Jump to content
  • 0

Aktualizacja sklepu

__Dementor

Question

Dzień dobry, 

brat poprosił mnie, abym aktualizował mu sklep do najnowszej stabilnej wersji silnika. Natomiast niekoniecznie wiem, jak się do tego zabrać. 

Aktualnie jego wersja jest sprzed 11 lat i niekoniecznie wiem, w co wsadzić ręce. Wszelkie próby postawienia tego sklepu na moim środowisku kończą się fiaskiem.

Macie może jakieś porady, od czego zacząć? Nie pracuj na co dzień w preście, więc tutaj moja wiedza trochę leży.

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Tak to jest sensowniejsze rozwiązanie, czyli tworzysz sobie testowo nowy sklep na subdomenie. Dostosowujesz wygląd instalujesz moduły etc. a na koniec migrujesz dane z starego do nowego. Jest kilka elementów o których warto wiedzieć np. że hasła klientów nie będą działać po normalnej migracji, i są różnice w bazie danych ale i to można obejść poprzez skopiowanie klucza, czy migrowanie danych z sklepu w którym zrobiłeś aktualizacje 1-clickiem.

Najprościej tak jak wspomniano wyżej płatnym modułem do migracji, chociaż z doświadczenia wiem że i one potrafią nieraz położyć sklep i część elementów trzeba poprawić ręcznie w bazie.

• 0

Rozumiem.

Brat nie chciałby za dużo za to płacić, a wiadomo jak to jest w rodzinie. Spróbuje najpierw ręcznie, a potem jak nie pójdzie to będzie się kombinować.

Dziękuję za pomoc <3

• 0

Wersja 1.6.1.17 wyszła we wrześniu 2017 roku myślę że powinieneś bratu wytłumaczyć że przez 8 lat sklep powinien na siebie zarobić wystarczająco dużo aby było go stać na aktualizację, bo jeśli nie zarobił to szkoda w ogóle prowadzić taki sklep, lepiej ten czas i pieniądze zainwestować w coś innego bardziej dochodowego. 

• Like 1