kikulek Posted July 24 Share Posted July 24 (edited) Witam wszystkich, Prestashop 1.7.8.11, problem następujący: sklep w fazie produkcji, w katalogu nie mogę dodać produktów powiązanych, do żadnego produktu. Kliknięcie w guzik [+ Dodaj produkt powiązany] nie przynosi żadnego efektu (przycisk na czas kliknięcia zmienia tło, ale nie ma żadnej akcji). Moduł cross-selling od Presty jest zainstalowany. Chcąc zgłębić temat zainstalowałem świeżutką Prestę w innym podkatalogu i jest (prawie) tak samo. Oto co zauważyłem: - po pierwszym wejściu w produkt pole kategorii po prawej stronie wygląda tak, jak na obrazku 1. I wtedy można kliknąć w [+ Dodaj produkt powiązany] i można wyszukać i dodać. - po wyjściu (bez dodania) i ponownym wejściu w ten produkt kategorie zmieniają się jak na obrazku 2. I wtedy już nic dodać nie można. I tak już zostaje, tak jest również na stałe w moim robionym sklepie. - czasem pomaga skasowanie cache'a przez ftp i odświeżenie strony, ale absolutnie nie jest to regułą. Wtedy znów można dodać powiązane przez jedno wejście w produkt, a później znów jest zablokowane. Miał ktoś taki problem? Co z tym zrobić? Edited July 24 by kikulek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kikulek Posted July 25 Author Share Posted July 25 Nie znalazłem przyczyny - być może jest to problem serwera, ale znalazłem rozwiązanie (protezę): W bazie danych jest tabela "accessory" (dzięki Vekia), która zawiera powiązania artykułów. Po dodaniu nowych wierszy z numerami artykułów do tej tabeli powiązania pojawiają się przy artykułach. Można je już z panelu usuwać, choć dalej nie można z panelu dodawać nowych. Ale jeśli ktoś miał podobny problem i udało mu się go po bożemu rozwiązać -> dalej czekam na podpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 25 Share Posted July 25 Problem jest taki że jest to błąd dla wersji 1.7.8 i raczej nikt nie będzie chciał się nad nim pochylić o ile nie występuje on w wersji 8.1 lub w wersji 9.0. Generalnie z powiązanymi produktami jest jeszcze taki temat że bardzo szybko od nich puchnie baza danych jeśli chce się połączyć w zestaw jakieś produkty i trzeba je powiązywać ręcznie w każdym produkcie z osobna. Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać od strony frontowej ale być może da się to uzyskać lepiej, mniejszym nakładem pracy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kikulek Posted July 25 Author Share Posted July 25 W bazie danych dla 6 produktów z powiązaniami miedzy sobą tabela produktów powiązanych ma 32KB. Czy to dużo w stosunku do całej bazy - 1,2 MB ? A efekt jest taki: Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 25 Share Posted July 25 To masz tylko 6 produktów a waga tabeli będzie się zmieniać wykładniczo względem ilości powiązanych produktów. Policz to sobie tak że teram masz 6 produktów więc baza wygląda tak że jest 6x5 = 30 wierszy gdy dodasz 1 produkt to już masz 7x6 = 42 wiersze więc o 12 wierszy więcej. Średnio można przyjąć że każde podwojenie ilości produktów powiązanych to prawie 4 razy więcej wpisów w bazie. Do tego musisz wejść w każdy produkt i ręcznie kliknąć aby dodać powiązanie a to już duża strata czasu. Jeśli maja to być opcje podobne coś jak na allegro to zobacz: https://web4ever.pl/moduly/4-automatyczne-kolekcje-produktow.html moduł posiada nieco więcej opcji niż w demo jest pokazane i co najważniejsze ułatwi powiązanie produktów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kikulek Posted July 25 Author Share Posted July 25 No, pomysłowe z tą automatyką. Dla dużego sklepu chyba bym kupił, ale mój będzie miał ilość produktów, które ogarnę "z ręki". Generalnie w całym wątku chodziło mi raczej o sam błąd powiązywania produktów w mojej Preście, a nie o sposób realizacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts