Jump to content

Edit History

przemex

przemex

Ja prywatnie bym nie ładował się w serwer dedykowany z opieką (bo sam na pewno sobie nie poradzi z jego konfiguracją i obsługa za ponad 500 zł. miesięcznie na start bo koszty mogą go "zjeść" na dzień dobry, mały sklep na starcie w zupełności wystarczy serwer współdzielony nawet za około 250 zł. rocznie już coś można sensownego ogarnąć, ogólnie lepiej startować na mniejszej maszyny minimalizować koszty jak będzie potrzeba to co za problem przenieść się na coś mocniejszego ? i tak drugim krokiem po współdzielonym powinien być VPS, przecież ile on wykorzysta mocy tego dedykowanego serwera do 10% lub nawet mnie na malutkim sklepie prestashop który zapewne będzie miał odwiedzin kilkanaście dziennie. Mam sporo klientów których przenosiłem z serwera dedykowanego na coś słabszego właśnie ze względu na to że zjadały ich koszty serwera a i tak musieli płacić za całość maszyny. 

przemex

przemex

Ja prywatnie bym nie ładował się w serwer dedykowany za 415 zł netto miesięcznie na start bo koszty mogą go "zjeść" na dzień dobry, mały sklep na starcie w zupełności wystarczy serwer współdzielony nawet za około 250 zł. rocznie już coś można sensownego ogarnąć, ogólnie lepiej startować na mniejszej maszyny minimalizować koszty jak będzie potrzeba to co za problem przenieść się na coś mocniejszego ? i tak drugim krokiem po współdzielonym powinien być VPS, przecież ile on wykorzysta mocy tego dedykowanego serwera do 10% lub nawet mnie na malutkim sklepie prestashop który zapewne będzie miał odwiedzin kilkanaście dziennie. Mam sporo klientów których przenosiłem z serwera dedykowanego na coś słabszego właśnie ze względu na to że zjadały ich koszty serwera a i tak musieli płacić za całość maszyny. 

• Create New...