny osoby odpowiedzialnej (podmiotu odpowiedzialnego); informacje umożliwiające identyfikację produktu, w tym jego obraz, rodzaj, a także inne identyfikatory produktu; wszelkie ostrzeżenia lub informacje na temat bezpieczeństwa. GPSR Instrukcja - MDL & Changelog.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
clibert Posted November 30 Share Posted November 30 Czy Twój moduł obsługuje języki polski i angielski (z naciskiem na polski)? Czy przypisuje się dane do producenta i są wyświetlane we wszystkich jego produktach czy należy je uzupełnić dla każdego z produktów osobno? Jak dodaje się oznaczenia typu CE, ograniczenia wiekowe widoczne na screenach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted November 30 Author Share Posted November 30 Moduł obsługuje z automatu wszystkie języki zainstalowane w sklepie. Dane dotyczące producenta uzupełnia się raz przy producencie, następnie pojawiają się one przy każdym produkcie, który ma przypisanego tego producenta. Oznaczenia typu CE itd. dodaje się na zasadzie osobnego drzewka dodatkowych nieaktywnych (a więc niewidocznych dla klientów) kategorii. Moduł tworzy niekatywną kategorię o nazwie GPSR, do której można sobie podpinać dowolne własne podkategorie. Następnie tym podkategoriom można uzupełnić opis (np. "Nieodpowiednie dla dzieci poniżej 3 lat") i/lub obrazek. W treści opisu można też np. dodać załączniki. Wykorzystanie kategorii załatwia nam mnóstwo rzeczy, jak wielojęzyczność, obrazki przepuszczane przez system miniatur Presty, zarządzanie kolejnością, możliwość filtrowania na zapleczu produktów według posiadanych oznaczeń i ostrzeżeń. Jak już kategorie są przygotowane to zostaje "tylko" przypiąć wszystkie produkty jakich dane oznaczenie dotyczy do odpowiedniej kategorii. W tym momencie pracuję jeszcze nad panelem do masowego uzupełniania przypisania do producentów dla produktów, którym może takiego przypisania brakować. Myślę też nad panelem do masowego przypisywania kategorii oznaczeń i ostrzeżeń, aby maksymalnie ułatwić pracę i osiągnięcie docelowego efektu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
clibert Posted December 2 Share Posted December 2 ok - jakaś promocja na CyberMonday? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted December 2 Author Share Posted December 2 Prawdopodobnie wkrótce cena modułu zostanie podniesiona o 10$, więc można aktualną cenę potraktować jako promocyjną 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
clibert Posted December 2 Share Posted December 2 Cześć, nabyłem moduł, ale na FV nie ma mojego NIP, choć go podałem. poproszę o FV z nip. Dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted December 2 Author Share Posted December 2 (edited) Faktury wystawia Envato, my na to nie mamy wpływu. Ale myślę że spokojnie, setki sklepów kupują szablony i moduły na Envato Market i księgowi radzą sobie z ich fakturami bez problemów Edited December 2 by Daresh (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas.easy Posted December 11 Share Posted December 11 (edited) Cześć, Mam pytanie, także kupiłem moduł, bo wydaje mi się bardzo dobry. Ale... czy byłaby możliwość użycia zamiast pola MARKA pola DOSTAWCA ? Ta wersja bardziej by mi pasowała, ponieważ pole marka używam bardziej do marki a nie producenta, natomiast jedna marka może mieć wielu producentów, czyli pole dostawca byłoby dla mnie lepszym wyjściem. Nie znalazłem opcji takiej w module. Wiem, że w innym wątku była dyskusja na ten temat ale nie śledziłem go już później tak, na czym to stanęło. Z góry dzięki. Instalacja ustawienia przebiegły raczej bez problemu, wyświetla co ma wyświetlać. Pozdrawiam Edited December 11 by przemas.easy (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted December 12 Author Share Posted December 12 Tak, jest to w planach. Tylko zastanawiam się nad jednym i brakuje mi tutaj informacji zwrotnej od użytkowników: co w sytuacji gdy produkt ma przypisanych wielu dostawców? PrestaShop umożliwia coś takiego. Wyświetlać wówczas dane wszystkich, czy może głównego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted December 12 Author Share Posted December 12 1. Dodaje się specjalne kategorie, do których można dodać opis lub wgrać obrazek. 2. Następnie wszystkim produktom przypisanym do tych kategorii automatycznie wyświetli się dane ostrzeżenie lub oznaczenie (moduł posiada narzędzie do masowego przypisywania produktów). Na tej podstawie możliwy jest na przykład taki efekt końcowy: Dzisiaj jeszcze do dokumentacji modułu dodam szczegółowy opis tego jak dokładnie taki efekt został osiągnięty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas.easy Posted December 12 Share Posted December 12 2 hours ago, Daresh said: Tak, jest to w planach. Tylko zastanawiam się nad jednym i brakuje mi tutaj informacji zwrotnej od użytkowników: co w sytuacji gdy produkt ma przypisanych wielu dostawców? PrestaShop umożliwia coś takiego. Wyświetlać wówczas dane wszystkich, czy może głównego? Kwestia jest do przemyslenia. W moim scenariuszu separuję produkty i staram się nie mieszać dostawców w sklepie po doświadczeniach w sprzedaży. Jednak na eBayu, i chyba głównie tam zdarzało mi się mieszać oferty z wieloma dostawcami jednego produktu ale o różnych wzorach. Ja używam głównie marek bo mam produkty licencyjne w sklepie. Chwilowo "wrzuciłem" marki do tytułu i producenta przypisałem produktom, żeby moduł GaPseR spełniał swoją rolę. Ale wolałbym wrócić do marek jako marek. Myślę, że potrzebna by była logika ustawień, żeby sterować skąd brać dane oraz dopasowanie w stylu jak piszesz "główny dostawca" albo wszystkich wyświetlić, żeby to było też możliwe. Tutaj powinna być wypowiedź jeszcze innych sprzedających, czy ktoś w ogóle ma taki problem. Ale w teorii i pewnie praktyce Prestashop umożliwia to, więc sklepy to zapewne też używają (jeden produkt wielu dostawców). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted Thursday at 06:16 PM Author Share Posted Thursday at 06:16 PM Zrobię więc opcję do wyboru, gdzie będzie sobie można ustawić czy się chce wyświetlać informacje od wszystkich dostawców danego produktu, czy tylko od tego domyślnego, innego rozwiązania żeby pokryło to zapotrzebowanie nie widzę. Paru klientów już o to pytało więc będzie realizowane w następnych dniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas.easy Posted Thursday at 06:22 PM Share Posted Thursday at 06:22 PM To na pewno pokryje większość scenariuszy. Super, także czekamy na aktualizację. Życie pewnie zweryfikuje potem, co trzeba będzie dopracować jeszcze. Też myślałem dane powpisywać w opisy, ale jednak odseparowanie tego jest lepszym rozwiązaniem i moduł fajnie się sprawdza. Dzięki jeszcze raz! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts