Arek D Posted July 31 Share Posted July 31 Witam, Poszukuje hostingu dla małego sklepu e-commerce. Który z wymienionych polecacie i dlaczego? Jestem zupełnym laikiem w tym temacie i nie wiem na co powinienem przede wszystkim zwrócić uwagę. Wiadomo patrzę na parametry techniczne, cenę, certyfikaty, support. Co polecacie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted August 1 Share Posted August 1 Ile serwerów ile użytkowników tyle opinii, jeden może być zadowolony a inny nie, ja zawsze sobie ceniłem szczególnie pomoc techniczną to był mój priorytet no i problemy a raczej ich brak na serwerze, na początek radzę serwer współdzielony z pomocą techniczną szczególnie pod mały sklep, nie radzę VPS czy serwera dedykowane wiadomo to mega lepsza jakość i wydajność niż serwery współdzielone ale nie ogarniesz samodzilnie zarządzania VPS chyba że weźmiesz VPS z panelem graficznym na directadmin i obsługa techniczną ale to droga zabawa. Zainteresuj się oferta cyber_folks mają pakiet maszynę specjalnie po PrestaShop droga ale dobra bestia, z tańszych Kylos 99% sklepów tam stawiam na początek dobra maszyna chodź nie idealna na obecne czasy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted August 1 Share Posted August 1 Zapraszam do nas: https://greenmouse.pl/serwery Mamy własne serwery dedykowane z administratorem, który się nimi opiekuje. Dodatkowa zaleta to fakt znajomości Presty, dzięki której możemy pomóc w problemach ze sklepem znacznie bardziej niż "ogólny" hosting. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted August 1 Share Posted August 1 (edited) Ja prywatnie bym nie ładował się w serwer dedykowany z opieką (bo sam na pewno sobie nie poradzi z jego konfiguracją i obsługa za ponad 500 zł. miesięcznie na start bo koszty mogą go "zjeść" na dzień dobry, mały sklep na starcie w zupełności wystarczy serwer współdzielony nawet za około 250 zł. rocznie już coś można sensownego ogarnąć, ogólnie lepiej startować na mniejszej maszyny minimalizować koszty jak będzie potrzeba to co za problem przenieść się na coś mocniejszego ? i tak drugim krokiem po współdzielonym powinien być VPS, przecież ile on wykorzysta mocy tego dedykowanego serwera do 10% lub nawet mnie na malutkim sklepie prestashop który zapewne będzie miał odwiedzin kilkanaście dziennie. Mam sporo klientów których przenosiłem z serwera dedykowanego na coś słabszego właśnie ze względu na to że zjadały ich koszty serwera a i tak musieli płacić za całość maszyny. Edited August 1 by przemex (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted August 1 Share Posted August 1 Ale ja nie proponuję serwera dedykowanego, wiadomo że to na start za dużo. Chodzi oczywiście o hosting współdzielony na naszych serwerach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted August 1 Share Posted August 1 Aha to ok, współdzielony OK Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted August 1 Share Posted August 1 W CF jest taki problem że SSH działa tylko dla głównego konta, więc w razie problemów musisz komuś dać pełny dostęp zamiast stworzyć mu własne konto dostępowe, średnio bezpieczne rozwiązanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts