Jump to content
  • 0

Poszukiwanie pliku o strukturze html- main page, strona w Creative elements z elementami modułów z templatki

Damons

Question

Witam,

od tygodnia poszukuję pliku z indeksem strony głównej w preście. Czy znajdzie się tutaj jakaś dobra duszyczka, która uświadomi mnie, gdzie na serwerze plików mogą znajdować się tego rodzaju pliki. Potrzebuję tego z racji startu kampanii google która wymaga ode mnie albo zakupu modułu- co wydaje się bezsensowne z racji opcji dodania kodu- albo grzebanie po serwerze plików i sprawdzanie wszystkich indeksów które narzucają się w oczy, by tylko to znalazło się w odpowiednim miejscu w headzie :wacko:
Jakie macie rozwiązania na tego typu problem? Wszelkie sugestie mile widziane ^_^

13 answers to this question

Recommended Posts

• 0

DZIAŁA! Wystarczyło edytować tylko i wyłącznie plik layout'owy. I co najważniejsze:

Sprawdzam resztę wersji językowych, ale wszystko wygląda w porządku- no i najważniejsze- styl strony nie zmienił się ^_^ Dzięki za pomoc, bo nigdy bym nie wpadła na to by zajrzeć na layoutu. Skupiała bym się na tym, by jakoś przeskoczyć problem w headzie.

NIE ZAPOMINAĆ O {literal} {/literal}!  

• 0
Posted (edited)
1 hour ago, endriu107 said:

Tak konkretnie to jaki kod w jakim elemencie chcesz dodać?

Dostałam wytyczne aby w zarówno w sekcji head jak i body znalazły się dwa kody dla Google Tag Managera. I one oczywiście mają się znaleźć na stronie głównej, tak co po potwierdzeniu będę w stanie dalej działać z kampanią. W headzie ma się znaleźć blok z skryptem zaś w body- iframe. Nie wiem tylko czy bezpośrednio przez blok kodu w edytorze creative elements kwestia z body się rozwiąże. Natomiast kwestia z headem na pewno nie, w końcu to zupełnie inna struktura.

Edited by Damons (see edit history)

• 0

Oj widzę że długa droga przed tobą :)

Na serwerze wejdź do katalogu themes/nazwa_szablonu_sklepu/templates/ teraz head.tpl i header.tpl masz w katalogu miedzy innymi _partials ale body masz w kilku plikach, zakładam że raczej na pewno nie chcesz umieścić tego kodu tylko w index dla strony głównej ale generalnie wszystkie pliki masz w katalogu szablonu.

• 0
11 minutes ago, endriu107 said:

Oj widzę że długa droga przed tobą :)

Na serwerze wejdź do katalogu themes/nazwa_szablonu_sklepu/templates/ teraz head.tpl i header.tpl masz w katalogu miedzy innymi _partials ale body masz w kilku plikach, zakładam że raczej na pewno nie chcesz umieścić tego kodu tylko w index dla strony głównej ale generalnie wszystkie pliki masz w katalogu szablonu.

Szczerze? nie mam bladego pojęcia co potrzebuje Tag Manager. Jeśli dostęp w jednym miejscu w body go będzie satysfakcjonował to mnie to obojętne, ale jak widzę to wcale takie łatwe nie będzie ;-; każdy plik zaczyna się od stripa a w nim są same DIVy :huh2: a jak nie DIVy to bloki które mają specyficzną nazwę i gdzie to teraz wrzucić? :blink: dla przykładu head

image.png.3a6b07f643daa04feae87fd4ba1620a2.png

Czemu to jest takie nieintuicyjne :wacko: Albo wersja mobilna headera z której korzystam: 

image.thumb.png.8242d401985c2d6ec9bf55df3f7bf6bf.png

Może ja coś źle szukam, ale no nie wydaje mi się... 

• 0
40 minutes ago, Damons said:

Może ja coś źle szukam, ale no nie wydaje mi się...

A może po prostu nie wiesz czego szukasz :D

W pliku head.tpl znajdź taki kod:

{block name='hook_header'}
  {$HOOK_HEADER nofilter}
{/block}

i wewnątrz tego bloku dodaj pierwszą cześć kodu, drugą część możesz dodać np. do pliku footer.tpl tylko tych możesz mieć kilka więc chyba lepsza opcja to dodać go w pliku layouts-both-columns.tpl

• Thanks 1

• 0
Posted (edited)
24 minutes ago, endriu107 said:

A może po prostu nie wiesz czego szukasz :D

W pliku head.tpl znajdź taki kod:

{$HOOK_HEADER nofilter}
{/block}

i wewnątrz tego bloku dodaj pierwszą cześć kodu, drugą część możesz dodać np. do pliku footer.tpl tylko tych możesz mieć kilka więc chyba lepsza opcja to dodać go w pliku layouts-both-columns.tpl

Okej, dzięki za sugestię ^_^ jeśli to zadziała to zamknę wątek, jeśli nie- jutro do niego wrócę z listą pytań :P Oczywiście tą akcję powinnam wykonać zarówno dla heada i headera w folderze public html jak i private html, nie?

• 0
Posted (edited)
19 hours ago, endriu107 said:

Wydaje mi się że tylko w jednym pliku robisz zmianę albo w head.tpl albo w header inaczej zdublujesz kod.

Jeśli kod zadziała to koniecznie napisz.

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak wyszukiwać pliki w prestashop to masz poradnik:

https://www.youtube.com/watch?v=2wJpkoMBsyI 

Po dodaniu w tym miejscu bez nawiasu klamrowego jak i potem z klamrowym (tak, próbuję na wszystkie możliwe sposoby) 

{$HOOK_HEADER nofilter}
{/block}

i oczywiście aktualizacji pliku na serwerze ftp wywala mi błąd 500. To samo dotyczy pliku layout(...).tpl
Zauważyłam, że w layout znajduje się <head> jak i <body> ale nie ważne jak bym chciała dodać kod, ten kończy się błędem 500 lub brakiem stylu elementów. Masz może pomysł gdzie jeszcze mogłabym spróbować to dodać?

Tryb debugowania do wyszukiwania niektórych plików jest bezbłędny, ale program zdecydowanie się w moim przypadku nie sprawdzi- pliki przechowywane zdalnie

• 0
22 hours ago, przemex said:

Napisałem solucję jak to dodać prościej się nie da to opisać:

https://www.presta-polskie-wsparcie.pl/strona/jak-dodac-kod-google-analytics-w-Presta-1-7

https://www.presta-polskie-wsparcie.pl/strona/jak-dodac-kod-google-analytics-w-prestashop-8

informacyjnie nie zawsze statystyki google odrazu się zliczają radzę poczekać 2-3 dni po dodaniu kodu.

Akurat ten sposób powodował wywalanie się albo stylu strony, albo pojawianiem komunikatu 500. Aczkolwiek sposób z plikiem layoutowym zadziałał.

• 0

Bo nie wstawiłeś znacznika

{block name='hook_extra'}
{literal}

tu kod jaki mamy wygenerowany z google analytics

{/literal}
{/block}

nie ma opcji aby po poprawnym wstawieniu kodu w pliku head.tlp  szablon się wysypywał musiałeś popełnić błąd przy wstawianiu kodu.

• 0
22 minutes ago, przemex said:

Bo nie wstawiłeś znacznika

{block name='hook_extra'}
{literal}

tu kod jaki mamy wygenerowany z google analytics

{/literal}
{/block}

nie ma opcji aby po poprawnym wstawieniu kodu w pliku head.tlp  szablon się wysypywał musiałeś popełnić błąd przy wstawianiu kodu.

Ależ oczywiście że wstawiałam, a nawet sprawdziłam 3 razy czy poprawnie został zamknięty. W każdym razie moja metoda zadziałała i mogłam wszystkie narzędzia google mieć podpięte w jednym miejscu.