Jump to content

Dodawanie produktów powiązanych - nie działa

kikulek

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Prestashop 1.7.8.11, problem następujący:

sklep w fazie produkcji, w katalogu nie mogę dodać produktów powiązanych, do żadnego produktu. Kliknięcie w guzik [+ Dodaj produkt powiązany] nie przynosi żadnego efektu (przycisk na czas kliknięcia zmienia tło, ale nie ma żadnej akcji).

Moduł cross-selling od Presty jest zainstalowany.

Chcąc zgłębić temat zainstalowałem świeżutką Prestę w innym podkatalogu i jest (prawie) tak samo. Oto co zauważyłem:

- po pierwszym wejściu w produkt pole kategorii po prawej stronie wygląda tak, jak na obrazku 1. I wtedy można kliknąć w [+ Dodaj produkt powiązany] i można wyszukać i dodać.

- po wyjściu (bez dodania) i ponownym wejściu w ten produkt kategorie zmieniają się jak na obrazku 2. I wtedy już nic dodać nie można. I tak już zostaje, tak jest również na stałe w moim robionym sklepie.

- czasem pomaga skasowanie cache'a przez ftp i odświeżenie strony, ale absolutnie nie jest to regułą. Wtedy znów można dodać powiązane przez jedno wejście w produkt, a później znów jest zablokowane.

Miał ktoś taki problem? Co z tym zrobić?

2_1.jpg

3_1.jpg

Edited by kikulek (see edit history)

• kikulek changed the title to Dodawanie produktów powiązanych - nie działa

Nie znalazłem przyczyny - być może jest to problem serwera, ale znalazłem rozwiązanie (protezę):

W bazie danych jest tabela "accessory" (dzięki Vekia), która zawiera powiązania artykułów. Po dodaniu nowych wierszy z numerami artykułów do tej tabeli powiązania pojawiają się przy artykułach. Można je już z panelu usuwać, choć dalej nie można z panelu dodawać nowych.

Ale jeśli ktoś miał podobny problem i udało mu się go po bożemu rozwiązać -> dalej czekam na podpowiedzi.

Problem jest taki że jest to błąd dla wersji 1.7.8 i raczej nikt nie będzie chciał się nad nim pochylić o ile nie występuje on w wersji 8.1 lub w wersji 9.0.

Generalnie z powiązanymi produktami jest jeszcze taki temat że bardzo szybko od nich puchnie baza danych jeśli chce się połączyć w zestaw jakieś produkty i trzeba je powiązywać ręcznie w każdym produkcie z osobna. Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać od strony frontowej ale być może da się to uzyskać lepiej, mniejszym nakładem pracy.

W bazie danych dla 6 produktów z powiązaniami miedzy sobą tabela produktów powiązanych ma 32KB. Czy to dużo w stosunku do całej bazy - 1,2 MB ?

A efekt jest taki:

4.jpg

To masz tylko 6 produktów a waga tabeli będzie się zmieniać wykładniczo względem ilości powiązanych produktów. Policz to sobie tak że teram masz 6 produktów więc baza wygląda tak że jest 6x5 = 30 wierszy gdy dodasz 1 produkt to już masz 7x6 = 42 wiersze więc o 12 wierszy więcej. Średnio można przyjąć że każde podwojenie ilości produktów powiązanych to prawie 4 razy więcej wpisów w bazie. Do tego musisz wejść w każdy produkt i ręcznie kliknąć aby dodać powiązanie a to już duża strata czasu.

Jeśli maja to być opcje podobne coś jak na allegro to zobacz: https://web4ever.pl/moduly/4-automatyczne-kolekcje-produktow.html moduł posiada nieco więcej opcji niż w demo jest pokazane i co najważniejsze ułatwi powiązanie produktów.

No, pomysłowe z tą automatyką. Dla dużego sklepu chyba bym kupił, ale mój będzie miał ilość produktów, które ogarnę "z ręki".

Generalnie w całym wątku chodziło mi raczej o sam błąd powiązywania produktów w mojej Preście, a nie o sposób realizacji.