Jump to content
  • 0

Konieczność podania adresu kiedy zamówienie do paczkomatu.

koniofix

Question

Znacie jakąś wtyczkę albo przeróbkę, która pozwalałaby klientowi na nie podawanie adresu dostawy (domowego) podczas gdy chce on zamówić dostawę do paczkomatu? W takim przypadku wymuszenie podawania adresu ociera się chyba nawet o RODO.

KK

7 answers to this question

Recommended Posts

• 0
On 8/9/2024 at 6:25 PM, Daresh said:

Ciężko, bo adres podaje się wcześniej, zanim znany jest kurier.

Właśnie wiem, że dlatego ciężko i dziwi mnie, że nie ma jakiejś wtyczki, która to "naprawia". Ja mam mały sklep i co chwilę dostaję pytania od klientów, dlaczego wymagam od nich adresu domowego skoro zamawiają do paczkomatu i ten adres jest mi do niczego nie potrzebny - w większych sklepach to chyba musi być już niezłym kłopotem.

• 0

To raczej musiałby być moduł zmieniający cały checkout, który najpierw wymusi wybranie przewoźnika. W sumie to nie spotkałem się z tym, żeby ktoś na to narzekał, a do tego jeszcze podnosił argumenty o RODO, to muszą być jacyś mocno upierdliwi klienci :)

Z tego co kojarzę to nawet na Allegro muszą być jakieś dane podane, nawet jeżeli wybiera się paczkomat.

• 0
15 hours ago, koniofix said:

Właśnie wiem, że dlatego ciężko i dziwi mnie, że nie ma jakiejś wtyczki, która to "naprawia".

Nie ma takich modułów i nie będzie tak mocno psujących sklep.
Wszystkie bramki płatności elektronicznych wymagają PEŁNYCH danych rozliczeniowych klienta czyli też jego adresu. W niektórych tylko telefon jest opcjonalny. I te dane przesyła prestashop w momencie transakcji płatności poprzez API danej bramki.
Musiałbyś zlecić grubą przeróbkę silnika prestashop, żeby klient nie musiał podawać żadnych swoich danych i płatności przyjmować tylko w bitcoinach.

• Like 1

• 0

Poza tym, jest to swego rodzaju zabezpieczenie dla ciebie jeśli musiałbyś komuś złożyć odpowiednie przypomnienie o należnościach do zapłaty (a później ewentualnie do pisma do sądu)

• Like 1